Autor Wątek:  Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04  (Przeczytany 93418 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10133
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2611
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #30 dnia: 11 Kwietnia 2015, 14:59:02 »
Świecące budynki można by zrobić, ale tory? Magia. Musi być to jakiś problem twojej karty graficznej, bo u mnie wszystko wygląda dobrze. Niestety nic na to nie poradzimy. Poeksperymentuj z trybem renderowania (dl/vbo) i sterownikami.

Co do tekstury elewatora, to braków nie loguje. Widocznie model tak wygląda. Oczywiście nie bronię nikomu go poprawić...
« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2015, 15:08:14 wysłana przez Stele »
Mój kanał youtube

Offline miecznik140

  • Wiadomości: 24
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #31 dnia: 11 Kwietnia 2015, 15:34:35 »
A jeszcze sie zapytam o to dziwne niebo na L053 osobowy służba o co w tym chodzi ?

Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10133
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2611
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #32 dnia: 11 Kwietnia 2015, 15:48:03 »
sky cgskj_dusk013.t3d endsky
Czyli normalne z teksturą opacity 100 i u mnie wyświetla się poprawnie. Po raz kolejny problem twojej grafiki. Wszystkie te artefakty graficzne są twoim indywidualnym przypadkiem i musisz je rozwiązać po swojej stronie.
Mój kanał youtube

Offline Tomaszek_Łódź

  • Wiadomości: 852
    • Zobacz profil
    • http://www.youtube.com/user/Tomaszek1980lodzlodz?feature=guide
  • Otrzymane polubienia: 3
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #33 dnia: 11 Kwietnia 2015, 15:56:01 »
Również nie potwierdzam powyższych problemów @miecznika.

Offline miecznik140

  • Wiadomości: 24
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #34 dnia: 11 Kwietnia 2015, 18:35:17 »
To teraz będzie litania... Jechałem sobie l61_regio.
Co do linii problem miałem tylko jeden mianowicie w Herbach Starych mnie nie wypuścili ze stacji. Nie dostałem ani na zastępczy ani nic wyjazdu.
Co do pociągu jechałem EN57-2040 i pierwsza sprawa to ani na tablicy tej gornej nad oknem, ani na bocznych nie ma tekstury, a druga to tam na gorze gdzie jest predkość max pisze, że jest to EN57-2043, a jest to EN57-2040. W załączniku jest .rar bo jest duzo zdjec słabej jakosci.....

Offline Sawi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 9228
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 748
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #35 dnia: 11 Kwietnia 2015, 18:41:50 »
L61 to nie nasza broszka. Co do tego EN57-2043, to po prostu odwzorowana kabina z tego numeru.
« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2015, 18:43:26 wysłana przez Sawi »
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10133
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2611
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #36 dnia: 11 Kwietnia 2015, 18:51:18 »
Co do linii problem miałem tylko jeden mianowicie w Herbach Starych mnie nie wypuścili ze stacji. Nie dostałem ani na zastępczy ani nic wyjazdu.
Dociągnąłeś pod samiusieńki W4? Tam zdarzenia były lipnie napisane. Sceneria została rozgrzebana przez Ra przed jego odejściem i niekoniecznie doszlifowana, a nam zniesmaczonym całym zajściem średnio chce się to teraz poprawiać. Dojedź do samego W4 a nawet go przerżnij i daj log.

Cytuj
Co do pociągu jechałem EN57-2040 i pierwsza sprawa to ani na tablicy tej gornej nad oknem, ani na bocznych nie ma tekstury
Podaj nazwę swojego rozkładu jazdy i stację docelową wyświetlaną w polu relacji. EN57-2k jest pojazdem z eksperymentalnie zaimplementowanymi działającymi tablicami kierunkowymi. Problem w tym, że większość scenariuszy nie ma porządnego rozkładu. Powinna wtedy być wyświetlana wygaszona tablica, ale coś to nie działa. Do skontrolowania w kodzie.
Mój kanał youtube

Offline miecznik140

  • Wiadomości: 24
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #37 dnia: 11 Kwietnia 2015, 18:57:36 »
Cytuj
Dociągnąłeś pod samiusieńki W4? Tam zdarzenia były lipnie napisane. Sceneria została rozgrzebana przez Ra przed jego odejściem i niekoniecznie doszlifowana, a nam zniesmaczonym całym zajściem średnio chce się to teraz poprawiać. Dojedź do samego W4 a nawet go przerżnij i daj log.

