« Odpowiedź #1 dnia: 25 Września 2013, 20:48:01 »
W ostatnim czasie dość często odwiedzałem Toruń Kluczyki. Nie do końca prawdą jest to, że redukcja zatrudnienia jest wymuszona przegranym przetargiem. Oczywiście jest to po części z tym związane ale główną winę ponosi władza PR. Lotos Kolej był zainteresowany przejęciem (wykupieniem) zaplecza technicznego jednak władza PRów się na to nie zgodziła. W sporej mierze rozwiązałoby to problem zwolnień i byłoby to ogromną szansą na rozwój. Co ciekawe, z tego co mówili mi znajomi nie wiadomo czy Kluczyki dotrwają nowego roku, a na hali (przy ogromnych zwolnieniach) planują zainstalować LEDowe oświetlenie, którego to koszty mają sięgać 1,5mln zł. Co ciekawe "na koniec" montowane jest też ogrzewanie tokarni podtorowej o co pracownicy nie mogli się doprosić odkąd ona tam powstała. Nawet nie wiadomo czy zdążą je dokończyć - ale kasa poszła… Teraz gdy wszystko się sypie i jest realne widmo katastrofy zakładu, władza na biegu realizuje jakieś mocno podejrzane projekty. W samym zakładzie również nie ma solidarności miedzy pracownikami. Ci których już obejmuje "okres ochronny" przed emeryturą nie są już zainteresowani dalszym losem zakładu i tym, że ich kolegów masowo zwalniają. Większość z tych ludzi odmówiła nawet wzięcia udział w "referendum" którego to wyniki miały pokazać, że cała załoga walczy o zakład. Powiem szczerze, że jeszcze z pół roku temu na Kluczykach było naprawdę sympatycznie, ludzie weseli, praca szła i było jakoś tak inaczej. Niecały miesiąc temu klimat diametralnie się zmienił. Ludziom już przestało zależeć. Na nocnej zmianie zaczęli się zbierać i wspominać stare czasy. Spotkałem też człowieka co spacerował nocą po hali wspominając 35 lat pracy w tym zakładzie - już wtedy wiedział, że jest na liście. Ogólnie straszna, przygnębiająca atmosfera…
« Ostatnia zmiana: 25 Września 2013, 20:50:52 wysłana przez mechatronik »
Autoryzacja: M62, M62Ko, M62M, BR231, BR232, BR233 060DA, TEM2, S200, t448p, SM42, SM30, SM03, SA105, SA108, SA132, SA134
EU07 (4E, 303E), ET21 (3E/1, 3E/1M), ET22, 111Ed, E4MSU, ES64F4, E186, E189, E140, E181, E182, E183, ET40, EN57, EN57AKW, EN76