Autor Wątek:  Problemy z MaSzyną 08.13  (Przeczytany 129424 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline REWIZOR

  • Administrator
  • Wiadomości: 3679
    • Zobacz profil
    • www.eu07.pl
  • Otrzymane polubienia: 27
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #60 dnia: 28 Sierpnia 2013, 11:36:22 »
Opisałem w Publikacjach.
Pozdrawiam

Offline BLE_Maciek

  • Wiadomości: 11
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #61 dnia: 28 Sierpnia 2013, 23:03:58 »
Zrobiłem mały test, gdyż coś mnie podkusiło. Otóż nacisnąłem Insert 2 razy i aplikacja nie wywróciła się. Jak odpiąłem wagony i podłączyłem ponownie, ale tym razem nacisnąłem Insert 3 razy, wtedy aplikacja wywróciła się.

Czy inne osoby też to zaobserwowały?
Nie zaobserwowałem tego, aplikacja się nie wywróciła. Zrobiłem test na ET22 skład towarowy i EP07 skład osobowy.
1. Insert - połączenie sprzęgiem.
2. Insert - połączenie hamulca.
3. Insert - połączenie przewodów zasilania w przypadku składu towarowego nie ma z czym połączyć.
4. Insert - połączenie ukrotnienia w przypadku ET22 nie działa w przypadku EP07 łączyło z wagonami. Trochę to dziwnie wygląda.

O ile dobrze pamiętam to działo się to nawet na którymś starym EXE (albo z Dieselpacka albo KURSa90) - przy niektórych lokomotywach naciśnięcie Insert więcej niż dwa razy, powodowało pojawienie się przewodów ukrotnienia pomiędzy lokomotywą a wagonem. W momencie ruszenia lokomotywą (a nawet chyba już po przestawieniu nawrotnika) symulator się wywalał.

Offline ic_kolobrzeg

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 536
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 51
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #62 dnia: 30 Sierpnia 2013, 07:49:20 »
Do torrentów jest potrzebny specjalny program, który ci ściągnie MaSzynę.

Polecam BitComet - od zawsze wszystkie Torenty pobieram tym programem.
Zasubskrybuj mój kanał YT--> https://www.youtube.com/channel/UCAlVu9PI4F9bbKKffC5Eu3Q
Zestawienia pociągów Spółki PKP IC ->http://bocznica.eu/
PKP Polskie Linie Kolejowe, Zakład Linii Kolejowych  Szczecin, Sekcja Eksploatacji Koszalin

Offline kamilos

  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #63 dnia: 31 Sierpnia 2013, 18:52:30 »
Witajcie. Mam naprawdę dziwne problemy z symulatorem. Na początek zaznaczę, że gram z przerwami od roku 2004 więc jakąś wiedzę ogólną jak to wszystko działa chyba posiadam. Wertuje forum od 2 dni i próbuje na 2 komputerach ale nie mogę znaleźć rozwiązania. Przeczytałem również readme bardzo dokładnie (z uwagi na zmiany w sterowaniu).

Obecna wersja 08.13 pobrana bezpośrednio ze strony eu07.pl sprawia następujące problemy:
- nie mogę ruszyć w żadnej ze scenerii i bez względu na lokomotywę;
- wynika to zapewne z faktu, że nie da się odhamować składu;
- gdy zaczynam od załączenia baterii, to na EU07 nie mogę skasować czuwaka (o dziwo na EP09 zbija czuwak);
- w centralnej części manometrów na EU07 pojawiają się czasem ciemniejsze kółeczka.

