Witam,
Zakladam osobny temat, bo zalezy mi na jak najwiekszej ilosci zdjec na tekstury zewnetrzne.
Jak ktos ma i moze sie podzielic to poszukuje:
EN57-1900 (ma uklad syren identyczny, jak ED72/73. Jako jedyna sposrod 19XX). Przydadza sie pogladowe zdjecia w malowaniu fabrycznym. Dodatkowo herb lokomotywowni Warszawa Grochow. Malowanie z lat 90-tych, oraz (to bedzie najlatwiejsze) wspolczesne malowanie Kolei Mazowieckich, w ktorym obecnie jezdzi.
EN57-1913, 1914, 1915, 1946, 1947 - malowanie z lat 90-tych: Wisniowe barwy, kremowy pas w dolnej czesci pudla i drzwi dla pasazerow, trzy pierwsze z lok. W-wa Grochow posiadaly dodatkowo przedzial klasy pierwszej na wzor tego z ED72.
EN57-1919 w delegacji w Kolejach Slaskich. Mamy duzo pomocnych osob z tego rejonu. Moze komus sie poszczesci i trafi w 19-tke.
EN57-1946, 1951, 1952. Wszystkie sa w PR Wroclaw i maja to ladne malowanie Wojewodztwa Dolnoslaskiego. Poprosze o zdjecia przynajmniej jednej z nich nim samorzad je wykupi i przerobi na toalete w wersji turbo.
Dodatkowo, jak sie trafia to z Wroclawia: EN57AKD-1937, EN57AL-1938. To juz kible po modernizacji, czyli teraz to juz "salony toaletowe". Nie mniej dokladne zdjecia, lacznie z wozkami by mozna bylo zrobic na tekstury wzorcowe dla wozka z wagonu rozrzadczego i oddzielnie dla wozka z wagonu silnikowego.
Zdjecia nie musza byc idealnie prostopadle. Jesli ktos ma inne numery ale posiada tylko: 1 czolo, 1 bok czlonu rozrzadczego i 1 bok czlonu silnikowego to niech tez podesle. Poradze sobie.
Druga kwestia to obecnie powstajacy uklad tekstury pod nowy model dla jednostek 14WE.
Sa one eksploatowane przez:
1. SKM Warszawa. Tutaj, prosze o zdjecia tych jezdzacych, a szczegolnie na zblizenia na pantografy, bo czesc ma nowego typu odbieraki.
2. Koleje Slaskie. Odkupili dwa EZT od SKM Warszawa ale, czy ich uzywaja? Mnie nie bylo nigdy pisane ujrzec ich 14tki w ruchu. Poszukuje tylko pojazdu o numerze 01/101.
3. Przewozy Regionalne Krakow, PRST Sucha Beskidzka. EN61-01. Tutaj dokladnie od zewnatrz ale bez slonca, nawet lekkiego. Dodatkowo caly srodek, bo "toaleta papieska" ma zmodyfikowane wnetrze wzgledem pozostalych. Obecne jej oznaczenie to: EN61-01. Wiekszosc czasu gnije na depo.
Jesli sami nie macie, to popytajcie po znajomych, itp. Kazde zdjecia w/w ze zgoda na ich uzycie sie przydadza.
By nie byc "goloslowym" wstawiam dwa screeny z juz powstajacymi EZT.
EN57-1910 KM Warszawa (KM ma najwiecej 19-tek, u nas bedzie tylko jedna, bo nie mam zdjec na wiecej).
EN57-1943 PR, PRST Katowice - tekstura robocza z czesciowym tylko retuszem (reszta potrzebna do odpowiedniego rozmieszczenia roznych podestow i poreczy na czole).
Mam jeszcze zdjecia na:
EN57-1944 PR, PRST Katowice, oraz EN57-1937 PR, PRST Wroclaw Glowny sprzed modernizacji (standardowe barwy). Na dniach beda tekstury.
Dla zwyklych EN57-19XX sa potrzebne jeszcze: dokladne zdjecia na wozki, oddzielnie dla wagonow rozrzadczych i silnikowych. Dodatkowo od boku zdjecia na zestawy kolowe: zuzyte i nowe (Tutaj ogolnie: od 57/71/72/73).