Do samiutkiego W4 nawet za i nic to nie dało.... Nie wiem ogólnie w Herbach to mi wszystko wysiadło... Nic nie działało, ani do przodu ani do tyło drzwi nic wgl. Tylko "Y" działał

Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10133
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2611
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #38 dnia: 11 Kwietnia 2015, 19:06:39 »
Włączyłeś autopilota [shift+Q] blokując klawiaturę.
W logu masz "en57-2040 as ROJ21250: at 5:58 next PassengerStopPoint:Liswarta_podg" a ponoć dojechałeś do Herbów. Powinno odhaczyć odgałęźny. Jak tam coś nie halo, to z Herbów odjazdu nie dostaniesz. Tak mało jeżdżę, że nie pamiętałem relacji. Większość osobowych na l61 leci na Częstochowę.
Czy jakiś BT ogarniający składnię scenerii i tabelkę skanowania (niestety gatunek prawie wymarły) mógłby to zweryfikować?
Nazwa toru zmieniona a wskaźnik w evencie na starą. Proszę zobaczyć czy na skrypcie z załącznika działa. Wypakować do folderu głównego.
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2015, 01:32:24 wysłana przez Stele »
Mój kanał youtube

Offline miecznik140

  • Wiadomości: 24
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #39 dnia: 11 Kwietnia 2015, 19:12:08 »
Nie no pokazało mi już w rozkładzie następną stacje tj. Liswarte, ale światło było cały czas czerwone i mnie nie wypuściło.

Offline łuki94

  • Wiadomości: 33
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #40 dnia: 11 Kwietnia 2015, 22:54:47 »
Kolejny problem z eventami. Mianowicie na lO53_calkowo-sluzba-tlk1 postanowiłem pojechać lokomotywą EP09 i udało mi się dojechać do Sandomierza, oczywiście zgodnie z planem. Niestety nie dostałem sygnału zezwalającego na wyjazd. Myślałem, że to jednorazowy przypadek i pojechałem ponownie. Kolejny raz jazdę zakończyłem w Sandomierzu.

Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10133
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2611
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #41 dnia: 11 Kwietnia 2015, 23:13:35 »
Tam są zmiany w zależności od twojego czasu dojechania i wygląda jakby brakowało wyzwolenia "sandomierz_58101_wjechal". W logu widzę tylko zdarzenia od eventlauncherów sprawdzających czas. Jest jednak keyctrl1 na wjazd... Ktoś (pewnie ja) coś przy tym dłubał i zapomniał skończyć. Spod semafora n wyjazd? Zaraz przypiszę to zdarzenie do zajętości toru przy peronie i zobaczymy czy zaskoczy. Zdarzenie jest przypisane jako event0 do dwóch odcinków od semafora. Jeśli stajesz za połową długości peronu, powinno załapać. Wg loga stałeś 45 metrów od semafora wyjazdowego, czyli dwa metry twojego pojazdu powinny być już na rzeczonym odcinku. Dociągnij dalej, pod sam semafor najlepiej. Jak nie załapie, to wciśnij shift+1 i daj znać o rezultatach. Mogę zmienić sposób wyzwalania, ale nie ma sensu poprawiać czegoś co działa.
Jednak zmieniłem. Załącznik proszę wypakować do scenery/linia053_calkowo/sluzba_tlk-1 i powiedzieć czy działa oraz dać log.
« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2015, 23:43:05 wysłana przez Stele »
Mój kanał youtube

Offline Smok E_ustachy

  • Wiadomości: 272
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 33
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #42 dnia: 12 Kwietnia 2015, 01:26:56 »
Przy ładowaniu scenerii pojawia się komunikat:

missed Open GL 1.3 +drivers

Uruchamiam pod WINE 1.6.2-3pclos2014

Poza komunikatem nic specjalnego się nie dzieje, tzn działa.

