Nie opisałem zdjęć wyżej, zatem to teraz zrobię, pierwsze pokazuje mój prototyp, pałąk z grubego drutu aluminiowego, diody pochodziły ze starej kamerki internetowej (kamerka kupiona kiedyś w markecie za oszałamiającą kwotę 8,50 zł.) miała wbudowane sześć diod IR.
Po dość długim okresie testów doszedłem do konfiguracji ze zdjęcia drugiego, który opiszę dokładnie.
Stosując zasilanie pobrane z portu USB na wejściu musimy zastosować opór ok 20-23 ohmy dlaczego?
Ponieważ porty USB dysponują napięciem 5 Volt (prąd:0,5 Ampera) a nasze diody IR potrzebują od 1.2V do 1.5V , czyli po podłączeniu ich szeregowo pobór napięcia nie zrównoważy nam napięcia jakie podaje USB i diody niestety zakończą swój żywot.
Jak ja to zrobiłem?
Zastosowałem mianowicie trzy diody "LED IR LD271" (Dioda nadawcza podczerwona, średnica 5 mm, soczewka przydymiona), pałąk z drutu stalowego, o średnicy : ok. 2 mm który pozyskałem ( nie śmiejcie się) ze starego wieszaka na koszule taki sam jaki dają przy odbiorze ubrań z pralni, kabel USB pochodził ze starej kamerki internetowej, obudowę czyli część centralną w której schowałem połączenia kabli pozyskałem ze starej podstawki pod mikrofon, rozciąłem pudełeczko na pół i tak o to powstała zgrabna, niewielka obudowa.
Diody przylutowałem anodami (czyli +, to ta dłuższa nóżka jeżeli montujemy nową diodę, a jak mamy IR z odzysku, anodę rozpoznamy: w bańce plastiku mamy widoczne dwie blaszki zatopione , mniejsza i większa, zawsze mniejsza to jest anoda + a większa katoda - ) do pałąka okręcając drucik diody wokół końcówki pałąka i po dobrym rozgrzaniu powierzchni zalałem cyną ( nie czyściłem powierzchni pałąka przed lutowaniem chcąc uzyskać pożądany efekt oporu elektrycznego). Do katod natomiast przylutowałem zwykłą "krosówkę" telefoniczną ( przewodzik z drutem miedzianym taki jak mamy w skrętkach internetowych 5 i 6 kategorii [kabel internetowy] ) , przewody poprowadziłem po drucie pałąka do obudowy (trzy przewody) połączyłem je razem.
Do obudowy wprowadziłem końcówkę kabla USB, przewody standardowo w tych kablach o kolorze czerwonym i czarnym to zasilanie (choć wcześniej warto to sprawdzić miernikiem bo ci co mieszkają nad żółtą rzeką mogą się też pomylić ;) ), czerwony przylutowałem do pałąka a czarny do trzech przewodzików.
I to by było wszystko na temat "klipsa"