Autor Wątek:  Odjechanie na wyłączonej baterii  (Przeczytany 5603 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lukasn26

  • Wiadomości: 216
  • Zbanowany!
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 4
Odjechanie na wyłączonej baterii
« dnia: 27 Września 2015, 16:45:18 »
Witam, zauważyłem że na EZT można odjechać na wyłączonej baterii. Włączam baterię, podnoszę pantografy, wyłączam baterię, normalnie włączam WS, przetwornicę i sprężarkę i mogę jechać.
P.S: W SM40 nie da się ruszyć ani nastawnika kierunkowego, ani nastawnika jazdy ani hamulców.
P.S2: Gdzie jest w TEM2 lub SM48 kontrolka czuwaka lub SHP?
« Ostatnia zmiana: 27 Września 2015, 18:00:11 wysłana przez lukasn26 »

Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10131
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2601
Odp: Odjechanie na wyłączonej baterii
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Września 2015, 17:23:38 »
Stwórz sobie EZT z silnikiem w pierwszym członie i zobacz jak tam to będzie działać. Z tego co piszesz problem jest tylko z EZT, bo na elektrykach jest blokada, nawet wieloczłonowych, a spaliniaki z przekładnią mechaniczną nie powinny jej mieć.
Mój kanał youtube

Offline lukasn26

  • Wiadomości: 216
  • Zbanowany!
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 4
Odp: Odjechanie na wyłączonej baterii
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Września 2015, 17:43:26 »
Cytuj
Stwórz sobie EZT z silnikiem w pierwszym członie i zobacz jak tam to będzie działać.
I nie działa :)

Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10131
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2601
Odp: Odjechanie na wyłączonej baterii
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Września 2015, 18:03:52 »
No to problem jest tylko z ezetami co jest wiadome i youBy mąci coś w tym aspekcie. Cóż, w maszynie wszystko zaczynało jako mod siódemki, a pantografy, silnik i sterowanie w osobnych członach wymagało wielu protez by działało i jeszcze AI umiało tym jeździć. Czyli problemem jest to, że wyłączenie baterii w rozrządczym ezt nie wyłącza w silnikowym. Problem żaden, bo całe rozwiązanie jest do przerobienia od podstaw, jako że baterie załącza się z szafy nn. ;)
Mój kanał youtube

Offline jakubg1

  • Deweloper
  • Wiadomości: 1207
  • MaSzyna ma szynę, szyna ma MaSzynę - na kołach.
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 652
Odp: Odjechanie na wyłączonej baterii
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Września 2015, 18:46:39 »
P.S: W SM40 nie da się ruszyć ani nastawnika kierunkowego, ani nastawnika jazdy ani hamulców.
P.S2: Gdzie jest w TEM2 lub SM48 kontrolka czuwaka lub SHP?
Ad. 1. Jest to napisane w info.html.
Ad. 2. Nie ma. Jest tylko "buczek".

Offline lukasn26

  • Wiadomości: 216
  • Zbanowany!
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 4
Odp: Odjechanie na wyłączonej baterii
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Września 2015, 18:58:22 »
To dlaczego SM41 da się jeździć? Niby to jest to samo.

Offline MichałŁ

  • Wiadomości: 1168
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 30
Odp: Odjechanie na wyłączonej baterii
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Września 2015, 21:06:22 »
Na spalinówkach jeżeli odpalimy silnik to możemy wyłączyć baterię i nie ma żądnych przeszkód w jeżdżeniu. Na elektrowozach po załączeniu przetwornic powinno być tak samo. Nie wiem jak w tych nowych sprzętach "mądrzejszych" od maszynisty.

Offline lukasn26

  • Wiadomości: 216
  • Zbanowany!
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 4
Odp: Odjechanie na wyłączonej baterii
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Września 2015, 05:07:27 »
Ale to jest stwierdzone bo np. jesteś maszynistą czy tylko tak przypuszczasz? W MaSzynie jest inaczej.

Offline MichałŁ

  • Wiadomości: 1168
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 30
Odp: Odjechanie na wyłączonej baterii
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Września 2015, 15:33:36 »
Nie jestem maszynistą ale jestem mechanikiem. I jest stwierdzone na lokomotywach które mam "przyjemność" naprawiać. Np. na sm42 po wyłączeniu baterii nic się nie dzieje i lokomotywa jeździ bez problemu ale niektórych lokomotywach (np. tem2 s200) po wyłączeniu baterii stracimy tylko zasilanie obwodów zasilanych z odczepu na baterii (np.oświetlenie, przyrządy pomiarowe) ale jazda działa. Przy elektrowozach jest to przepuszczenie bo nie miałem okazji żeby sprawdzić, ale logicznie myśląc też powinno tak działać.
« Ostatnia zmiana: 28 Września 2015, 15:48:24 wysłana przez MichałŁ »