Offline Maciej

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1195
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 192
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #43 dnia: 12 Kwietnia 2015, 08:50:00 »
Spróbuj zainstalować najnowsze sterowniki do karty graficznej.

Offline Smok E_ustachy

  • Wiadomości: 272
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 33
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #44 dnia: 12 Kwietnia 2015, 10:25:33 »
Spróbuj zainstalować najnowsze sterowniki do karty graficznej.

System aktualny. A to Open GL 1.3 coś daje skoro działa bez niego?

Offline Carmelovy

  • Wiadomości: 523
  • W MaSzynie od 2009r. Maszynista IC
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 35
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #45 dnia: 12 Kwietnia 2015, 10:36:03 »
Linia 053 scenariusz służba 1-night, po dojechaniu do punktu kontrolnego w Dębicy Osobowej nie dostaję Ms2 na tarczy. Na tym służba się kończy...

Offline Maciej

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1195
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 192
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #46 dnia: 12 Kwietnia 2015, 10:36:52 »
Smok E_ustachy, gdy wyskakuje ten błąd, w zależności od karty graficznej (od jej osiągów) można czasem zauważyć, że na mniejszych sceneriach działa bez problemu, a na większych - wszystko się tak wiesza, że jazda jest udręką. Na dobrych kartach ten błąd nie powoduje żadnych zmian.

Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10133
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2611
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #47 dnia: 12 Kwietnia 2015, 10:52:01 »
Linia 053 scenariusz służba 1-night, po dojechaniu do punktu kontrolnego w Dębicy Osobowej nie dostaję Ms2 na tarczy. Na tym służba się kończy...
Wychodzi na to, że Krzysiek miał rację i jest coś nie tak z exekiem. Podobnie jak w Sandomierzu zgłaszanym wyżej, jest tu zastosowany event0, który nie wiedzieć czemu się nie odpala.

Ogólnie event0 występuje aktualnie jedynie na Krzyżowej, l053m1, cargo, tow_et22, tow_eu07, czyli jest to do ręcznego ogarnięcia.
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2015, 11:05:36 wysłana przez Stele »
Mój kanał youtube

Offline Sawi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 9228
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 748
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #48 dnia: 12 Kwietnia 2015, 10:55:24 »
Ja chcę tylko wiedzieć dlaczego dalej tworzono na podstawie eventów0? Jakiś czas temu się ich pozbyto, ale jak widać nieskutecznie :(.
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline MichałŁ

  • Wiadomości: 1179
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 37
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #49 dnia: 12 Kwietnia 2015, 11:06:41 »
Witam.
Tak na razie to widzę tylko błąd ze skrzynią biegów w SM03 skrzynia powinna włączać sprzęgło od razu po przestawieniu nastawnika biegów. Teraz zasprzęglenie następuje dopiero po przestawieniu nastawnika obrotów.

Strasznie rzuca się w oczy też błędne wskazywanie manometru zbiornika głównego na SM i SP42

Offline Carmelovy

  • Wiadomości: 523
  • W MaSzynie od 2009r. Maszynista IC
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 35
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #50 dnia: 12 Kwietnia 2015, 11:26:41 »
A czy da się jakiś w prosty sposób np. podmienić eventy czy lepiej poczekać?

