Autor Wątek:  MaSzyna 18.03 - problemy  (Przeczytany 41205 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline matek123

  • Moderator
  • Wiadomości: 5577
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1762
Odp: MaSzyna 18.03 - problemy
« Odpowiedź #60 dnia: 01 Kwietnia 2018, 21:43:14 »
Witam serdecznie!

Dziś pobrałem nową aktualizację do MaSzyny 18.03. Chciałem przetestować co i jak zostało dodane bądź zmienione w symulatorze, więc odpaliłem testowy z lokiem ST43 i kilkoma wagonami. Tutaj pojawił się problem, bowiem dźwięk czuwaka włączanego przy załączaniu baterii był okropny, przestrerowany, niemal nie do zniesienia (musiałem zdjąć słuchawki). To samo dzieje się gdy daje sygnał Rp1, dźwięk jest zniekształcony i przerażający. Próbowałem włączać i wyłączać (technik informatyk :P ) jednak problem nadal się pojawia. Następnie spróbowałem z inną maszyną, tym razem TEM2.. Na tym krótkim filmie można zobaczyć co się dzieje:
&feature=youtu.be

Kilka razy w życiu słyszałem RP1 TEM2, ale tak tego nie zapamiętałem

Z góry dziękuje za pomoc, i wesołych świąt :)

Scaliłem, tylko pojawił się dwa posty w górę.
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline Perryro

  • Wiadomości: 12
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: MaSzyna 18.03 - problemy
« Odpowiedź #61 dnia: 01 Kwietnia 2018, 21:46:53 »
Do moderacji
Przepraszam za umieszczenie postu w złym dziale :/

Natomiast tutaj dorzucam jeszcze błędy ST44
&feature=youtu.be

Offline Milek7

  • Administrator ds. Technicznych
  • Wiadomości: 1001
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 749
Odp: MaSzyna 18.03 - problemy
« Odpowiedź #62 dnia: 01 Kwietnia 2018, 22:00:47 »
32bit: https://stuff.eu07.pl/1803HF86.zip
64bit: https://stuff.eu07.pl/1803HF64.zip
Potraktujcie dzisiejsze problemy dźwiękowe jako element prima apilis :>

Offline Carmelovy

  • Wiadomości: 520
  • W MaSzynie od 2009r.
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 33
Odp: MaSzyna 18.03 - problemy
« Odpowiedź #63 dnia: 01 Kwietnia 2018, 22:33:25 »
Teraz jest już ok, nic nie trzeszczy. Tylko w kabinie jest troszkę za cicho jednak. ;)

Offline Zuger

  • Wiadomości: 211
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 82
Odp: MaSzyna 18.03 - problemy
« Odpowiedź #64 dnia: 01 Kwietnia 2018, 22:46:19 »
Ktoś pisał o niesłyszanych dźwiękach silnika w SU45. W rzeczywistości w dobrze wyciszonych maszynach silnik był praktycznie niesłyszalny lub tylko w małym stopniu.

P.s. Dźwięki już w porządku :-)
« Ostatnia zmiana: 01 Kwietnia 2018, 22:47:24 wysłana przez Zuger »

Offline EU40

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 2169
  • Wszyscy ze wsi, ja jeden z Pilawy
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 351
Odp: MaSzyna 18.03 - problemy
« Odpowiedź #65 dnia: 01 Kwietnia 2018, 22:48:48 »
Poranek l053 nie może się załądować. Kazali mi zgłaszać to tutaj, ale ja widzę tu wine nie w exe i sounds ale w textures.
Rozczyn dzieł Marksa wlany w bydląt czaszki
Wytwarza z mózgiem przedziwną miksturę.

Offline Milek7

  • Administrator ds. Technicznych
  • Wiadomości: 1001
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 749
Odp: MaSzyna 18.03 - problemy
« Odpowiedź #66 dnia: 01 Kwietnia 2018, 22:50:07 »
32bit ma obecnie buga i nie otwiera flac. przyczyny jeszcze nie znalazłem.
poprawionemoże nie do końca, zobaczę później.
« Ostatnia zmiana: 02 Kwietnia 2018, 01:34:30 wysłana przez Milek7 »

Offline CYCU

  • Wiadomości: 5
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: MaSzyna 18.03 - problemy
« Odpowiedź #67 dnia: 02 Kwietnia 2018, 09:54:52 »
ET41-091: crash symulacji. Używam najnowszego exe, gdzie wyeliminowano problemy z dźwiękami.