Za przykład niech posłuży najprostsza sceneria TD z EU07, gdzie nie wprowadzałem żadnych zmian. Postępuje następująco:
- shift + j - włącza się czuwak i nie mogę go zbić - przy następnym uruchomieniu pomijam ten krok
- shift + o/p - pantografy podnoszą się normalnie, na voltomierzu wskazania są prawidłowe (3,25 kV)
- shift + m - voltomierz NN wskazuje troszkę poniżej 100V
- shift + x - słychać przełącznik, przeskakuje dzwigienka na pulpicie
- shift + c - j/w

I teraz zaczyna się zabawa:
- Stan początkowy manometrów (cylinder/przewód/zbiornik): 0,45 MPa/0,35 MPa/0,4 MPa
- wciskam na numerycznej "4", słychać syk i manometry po pewnym czasie wskazują: 0,32 MPa/0,4 Mpa/0,4 MPa
- próbuje wcisnąć napełnianie uderzeniowe - przytrzymuje "."; Kran się porusza, słychać cichutki syk ale na manometrach bez zmian.
- wciskam kilka razy"6" i manometr cylindra wskazuje 0. Pozostałe manometry bez zmian.
- następnie w starych wersjach zapalała się stosowna lampka i można było jechać ale w tym przypadku nic takiego się nie dzieje.
- po ustawieniu nawrotnika i wbiciu pierwszej pozycji nastawnika nie dzieje się nic.

Próbowałem na 2 różnych komputerach zarówno z win7 64x jak i zwykłym XP i mam ciągle to samo. Dlatego wydaje mi się, że konfiguracja sprzętowa nie ma tutaj znaczenia. Wersja eu07-160110 działa aż miło. Pomóżcie proszę bo nie wiem czy to ja mam jakiś problem z opanowaniem sterowania, czy przyczyna leży gdzie indziej...

Regulamin, obowiązki, pkt 16. Proszę poprawić.
adsim


Nie bardzo rozumiem, co masz na myśli. Sugerujesz, że dzięki wypunktowaniu i rozdzieleniu wątków pustymi liniami mój post jest nieczytelny? Chyba wygodniej, niż zlepek znaków w kupie, czytać tekst w takiej formie? Poprawiłem troszkę i mam nadzieję, że teraz lepiej.
kamilos
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpnia 2013, 22:41:32 wysłana przez kamilos »

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 11
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #64 dnia: 31 Sierpnia 2013, 19:09:08 »
1. Przed zbiciem czuwaka, należy ustawić kierunek jazdy.
2. Upewnij się, że sprężarka załączyła się (słychać jej pracę wyraźnie) oraz sprawdź w ustawieniach startera, czy masz wyłączone debugmode (ma być wyłączone).
Powyższe info oraz opis jak ruszać znajdziesz w zaktualizowanym readme.
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpnia 2013, 19:11:49 wysłana przez adsim »
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline kamilos

  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #65 dnia: 31 Sierpnia 2013, 19:13:13 »
Z czuwakiem już sprawa ogarnięta - faktycznie jest w readme.

Co do sprężarki - po wciśnięciu shift + c nie słychać kompletnie nic. Natomiast po wciśnięciu shift + v słychać charakterystyczny dźwięk sprężarki pomocniczej. Ale nie zmienia to nic jeśli chodzi o wskazania na manometrach.

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 11
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #66 dnia: 31 Sierpnia 2013, 19:15:02 »
A zatem poczytaj uważnie to, co podałem wyżej, szczególnie punkt o sprężarce i koniecznie o wyłączniku szybkim (widzę po logu, że źle to robisz).
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpnia 2013, 19:18:02 wysłana przez adsim »
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline kamilos

  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #67 dnia: 31 Sierpnia 2013, 19:21:55 »
Wielkie dzięki za pomoc!

Patent shift + x przez 5 sekund oraz shift + c przez kolejne 5 sekund rozwiązał sprawę. Niby człowiek wykształcony i w temacie oblatany, a przeczytać ze zrozumieniem nie potrafi. Może warto wytłuścić to w instrukcji dla takich imbecyli jak ja?


Pozdrawiam :)

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 11
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #68 dnia: 31 Sierpnia 2013, 19:33:50 »
To piszę dla mniej kumatych, bo widzę, że tu się jakieś dziwne teorie mnożą:
- wciskamy d
- wciskamy Shift+j
- Spacja
- wciskamy Shift+o
- wciskamy Shift+p
- czekamy aż na woltomierzu pokaże nam się napięcie
- wciskamy Shift+m i trzymamy oba aż zapali się/zgaśnie lampka na pulpicie (zależy od lokomotywy)
- wciskamy Shift+x i nie trzymamy, tylko czekamy kilka sekund
- wciskamy Shift+c i nie trzymamy
Dalej wyluzować i jechać. Mam nadzieję, że teraz już każdy będzie wiedział kiedy przytrzymać, a kiedy poczekać chwilę cierpliwie. Wciąż jednak twierdzę, że w readme jest to równie jasno opisane.
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpnia 2013, 19:48:30 wysłana przez adsim »
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline RoboBatman

