Proszę Tolein o wskazanie źródła informacji, na temat wzorca do realizacji tej fizyki.
Witam,
http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Hooke%E2%80%99aPozdrawiam.
Fizyka urządzeń cięgłowo zderznych nie jest dla mnie priorytetem i ja jej nie potrafię zrobić.
Jeżeli nie chcesz/nie zamierzasz/nie potrafisz tego robić, to nie ma problemu, przyjęliśmy do wiadomości, dziękujemy za opinię. Jeżeli natomiast nie widzisz sensu/nie uważasz za zasadne żeby
ktoś to zrobił, nie uważasz, że jest to ważne, no to sory, ale się z Tobą nie zgadzam. Powtórzę jeszcze raz, to co już napisałem w trzecim poście w tym wątku, według mnie jest to jeden z fundamentalnych elementów symulacji. Znów - dziękujemy za opinię.
Tymczasem w rzeczywistości interakcja sił pomiędzy pojazdami nastąpiła by już przy mniejszym ściśnięciu zderzaków, być może już 0.01m, czyli w czasie 0.001s. W takim przypadku, zamiast prostego mnożenia prędkości przez czas powinien być policzony cały proces, jaki miał miejsce przez te 0.01s.
No na dobrą sprawę, nie ma momentu, w którym następuje "interakcja sił", interakcja jest cały czas (od momentu kontaktu jednego ciała z drugim), pytanie tylko, w którym momencie siła przyłożona do buforów lub sprzęgu, będzie wystarczająca, by pokonać opory statyczne ruchu pojazdu(ów). Generalnie, tak jak piszesz, wypadałoby nie przeliczać stany w danym miejscu czasu, tylko przeliczać procesy zachodzące w klatce czasu. Nie jest to może model predykcyjny, ale do naszych celów raczej wystarczający.
Podsumowując: 3rs? masz za dużo czasu? chcesz się tym zająć?
Edit: Aha, jeszcze jedno, Krzyśku: fakt, że nie chcesz/nie umiesz/nie wiesz jak/nie masz czasu/nie zamierzasz, to tak jak napisałem, Twoja prywatna sprawa. Zastanawia mnie tylko, czy to jest rzeczywiście konieczne, żeby w drugim poście w wątku, w 45 minut od OP pisać właśnie o tym, że się nie chce/nie umie/nie wie jak/nie ma czasu/nie zamierza. Jeszcze że się nie wie jak, to mógłbym zrozumieć, tzn. jest chęć, brak wiedzy. Ale pozostałe przypadki, to sory, może lepiej zachować tę wiedzę dla siebie, albo przynajmniej samemu się nią nacieszyć, zanim się nią podzieli z innymi?
Zabierasz ostatnio aktywny głos w dyskusji na temat rozwoju, przyszłości symulatora, sam czytałem Twoje opinie, gdzie narzekasz na brak współpracy, złą atmosferę na forum, etc.
Serio?
Czy to jest wszystko, na co Ciebie stać w pokazywaniu, w dawaniu przykładu, że to forum może funkcjonować lepiej, że nasze community może być bardziej przyjazne i otwarte nowym pomysłom, uwagom, ludziom, etc.?
Ja na prawdę jestem w stanie zrozumieć, że czasem ludzie mają dosyć tego, że harują jak woły tylko po to, żeby ktoś potem przyszedł i powiedział, że model/tekstura/trasa/dźwięk/etc mu się nie podoba, że jest źle, krzywo, etc., ale nie zachowujmy się tak, jak gdyby ktoś ubliżał nam personalnie.
Złota zasada - nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia - nie mów nic.
Może i ja powinienem spojrzeć w lustro, zrobić rachunek sumienia i od dziś zacząć się do niej stosować, zarówno na forum, jak i na IRC.
Reg. zakazy 20.
Nie przeklinaj na forum i nie przywołuj matki. Usunąłem stosowną część wiadomości.
Benek