Nie ma różnić poza L053. Odpal scenariusz z wyjazdem o 3 z minutami. Chyba większość ma różnice. Na L053 obiekty świecą. Las świeci. Drzewa świecą. Budynki świecą. Same z siebie, nawet jak zgaszę lampy. Ten sam problem jest bez shaderów, i ten sam efekt mam na starej paczce z Borlandem.
To jest jeden i ten sam bug, nie ma co kombinować, odpalamy L053-night-towarowy-et42, jak jest VBO włączone - wszystko świeci, jak jest wyłączone - jest OK.
Co do tego słupa światła - to znów 1 bug. W następnej wersji Boziu daj go nie będzie już. I daj Boziu czarnego kwadratu ;) Co do FPS - rzeczywiście, nie zwróciłem uwagi, ale na NG mam gruby spadek, chociaż jakoś mało go widać. Może licznik źle liczy? Mam wrażenie, że wyświetlanie nie tnie ani trochę, jest całkiem płynne, a mam 30 FPS zamiast 60. Znaczy się nie wiem czy mam, licznik pokazuje 30FPS, a nie sprawdzałem innym licznikiem. Jak ktoś ma FRAPS-a u siebie to może sprawdzić czy FRAPS pokazuje mu tę samą ilość FPS co licznik exe. Co ciekawe, pokazane także 3x, a nie 1x co powinno mieć miejsce przy przekroczonym czasie renderowania klatki. Myślę, że trzeba wyluzować i poczekać na uporządkowanie silnika, z tego co chłopaki piszą tam jest stajnia Augiasza, ludzie o słabych nerwach nie powinni nawet zaglądać do tego kodu ;)
Tak na marginesie - teraz dopiero widzę jak ohydnie wyglądają te krążki światła od lamp na chodnikach. Przy starym oświetleniu tak nie raziły, bo wszystko wyglądało podobnie źle, teraz reszta wygląda coraz bardziej realistycznie a te lampy odstają jak nie wiem. Jestem zachwycony aureolami, ale jasnożółty kolor komory, która powinna być bardziej pomarańczowa jest nieco irytujący.
Aha, no i zostaje ten bug bodajże z buforem Z, że obiekty nie mogą się zdecydować który jest bliżej kamery i raz jeden widać, raz drugi. I znów, to było na Borlandzie, jest tak samo teraz, tylko bardziej widać, bo reszta dużo lepiej wygląda i odstające elementy biją po oczach. Ciekawe czy to jest w ogóle do ruszenia, czy tak zostanie. Jak przez moment nie trzęsie i nie miga (na niektórych sceneriach) to jest taki fajny klimat płynnej jazdy, można się wczuć.