Hm, nie wiem, może akurat 101D był OK i dotknąłem pliku przez przypadek, potem mi pasował do daty.
Co do M62, testowałem przed chwilą M62-2984-O - hasler pokazuje na kreskę do 70, potem zaczyna zawyżać o 2 do 3. Przy 110 jest ściana, loko da się rozpędzić dalej, ale wskazówka stoi na 110.
Hasler powinien raczej zawyżać niż zaniżać, tzn pokazywać prędkość raczej wyższą niż rzeczywistą, wtedy jadąc wg wskazań pojedziemy wolniej, czyli bezpieczniej. Przy niskich prędkościach dobrze, żeby błąd był jak najmniejszy, bo procentowo jest wtedy największy. I chyba gorzej luzakiem jechać po rozjazdach 30, niż składem po prostej 105 zamiast 100.
Inna sprawa, że jak skład jest osobowy i jedziemy wg rozkładu, to mocno zawyżający hasler przy szlakowej da nam opóźnienie i niemożliwość dojechania zgodnie z rozkładem. Wydawało się, że np misja Zwierzyniec-transport ma niepasujący rozkład. Od nowej wersji ST45 (z wyświetlaczem i poprawionym prędkościomierzem analogowym) już pasuje. Czasy pośrednie się nie zgadzają, czas końcowy się zgadza. Tak na marginesie - w misjach warto by zastąpić wszystkie wystąpienia zdarzeń typu - jak dojechałeś do A, to po 2 minutach wyjazd - zdarzeniami jak dojechałeś do A, to o hh:mm wyjazd, jak się spóźniłeś to masz od razu wyjazd.