Temat rzeka ogólnie rzecz ujmując, ale trzeba to w końcu gdzieś przedyskutować.
W skrócie: Jaką licencje powinny mieć, według Was, właśnie powstające do programu Blender, jak i do programu 3D Max Studio, skrypty?
Chodzi o ograniczenie dostępu osobom, które potencjalnie chciałyby ukraść jakiś assset, mimo że i bez skryptów mogą to zrobić.
Zarysowanie problemu: Mamy słabą, źle napisaną licencje. "Chałupniczej" roboty - co jeszcze pograsza sprawę. Nie ma podziału na prawa autorskie do pliku wykonywalnego, assetów, technologii (fizyka, formaty plików). Mimo ewidentego nie otwartego charakteru assetów, specyfikacje mamy otwartą.
Z tego co rozumiem, dąży się do: w pełni otwartego kodu źródłowego i w pełni zamkniętych assetów - "by nam nie kradli".
Tu narodził się kolejny problem: zamknięte assety utrudniają pracę innym użytkownikom, a nie uniemożliwia kradzierzy. Mamy w pełni otwartą specyfikacje. (trzeba by pakować w format binarny z ukrytym, zamkniętym modułem w pliku wykonywalnym do dekompresji by uninąć części kradzierzy).
Trzeba to jakoś przedyskutować i ostatecznie rozwiązać ten problem.
Pomijam oczywistą kwestie, że nie możemy "tak poprostu" zmienić "licencji" (lub jej braku) już posiadanych assetów.
Zapraszam do dyskusji.
Tutaj będę edytował i pisał Wasze propozycje (bo wątek pewnie się rozrośnie).
1. @carmel4a Zakładając że status prawny kodu źródłowego jest jasny, aktualni i starzy programiści muszą ustalić licencję, następnie przypisać do siebie autorstwo. Nie róbmy kolejnej chałupniczej licencji. MIT, Apache - coś w tym stylu.
Ja swoje assety będę udostępniał pewnie na jakiejś odmianie CC, ale nie mogę Wam narzucać rozwiązania. Tu proszę o wypowiedź innych twórców. Jakie konkretnie prawa mają być chronione?
Skrypt do importu scenerii udostępnie na MIT, by nie robić problemu przyszłym pokoleniom. Problemem według @krzysiuup są skrypty do exportu t3d/e3d, ale to już prosiłbym o Jego wypowiedź. Zakończe tym, że według mnie nie ma sensu trzymać otwartej specyfikacji i zamkniętych assetów. Bo to nic nie da. Zamknięte skrypty utrudnią/uniemożliwią twórczość "młodym" userom.