Offline Maciej

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1195
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 193
Odp: MaSzyna 18.03 - problemy
« Odpowiedź #68 dnia: 02 Kwietnia 2018, 10:07:10 »
Cytuj
Bad scenario: vehicle with duplicate name "et41-091" encountered in file "scenery/$td.scn" (line 2403)
Chodzi o to, że przy wstawianiu do scenerii lokomotyw dwuczłonowych czy EZT, Rainsted nadaje członom identyczne nazwy. Czyli np. zamiast ET41-091-A oraz ET41-091-B mamy dwa pojazdy o nazwie ET41-091. Można to obejść w taki sposób, ze wstawiamy do td żądany skład, czyli w tym przypadku ET41-091. Nastąpi wtedy crash. W folderze scenery należy następnie wyszukać pliku $td.scn. Na dole pliku znajduje się wpis do składu. Zmieniasz nazwy członów ET41 tak, by oba miały inne nazwy. Potem kopiujesz wpisy i zamieniasz wpisy lokomotywy w pliku scn danej scenerii. Niestety tak to obecnie funkcjonuje. Sprawa była zgłaszana do Ra, ale odzewu brak.
« Ostatnia zmiana: 02 Kwietnia 2018, 10:21:06 wysłana przez Maciej »

Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10131
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2601
Odp: MaSzyna 18.03 - problemy
« Odpowiedź #69 dnia: 02 Kwietnia 2018, 10:22:17 »
Można też zestawiony skład skopiować do schowka albo dodać do magazynu w rainsted.ini i tam poprawić przed wstawieniem na scenerię.
Mój kanał youtube

Offline matek123

  • Moderator
  • Wiadomości: 5577
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1762
Odp: MaSzyna 18.03 - problemy
« Odpowiedź #70 dnia: 02 Kwietnia 2018, 10:50:39 »
Żeby w rainstedzie działaly nowe wagony i siódemki należy zaktualizować rainsted po wypakowaniu paczki.
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline blachamc

  • Wiadomości: 203
  • Puławskie Klimaty Kolejowe
    • Zobacz profil
    • Puławskie Klimaty Kolejowe
  • Otrzymane polubienia: 3
Odp: MaSzyna 18.03 - problemy
« Odpowiedź #71 dnia: 02 Kwietnia 2018, 12:49:15 »
Najnowsza wersja Maszyny, wersja Rainsted 18.3.134.13602.
Scenariusz Całkowo Niebezpieczny pociąg.
Sytuacje w Wilisiu:
1) w czasie wjazdu PONSZ
2) TEM dwa dostaje wyjazd na tor zajęty

*) musi być foto ponieważ na screenach wychodzi mi czarny ekran.
« Ostatnia zmiana: 02 Kwietnia 2018, 12:58:50 wysłana przez blachamc »
Nic z koleją mnie nie łączy poza pasją.
www.facebook.com/klimatykolej
www.youtube.com/playlist?list=PLmwojp1jg_bxDYm5UEGPKXQ5fapI-MzAE
CPU: Intel® Core™2 Quad Processor Q9300 3GHz, RAM: 8 GB
NVIDIA GeForce 9600GT 1GB, Win7 HP 64bit

Offline Milek7

  • Administrator ds. Technicznych
  • Wiadomości: 1001
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 749
Odp: MaSzyna 18.03 - problemy
« Odpowiedź #72 dnia: 02 Kwietnia 2018, 13:44:48 »
Nie wydaje mi się żeby to był odpowiedni wątek na to.
Poza tym to co ze screenami, PrtScreen i nie zapisują się do katalogu screenshots?

Offline Transkei

  • Deweloper
  • Wiadomości: 649
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 885
Odp: MaSzyna 18.03 - problemy
« Odpowiedź #73 dnia: 02 Kwietnia 2018, 14:00:22 »
Najnowsza wersja Maszyny, wersja Rainsted 18.3.134.13602.
Scenariusz Całkowo Niebezpieczny pociąg.
Sytuacje w Wilisiu:
1) w czasie wjazdu PONSZ
2) TEM dwa dostaje wyjazd na tor zajęty
Ad.1. Możliwe, że ta lokomotywa pilotująca przy zjeździe na bocznicę za bardzo się rozpędzała i najeżdżała na zwrotnicę za semaforem wjazdowym A. Niewykluczone, że AI na stonce jeździ trochę żwawiej, toteż wcześniej problemu nie było. Ale dorobiłem małe zabezpieczenie.
Ad.2. No cóż, to nie błąd exe tylko scenariusza. Wyszła bardzo rzadka sytuacja, kiedy pilot wyjeżdża bardzo późno. Ciężko było taką sytuację wywołać, toteż dopiero teraz wyszedł błąd, czyli "dyżurny" ustawiając wyjazd dla pilota nie sprawdzał gdzie znajduje się lokomotywa dla PONSZ. Dorobiłem dodatkowy warunek.

