Na Twoje szczęście układ torowy to nie jest wielki problem. To znaczy mam na myśli to, że układ torowy to malutki kawałeczek całej scenerii. Z drugiej strony tak się jednak składa, że to zupełna podstawa, bez której trudno będzie iść dalej. Można oczywiście gromadzić materiał zdjęciowy/wideo, tworzyć modele i tekstury, ale to wszystko prędzej czy później przyczepić będzie trzeba do torowiska.
Tym samym proponuję zapisać się na listę mailingową z instrukcją do edytora rainsted albo pobrać całość z forum. A następnie nauczyć się obsługi i położyć od nowa układ torowy. No chyba, że ktoś już to zrobił i chciałby się podzielić owocami swej pracy. Bez układu raczej nie ruszysz dalej z pracami.
Bo z tego co zrozumiałem szukasz chętnych do pomocy, czyli w pierwszej kolejności sam zamierzasz się zaangażować?
To znaczy, nie zrozum mnie źle, ja nie zamierzam nikomu mówić co i jak ma robić (no dobra, są tacy, którym mówię, ale ustalmy, że Tobie konkretnie nie zamierzam mówić co i jak masz robić), ponadto w moim pojmowaniu każda para rąk jest przydatna, nawet jeśli ktoś zajmować się ma "tylko" koordynacją prac nad projektem. Jednak realia mamy takie, że jeśli nie zaczniesz prac sam i nie pokażesz, że masz zaparcie, by dźwignąć brzemię, to trudno będzie znaleźć kogoś chętnego do pomocy. W tym "światku" więcej jest ludzi z rozgrzebanymi projektami, którym brakuje umiejętności i tym samym szukających (lub nie) pomocy, niż ludzi z umiejętnościami i niedoborem pracy.
Także jeśli chcesz, by ta sceneria ujrzała światło dzienne prędzej niż później, to jeszcze raz: myślę, że dobrym krokiem będzie rozpoczęcie od nauki obsługi rainsteda.
P.S. @Ra nie jest "aż tak zaawansowany" bo się taki urodził, co więcej, on nie musiał się tylko nauczyć tego, on to musiał sam od zera wymyślić, opracować i stworzyć (rainsted).