A konkretniej? Przeglądam Google i nie mogę znaleźć nic o NMT, ani o programach do tego.
Co do kupna, z tego co przeglądam (jeszcze nie pisałem/dzwoniłem do Nich) to musiałbym kupić opcję z przelicznikiem x3 z nieograniczonym dostępem. Bo we wniosku są napisane przedziały dostępnych kopi, także elektronicznych, oraz "pochodnych materiałów zasobu, o których mowa w ust. ", tu odnośnik do odpowiedniej ustawy. Jeszcze się w nią nie wczytałem, bo zajmuję się ciekawszą opcją. Jest możliwość zamówienia darmowego dedykowanego dla "działalności pożytku publicznego". Przeglądając następną ustawę wydaje mi się, że dałoby się projekt do tego jakoś podpiąć... Ale głowy nie daję, bo nie jestem prawnikiem. Byłaby to fajna opcja bo płacenie 4.80 zamiast 1.60zł nie jest jakieś super.
PS. Przepraszam, w Kalkulatorze jest napisane "Materiały w postaci nieelektronicznej(...)". Poza tym z tego co widzę nie da się kupić poszczególnych km2 tylko arkusze po ~`5km*5km.
PS 2. Poprawka, dane NMT ASCII kończą się tuż przed Kcynią (brakuje 1 kwadratu) co można by było zaimprowizować, lub ten teren kupić w innym formacie (ASCII jest dokładniejsze)
5. Czy w sytuacjach wyjątkowych można stosować krótkie 190'. Robię to tak: wstawiam 190' dodaje na P4 3 tory, ostatni ustawiam na kierunkowej stworzonej pod kątem 1:9 (z innego rozjazdu), po środku tworzę łuk r=190 i ustawiam tak aby odcinek pierwszy był jak najkrótszy. Tworzy się taki jakby normalny 190, ale mogę wcześniej wstawiać kolejne rozjazdy. W ten sposób próbuję rozwiązać brak rozjazdu podwójnego dwustronnego. Wygląda nie najgorzej.
6. Czyli wie ktoś co zrobić z NMT100? Znalazłem darmowy program (no w sumie to kombajn) QGIS. Da się do niego zaimportować dane, z tego co widzę to triangulację też się da wykonać. Niestety nie widzę opcji eksportu do jakiegoś formatu 3d. Pomysły? Eksportuje do jakiegoś Shapefiles (*.sph) Rozwiązane. Udało mi się wyeksportować bitmapę z QGISa i przenieść ją do 3dsa. Jest mały problem, bitmapa ma dokładność 16750px2 (dostępna jest 167500px2 ale tiff ważyłby 40GB i to nie jest szacowanie bo 10% exportu ważyło 4GB), a pojedynczy plane ma ograniczenie siatki do 1000x1000, ale tiffa można pociąć na mniejsze (no i cały nie będzie potrzebny, bo nie robię całego województwa). Pytanie jest takie, czy siatka 100x100m nie jest zbyt niedokładna, no ale na początek się nada, tak myślę.
--26.02.15
Ad 6. Pytanie nieaktualne. Da się tego .txt przerobić na .obj (co polega na dorobieniu na początku każdej linijki 'v'. Otrzymuję wtedy wierną chmurę punktów. Mam jeszcze problemy z wczytaniem do Blendera (3ds nie chce wczytać punktów, tylko poligony) ale jestem na półmetku)
7. Czy przechyłki mogą wynosić 0? Wiem, że dla wolnych linii i dużych promieni mogą nie występować krzywe przejściowe, ale przechyłki? Pewnie się nie znam (tu wychodzi moja niewiedza). Łuk ma r=2 km, szlakowa 50km/h.