W załączniku poprawka dla punktów 1 i 2: http://eu07.pl/userfiles/23326/bugs-calkowo_np_poprawka.7z
Przy okazji wprowadziłem niewielką poprawkę do pliku .scn - były duplikaty nazw dynamiców. Wrzuciłem na svn. @Stele

Poranek l053 nie może się załądować. Kazali mi zgłaszać to tutaj, ale ja widzę tu wine nie w exe i sounds ale w textures.
Testowałem na wczorajszym exe (tym trzeszczącym), bez problemu się uruchamia - i mam x86. Nie sprawdzałem na najnowszym exe.
« Ostatnia zmiana: 02 Kwietnia 2018, 14:28:38 wysłana przez Stele »

Offline blachamc

  • Wiadomości: 203
  • Puławskie Klimaty Kolejowe
    • Zobacz profil
    • Puławskie Klimaty Kolejowe
  • Otrzymane polubienia: 3
Odp: MaSzyna 18.03 - problemy
« Odpowiedź #74 dnia: 02 Kwietnia 2018, 14:15:00 »
Nie wydaje mi się żeby to był odpowiedni wątek na to.
Poza tym to co ze screenami, PrtScreen i nie zapisują się do katalogu screenshots?

U mnie zrzut jest czarnym ekranem. Wina to będzie zapewne mojego sprzętu, a nie symulatora.
W folderze z Maszyną nie mam katalogu screenshots.

Czy można jakoś zwiększyć głośność dialogów przez radiotelefon?
« Ostatnia zmiana: 02 Kwietnia 2018, 14:19:09 wysłana przez blachamc »
Nic z koleją mnie nie łączy poza pasją.
www.facebook.com/klimatykolej
www.youtube.com/playlist?list=PLmwojp1jg_bxDYm5UEGPKXQ5fapI-MzAE
CPU: Intel® Core™2 Quad Processor Q9300 3GHz, RAM: 8 GB
NVIDIA GeForce 9600GT 1GB, Win7 HP 64bit

Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10131
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2601
Odp: MaSzyna 18.03 - problemy
« Odpowiedź #75 dnia: 02 Kwietnia 2018, 14:16:30 »
Tak, dać je w scenariuszu jako dialogi na radiotelefon. ;) Będzie to robione w przyszłości.
Mój kanał youtube

Offline Carmelovy

  • Wiadomości: 520
  • W MaSzynie od 2009r.
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 33
Odp: MaSzyna 18.03 - problemy
« Odpowiedź #76 dnia: 02 Kwietnia 2018, 15:23:19 »
Da radę wyciszyć sprężarkę do SU45/46 z poziomu wpisów?

Offline Perryro

  • Wiadomości: 12
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: MaSzyna 18.03 - problemy
« Odpowiedź #77 dnia: 02 Kwietnia 2018, 15:26:54 »
Z niewiadomych powodów czuwak w wielu lokach załącza się co minutę mimo postoju. Tak chyba nie powinno być

Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10131
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2601
Odp: MaSzyna 18.03 - problemy
« Odpowiedź #78 dnia: 02 Kwietnia 2018, 15:28:43 »
Czuwak załączać powinien się tylko w SX42. Na postoju nawrotnik na zero.
Sprężarkę przyciszasz amlitudeoffsetem/factorem. Opis składni na wiki. Jak się na tym znasz i umiesz ustawić by było dobrze, to podziel się wynikami potem.
Mój kanał youtube

Offline Carmelovy

  • Wiadomości: 520
  • W MaSzynie od 2009r.
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 33
Odp: MaSzyna 18.03 - problemy
« Odpowiedź #79 dnia: 02 Kwietnia 2018, 15:36:09 »
Nie znam się, próbowałem dodać // przed wpisem compressor ale to nic nie dało...

Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10131
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2601
Odp: MaSzyna 18.03 - problemy
« Odpowiedź #80 dnia: 02 Kwietnia 2018, 15:37:06 »
No to magia. Jak wywalenie dźwięku go nie wycisza, to jedyne rozwiązanie, że nie jest to sprężarka.
Mój kanał youtube

Offline Carmelovy

  • Wiadomości: 520
  • W MaSzynie od 2009r.
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 33
Odp: MaSzyna 18.03 - problemy
« Odpowiedź #81 dnia: 02 Kwietnia 2018, 16:47:36 »
To jest jedno wielkie buczenie zamiast dźwięku silnika...

Offline Joachimowicz

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1620
  • Nazywam się N'Avoie
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1725
Odp: MaSzyna 18.03 - problemy
« Odpowiedź #82 dnia: 02 Kwietnia 2018, 17:07:17 »
Jeżeli mówisz "jedno wielkie buczenie zamiast dźwięku silnika", to przychodzi mi do głowy jedno. Runningnoise. Szczególnie irytujące przy wyższych prędkościach. Jeżeli o to chodzi, to spróbuj we wpisie danej lokomotywy odnaleźć wpis "runningnoise: { range: -1 amplitudefactor: 0.4 soundmain: runningnoise.wav }" i zmienić wartość amplitudefactor: z 0.4 na 0.2
| Z maszyną od 20 Kwietnia 2010! |

Offline Cookie

  • Wiadomości: 270
  • Привет! Как дела?
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 119
Odp: MaSzyna 18.03 - problemy
« Odpowiedź #83 dnia: 02 Kwietnia 2018, 17:23:40 »
Po czwartym wypakowaniu poprawki na nastawniki i piątym sprawdzeniu taboru a także dziewiątym zresetowaniu Rainsteda nadal mam białe nastawniki.
Ta piękna stalowa MaSzyna... Która wozi mnie na wakacje...

Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10131
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2601
Odp: MaSzyna 18.03 - problemy
« Odpowiedź #84 dnia: 02 Kwietnia 2018, 17:24:11 »
E3d kabin wywaliłeś?
Mój kanał youtube

Offline Cookie

  • Wiadomości: 270
  • Привет! Как дела?
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 119
Odp: MaSzyna 18.03 - problemy
« Odpowiedź #85 dnia: 02 Kwietnia 2018, 17:26:39 »
Teraz wróciły. Danke.
Ta piękna stalowa MaSzyna... Która wozi mnie na wakacje...

Offline Matson

  • Wiadomości: 193
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 64
Odp: MaSzyna 18.03 - problemy
« Odpowiedź #86 dnia: 02 Kwietnia 2018, 17:57:01 »
Jeżeli mówisz "jedno wielkie buczenie zamiast dźwięku silnika", to przychodzi mi do głowy jedno. Runningnoise. Szczególnie irytujące przy wyższych prędkościach. Jeżeli o to chodzi, to spróbuj we wpisie danej lokomotywy odnaleźć wpis "runningnoise: { range: -1 amplitudefactor: 0.4 soundmain: runningnoise.wav }" i zmienić wartość amplitudefactor: z 0.4 na 0.2

Jak dla mnie nie chodzi i buczenie w trakcie jazdy. Odpalcie sobie SU45, wyjdźcie na zewnątrz i powiedzcie, że te brząkanie ma cokolwiek wspólnego z dźwiękami SU45. No bez jaj Panowie, to brzmi jak kosiarka...

Offline Joachimowicz

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1620
  • Nazywam się N'Avoie
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1725
Odp: MaSzyna 18.03 - problemy
« Odpowiedź #87 dnia: 02 Kwietnia 2018, 18:09:13 »
To nowy dźwięk silnika 697_su45-idle-1 2  itd. Możesz sprawdzić czy to jest to. Łatwo znaleźć w mmd.
« Ostatnia zmiana: 02 Kwietnia 2018, 18:15:11 wysłana przez Joachimowicz »
| Z maszyną od 20 Kwietnia 2010! |

Offline Matson

  • Wiadomości: 193
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 64
Odp: MaSzyna 18.03 - problemy
« Odpowiedź #88 dnia: 02 Kwietnia 2018, 21:29:17 »
Zauważony kolejny błąd - podczas zmiany na którejkolwiek scenerii lokomotywy na dwuczłonową lub EZT wywala symulator.

EDIT: Błąd zauważony przy kiblach i ET41-091
« Ostatnia zmiana: 02 Kwietnia 2018, 21:41:03 wysłana przez Matson »

Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10131
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2601
Odp: MaSzyna 18.03 - problemy
« Odpowiedź #89 dnia: 02 Kwietnia 2018, 21:31:41 »
Mój kanał youtube