Offline Sawi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 9228
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 748
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #51 dnia: 12 Kwietnia 2015, 11:28:40 »
To wymaga mimo wszystko wiedzy o nich i od tak hop siup nie da się tego dokładnie wytłumaczyć. Trzeba by zacząć od podstaw.
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10133
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2611
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #52 dnia: 12 Kwietnia 2015, 11:35:59 »
Tylko w misji1 mają one znaczenie. W pozostałych wymienionych albo są zakomentowane albo dopisane jako duble seminfo w stylu:node 1500 0 tlk_start track normal 100.0 1.435 0.25 35.0 20 0 flat vis
 rail_screw_used1 4 tpd-oil3 0.2 0.5 1.1
-290.721 0.2 12358.6  0.0
0.0 0.0 0.0
0.0 0.0 0.0
-290.72 0.2 12258.6  0.0
0
event2 swoszowice_e_sem_info
event0 swoszowice_e_sem_info
endtrack
Dlaczego ktoś to tak zostawił? Dlaczego ktoś używał tego syfu jako bazę pod scenariusze? Dlaczego ktokolwiek tak pierwotnie pisał? Nie pytajcie. Jeszcze przeskanuję pod względem eventall0 i zaraz będzie poprawka.
Wypakować do folderu głównego. Właściwie tylko l053m1 do testu. Zamieniłem event0 na izolowane. Logika może się odrobinę zmienić, bo event0 łapał dopiero po zatrzymaniu na odcinku a teraz będzie łapać po zajęciu, ale powinno działać. Tylko mi coś nadal nie działa... Tam jeszcze jest dziwnie wyprawiany pociąg, który raczej nie będzie działać. Trzeba to dokładniej przejrzeć.
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2015, 12:04:03 wysłana przez Stele »
Mój kanał youtube

Offline Sawi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 9228
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 748
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #53 dnia: 12 Kwietnia 2015, 11:47:19 »
Anti kiedyś wiele rzeczy przechodziło i było robionych prowizorycznie, pewnie i nadal są, ale nikt za bardzo się w to nie wgłębia.
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline Carmelovy

  • Wiadomości: 523
  • W MaSzynie od 2009r. Maszynista IC
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 35
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #54 dnia: 12 Kwietnia 2015, 12:39:37 »
@Stele wypakuję tą paczkę do głównego folderu i potem dam znać czy pomogło. :)

Offline Smok E_ustachy

  • Wiadomości: 272
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 33
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #55 dnia: 12 Kwietnia 2015, 13:41:30 »
Smok E_ustachy, gdy wyskakuje ten błąd, w zależności od karty graficznej (od jej osiągów) można czasem zauważyć, że na mniejszych sceneriach działa bez problemu, a na większych - wszystko się tak wiesza, że jazda jest udręką. Na dobrych kartach ten błąd nie powoduje żadnych zmian.
Pytanie: czy w 13.08 działało to? Bo tam nie było komunikatu

2. W Rainstedzie nie mieszcza sie składy w oknie
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2015, 13:44:45 wysłana przez Smok E_ustachy »

Offline Carmelovy

  • Wiadomości: 523
  • W MaSzynie od 2009r. Maszynista IC
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 35
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #56 dnia: 12 Kwietnia 2015, 14:17:52 »
Nie, nie było czegoś takiego. Jakaś anomalia.

Offline Siecool

  • Deweloper
  • Wiadomości: 985
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 234
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #57 dnia: 12 Kwietnia 2015, 14:51:16 »
Dlaczego ktoś to tak zostawił? Dlaczego ktoś używał tego syfu jako bazę pod scenariusze? Dlaczego ktokolwiek tak pierwotnie pisał? Nie pytajcie. Jeszcze przeskanuję pod względem eventall0 i zaraz będzie poprawka.
Zamiast usuwać sugerowałbym jednak sprawdzić, jakie są przyczyny tego stanu rzeczy. Nadal bowiem uważam, że event0 jest znakomitym narzędziem do prowadzenia ruchu, tylko trzeba umieć go używać.

Offline pol102

  • Wiadomości: 959
  • Geoinformatyk kolejowy
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 35
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #58 dnia: 12 Kwietnia 2015, 15:45:01 »
Niestety nikt nie wygłosił oficjalnego manifestu dlaczego nagle event0 stał się zły.

Offline Carmelovy

  • Wiadomości: 523
  • W MaSzynie od 2009r. Maszynista IC
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 35
Odp: Problemy z paczką użytkową MaSzyna_15_04
« Odpowiedź #59 dnia: 12 Kwietnia 2015, 15:45:55 »
Niestety po wypakowaniu paczki @Stele problem występuje nadal. :/