  • Wiadomości: 1628
    • Zobacz profil
    • Wykaz Taboru Kolejowego na Tekstury
  • Otrzymane polubienia: 535
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #69 dnia: 31 Sierpnia 2013, 19:35:11 »
Wielkie dzięki za pomoc!

Patent shift + x przez 5 sekund oraz shift + c przez kolejne 5 sekund rozwiązał sprawę. Niby człowiek wykształcony i w temacie oblatany, a przeczytać ze zrozumieniem nie potrafi. Może warto wytłuścić to w instrukcji dla takich imbecyli jak ja?
Pozdrawiam :)

Ja po 10 jazdach w MaSzynie zapamiętałem całą sekwencję uruchamiania lokomotywy, więc ty też nie powinieneś mieć problemu - sekwencja jest banalnie prosta w zapamiętaniu.

Offline kamilos

  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #70 dnia: 31 Sierpnia 2013, 20:29:02 »


Ja po 10 jazdach w MaSzynie zapamiętałem całą sekwencję uruchamiania lokomotywy, więc ty też nie powinieneś mieć problemu - sekwencja jest banalnie prosta w zapamiętaniu.

Ja tez znam całą sekwencje od lat... tylko, że do tej pory używałem starej wersji, gdzie po pierwsze sekwencja wyglądała trochę inaczej, a po drugie sam sposób naciskania klawiszy też był inny. Stąd moje problemy. Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Offline Artur PKP

  • Wiadomości: 153
  • Uwielbiam pojazdy szynowe. :D
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #71 dnia: 31 Sierpnia 2013, 21:05:53 »
A takie pytanko dla "znawców": Czy Symulatorowi robi różnicę jak podniosę jeden pantograf czy dwa? (zawsze podnoszę tylko jeden :P)
Pozdrawiam, Artur.

Offline MaciejM

  • Wiadomości: 4052
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1121
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #72 dnia: 31 Sierpnia 2013, 21:08:02 »
Nie.

Offline dedyk

  • Wiadomości: 10
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #73 dnia: 31 Sierpnia 2013, 21:18:41 »
Witam ponownie!

Ja chciałbym na chwilkę jeszcze raz wrócić do mojego problemu z wywalaniem się maszyny podczas łączenia wagonów. Otóż dzisiaj przypadkowo odkryłem, że być może problem nie leży w dodatkowym Insert'cie podczas łączenia wagonów, tylko w czymś innym. Tak, jakby symulator wariował, gdy po podłączeniu wagonów chce się przejść do drugiej kabiny, przy czym ta kabina jest w kierunku wagonów. Kabina nie istnieje i leci błąd. Co ciekawe nie udało mi się wywołać błędu za pierwszym razem. Nagrałem krótki filmik, w którym to wszystko widać. Najlepiej jest go oglądać w wysokiej rozdzielczości.



Pozdrawiam,
Fryderyk

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 11
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #74 dnia: 31 Sierpnia 2013, 21:27:28 »
No to jest właśnie wynik tego, że wciskasz insert ile wejdzie i łączysz lokomotywę ukrotnieniem i mostkiem przejściowym z wagonem. Jak jest mostek, to wciśnięcie End powoduje, że exe próbuje przejść do wagonu, który nie ma wnętrza. Jakbyś dał tam zamiast wagonu - lokomotywę, to byś wszedł do kabiny. Więc reasumując - wciskaj insert 2 razy.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline muri

  • Wiadomości: 627
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 5
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #75 dnia: 31 Sierpnia 2013, 21:47:04 »
Nagrałem krótki filmik, w którym to wszystko widać. Najlepiej jest go oglądać w wysokiej rozdzielczości.

https://www.youtube.com/watch?v=qVNyxcJtXoU

Pozdrawiam,
Fryderyk

Czy widzisz w 1:28 żółty wężyk od lokomotywy który "wisi w powietrzu" ? To znaczy że wcisnąłeś insert już o jeden raz za dużo.

