Farfocle zniknęły. Zapytam jeszcze, czy usunięta funkcja mogła mieć wpływ na źle rysujące się rozjazdy angielskie. Miałem taki przypadek, ale był jednorazowy więc nie zgłaszałem. Kilka rozjazdów było kompletnie rozjechanych.
Teraz sprawa podnoszenia patyków na EP08. Nie mamy żadnego konkretu, ani nazwy scenerii, ani trybu uruchomienia (debugmode?). Pozwoliłem sobie sprawdzić i napiszę, że w trybie normalnej symulacji lokomotywa EP08 uruchamiana na TD po podaniu załączenia baterii, przerzucenia nastawnika kierunku i zbicia czuwaka, nie podnosi patyków. Tak samo jest z flagową EP/EU/07. Jednak stwierdziłem, że w trybie debugmode kiedy na starcie mamy włączone AI, włączenie baterii skutkuje podniesieniem tylnego patyka, co jest oczywiste ze względu na podaną literkę o na ekranie pod F3. Nawet wyłączenie AI na starcie symulacji nie zmienia tego faktu. Kwestią oceny pozostaje, czy w trybie debugmode, powinniśmy dostawać na starcie włączone AI. Miałem już wcześniej na ten fakt zwrócić uwagę, często ten fakt przeszkadza. Szkoda, że nie podano okoliczności włączania/uruchamiania EP08.