Witajcie!
Jakiś czas temu szukałem jakiegoś sensownego, taniego i łatwego w wykonaniu projektu interfejsu nastawnika do komputera. Niestety nie znalazłem, opracowałem więc własny.
Potrzebne części:
- sam nastawnik, najlepiej kierownica od żuka - cena bardzo różna
- grubsza blacha, ~3mm - ~5zł
- magnesy neodymowe, jeden na każdą pozycję + dodatkowy magnes z drugiej strony. - ~4zł (aliexpress.com)
- kontaktrony niskonapięciowe - ~2$ (aliexpress.com)
- sterowanie. Osobiście polecam płytkę ewaluacyjną Funduino Mega (klon Arduino Mega). Wbudowany kontroler USB. Emulacja klawiatury jest banalne prosta, na przyszłość można przerobić na RS232 over USB lub emulację PoKeys - 9$ (aliexpress.com)
- jakieś pudło do zamocowania tego - ~10zł?
Oto jak miałoby to wyglądać:
W blaszy wywiercona jest dziura, gdzie włożony jest zamocowany "nosek" kierownicy. Do kierownicy przymocowany jest z boku magnes neodymowy, który przyciąga się z magnesami na blaszce ("duże kwadraty"), co daje efekt wyczuwalnego przeskakiwania pozycji. Przy okazji kontaktrony ("małe kwadraty") "wyczuwają", na której pozycji znajduje się koło nastawnika. Oprogramowanie w AtMega na Funduino liczy pozycje, i wysyła Num+ i Num- do komputera. Podłączenie elektroniczne:
Każdy kontaktron z jednej strony podpięty jest do VCC. Z drugiej strony do GPIO mikrokontrolera.
Jestem ciekawy opinii na temat projektu.
Reg. zakazy 26.
Nie usuwaj nigdy samodzielnie wpisu Administratora lub Moderatora (czerwona lub niebieska czcionka). Zapoznaj się natychmiast z Regulaminem forum. Proszę nie dodawać w nazwie tematu informacji o tym, by nie scalać wątku z innymi. Nazwy tematów są dla użytkowników forum, a informacje dla moderatorów należy wysłać poprzez PW lub przekazać za pomocą formularza Zgłoś do moderatora.
Benek