Offline dedyk

  • Wiadomości: 10
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #76 dnia: 31 Sierpnia 2013, 21:57:02 »
Widzę wężyka kończącego się w połowie. To znaczy o jeden Insert za dużo. Ale to nie zmienia faktu, że symulator nie powinien się tak kończyć. Może w przyszłej wersji będzie to naprawiony, a do tego czasu trzeba uważać na tego Insert'a.

Dziękuję bardzo za pomoc i wytłumaczenie tego wszystkiego.

Offline dak

  • Wiadomości: 42
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #77 dnia: 31 Sierpnia 2013, 22:28:50 »
Jakbyś dał tam zamiast wagonu - lokomotywę, to byś wszedł do kabiny.
O, to ciekawostka. Nie wiedziałem.
Ale to nie zmienia faktu, że symulator nie powinien się tak kończyć. Może w przyszłej wersji będzie to naprawiony, a do tego czasu trzeba uważać na tego Insert'a.
A ja myślę, że symulator jest także po to, żeby wiedzieć co i jak podłączać. Do niektórych, tego typu rzeczy, doszedłem "na logikę" bez readme.

Offline Sawi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 9186
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 717
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #78 dnia: 31 Sierpnia 2013, 22:56:01 »
Tylko rzecz w tym, że readme.html jest zrobione po to by go używać. Wiele osób poświęciło sporo czasu by ono powstało. Między innymi np libertyn89 i dobrze by było, gdybyście z tego korzystali. Jest to dla was, by wam ułatwić w znaczącym stopniu symkowanie.
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline Anrej

  • Wiadomości: 825
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 16
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #79 dnia: 01 Września 2013, 00:12:09 »
Przetestowałem to jeszcze raz z uwzględnieniem przejścia z kabiny do kabiny. Możesz klikać Insert ile razy chcesz. Wchodzisz do kabiny, klikasz Home, Home i jesteś w drugiej kabinie. Symulacja działa normalnie. Klikasz End, End, wracasz do kabiny. Symulacja działa normalnie, niema błędu. Dopiero przy trzecim kliknięciu End symulator się zawiesza. Czyli tak naprawdę błąd pojawia się dopiero przy trzecim kliknięciu End. Może to będzie kiedyś poprawione, ale łączy się z dodatkowym algorytmem. Uwzględniającym czy łączy się z lokomotywą z jaką lokomotywą, czy łączy się z wagonem z jakim wagonem. Dla przykładu wagony Falns mają przewód powietrzny zasilający z żółtymi kurkami.
Normalnie to nie powinno się przechodzić z lokomotywy do lokomotywy klikając Home lub End. Przecież w realu takie przejście jest niemożliwe.
« Ostatnia zmiana: 01 Września 2013, 00:30:08 wysłana przez Anrej »

Offline Benek

  • Moderator
  • Wiadomości: 4502
  • fb.com/benek.maszyna
    • Zobacz profil
    • Moja strona o MaSzynie
  • Otrzymane polubienia: 11
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #80 dnia: 01 Września 2013, 00:31:48 »
Normalnie to nie powinno się przechodzić z lokomotywy do lokomotywy klikając Home lub End. Przecież w realu takie przejście jest niemożliwe.
Modele komputerowe rządzą się innymi prawami. Zresztą to nie jest problem. Większym problemem jest brak poprawnych scenerii w MaSzynie.

Offline oscyp

  • Wiadomości: 182
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #81 dnia: 01 Września 2013, 00:51:28 »
W scenariuszu Całkowo_SN61 przy wczytywaniu pojawia się komunikat: „Cannot load dynamic object tem2-114 from:
pkp\tem2_v1\tem2a Error -8 in line 0” i nie może dalej wczytać. Już kilka razy próbowałem ponownie wczytać i ten sam problem. Nic nie grzebałem w plikach. Dodam jeszcze, że w tym scenariuszu nie wiedzieć czemu, należy poprawić pojazdy. Proszę o pomoc.
« Ostatnia zmiana: 01 Września 2013, 01:03:51 wysłana przez Benek »
Pozdrawiam

Offline Ra

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 6112
    • Zobacz profil
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 34
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #82 dnia: 01 Września 2013, 01:22:45 »
A jak Ci się udało uruchomić, skoro Rainsted wymaga poprawienia pojazdów?

