Witajcie!
Może na początku się przedstawię. Mam na imię Szymon, jestem z zawodu programistą aplikacji mobilnych, pasjonuje się elektroniką, szczególnie programowalną.
Mam trzy sprawy:
1. Czemu kod źródłowy MaSzyny nie jest na GPLu?? Ogólnie jestem ogromnym zwolennikiem wolnego oprogramowania, moim zdaniem otwarcie MaSzyny przyniosłoby same korzyści.
2. Czemu MaSzyna jest tylko na przestarzałą architekturę x86? Dlaczego nie jest dostosowana do ekranów dotykowych?
3. Z uwagi na moją pasję, mógłbym zacząć produkować coś w rodzaju pulpitu do podpięcia do kompa. Słyszałem, że powstaje jakaś nowa MaSzyna pod nową marką, może zrobilibyśmy sklep.maszyna.pl lub coś takiego, tam możnaby było kupić gotowe pulpity maszynisty do podpięcia do kompa. Dochód z tego szedł by na dalszy developing MaSzyny. Dodatkowo mógłbym pomóc w portowaniu tej nowej MaSzyny na Androida.
Co o tym sądzicie?
W ogóle koncept tych paneli maszynisty jest taki:
- Jako przełączniki dajemy zwykłe "pstryczki hebelkowe", podłączone pod jakiś expander I2C, który to z kolei podłączony jest do AtMegi8, wersji z wbudowanym kontrolerem USB.
- Jako te wskaźniki ciśnień damy zwykłe woltomierze analogowe, oczywiście z wymienioną "karteczką", podpięte pod PWMy.
- Jako nastawnik... O właśnie - oto jest pytanie. Ja myślałem o jakiejś starej metalowej kierownicy ze złomu, przypiętej do enkodera cyfrowego, który jest też wpięty do naszego mikroprocka.
- z kontrolkami nie ma problemu, zwykłe ledy/małe żaróweczki
- Jako główna płyta do której wszystkie komponenty będą przymocowane będzie paminat epoksydowo-szklany, oklejony odpowiednim materiałem.