Offline Anrej

  • Wiadomości: 825
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 16
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #83 dnia: 01 Września 2013, 02:14:17 »
Bo jak kliknę Popraw pojazd to poprawi i zacznie uruchamiać. Zatrzymuje się jak ma wczytać TEM. Jest błąd w scenerii całkowo_sn61, jest pkp\tem2_v1, powinno być pkp\tem2_v2. Występuje to dwa razy.

Offline Sawi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 9186
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 717
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #84 dnia: 01 Września 2013, 08:17:52 »
Zgadza się. Ten błąd wyszedł przez moje niedopatrzenie podczas zamian składów. Trzeba jeszcze w wpisach TEM2 poprawić none na node.
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Online Irek_Wd

  • Wiadomości: 510
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 55
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #85 dnia: 02 Września 2013, 09:44:07 »
Witam. W niezmodernizowanej kabinie EP09 nie świeci lampka CA, natomiast lampka SHP o dziwo świeci. To samo było przy paczce 01.13. Czy istnieje jakieś rozwiązanie tego problemu?

W jakim celu zakładasz osobny wątek, skoro tutaj można takie sprawy zgłaszać? Scaliłem.
Benek
« Ostatnia zmiana: 02 Września 2013, 10:11:25 wysłana przez Benek »

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 11
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #86 dnia: 02 Września 2013, 10:29:52 »
Poczekać na patch, bo już to mamy poprawione.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline Sawi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 9186
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 717
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #87 dnia: 02 Września 2013, 17:29:19 »
W niezmodernizowanej kabinie EP09 nie świeci lampka CA, natomiast lampka SHP o dziwo świeci. To samo było przy paczce 01.13. Czy istnieje jakieś rozwiązanie tego problemu?
Tak jak @adsim już wspomniał, zostało to już jakiś czas temu na repo poprawione. Rozwiązanie wymaga  znajomości plików t3d. Trzeba przejrzeć je pod kątem zdublowanych submodeli i niepotrzebny usunąć.
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline RoboBatman

  • Wiadomości: 1628
    • Zobacz profil
    • Wykaz Taboru Kolejowego na Tekstury
  • Otrzymane polubienia: 535
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #88 dnia: 03 Września 2013, 23:15:08 »
Mam jedno pytanko odnośnie scenariusza krzyzowa_2 w MaSzyna 08.2013. To nie jest w zasadzie problem z MaSzyną 08.2013. Potrzebne będzie mi to do pewnego eksperymentu w symulatorze MaSzyna. Czy jest jakakolwiek możliwość poprzez wpisy w odpowiednim pliku lub w Rainsted, aby służba na scenerii "krzyżowa_2", pojazd: ET22-094+24 (dla identyfikacji podaję nazwę składu: tme1587) wagony EAOS, zaczynała się z opuszczonymi pantografami, zamiast jak jest domyślnie, podniesionymi? Jeżeli jest to możliwe, chciałbym również, aby ten poprawiony wpis powodował to, że jeśli w tym scenariuszu zmienię lokomotywę ET22-094 na jakąkolwiek inną lokomotywę elektryczną (na przykład na ET41 lub EU07), żeby symulacja również zaczynała się od opuszczonych pantografów. Z góry Dziękuje za wszelaką pomoc.
« Ostatnia zmiana: 03 Września 2013, 23:30:09 wysłana przez RoboBatman »

Offline Przemek77

  • Wiadomości: 45
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #89 dnia: 04 Września 2013, 07:24:46 »
Chwila z szukajką i masz co następuje:

Cytuj
Parametr panstate powoduje, że pojazd po załadowaniu od razu ma podniesiony patyk/patyki. Np. 1 pantstate oznacza, że lokomotywa/EZT ma na starcie podniesiony tylny patyk, 2 pantstate - przedni patyk, 3 pantstate - oba.