Witajcie. Mam naprawdę dziwne problemy z symulatorem. Na początek zaznaczę, że gram z przerwami od roku 2004 więc jakąś wiedzę ogólną jak to wszystko działa chyba posiadam. Wertuje forum od 2 dni i próbuje na 2 komputerach ale nie mogę znaleźć rozwiązania. Przeczytałem również readme bardzo dokładnie (z uwagi na zmiany w sterowaniu).
Obecna wersja 08.13 pobrana bezpośrednio ze strony eu07.pl sprawia następujące problemy:
- nie mogę ruszyć w żadnej ze scenerii i bez względu na lokomotywę;
- wynika to zapewne z faktu, że nie da się odhamować składu;
- gdy zaczynam od załączenia baterii, to na EU07 nie mogę skasować czuwaka (o dziwo na EP09 zbija czuwak);
- w centralnej części manometrów na EU07 pojawiają się czasem ciemniejsze kółeczka.
Za przykład niech posłuży najprostsza sceneria TD z EU07, gdzie nie wprowadzałem żadnych zmian. Postępuje następująco:
- shift + j - włącza się czuwak i nie mogę go zbić - przy następnym uruchomieniu pomijam ten krok
- shift + o/p - pantografy podnoszą się normalnie, na voltomierzu wskazania są prawidłowe (3,25 kV)
- shift + m - voltomierz NN wskazuje troszkę poniżej 100V
- shift + x - słychać przełącznik, przeskakuje dzwigienka na pulpicie
- shift + c - j/w
I teraz zaczyna się zabawa:
- Stan początkowy manometrów (cylinder/przewód/zbiornik): 0,45 MPa/0,35 MPa/0,4 MPa
- wciskam na numerycznej "4", słychać syk i manometry po pewnym czasie wskazują: 0,32 MPa/0,4 Mpa/0,4 MPa
- próbuje wcisnąć napełnianie uderzeniowe - przytrzymuje "."; Kran się porusza, słychać cichutki syk ale na manometrach bez zmian.
- wciskam kilka razy"6" i manometr cylindra wskazuje 0. Pozostałe manometry bez zmian.
- następnie w starych wersjach zapalała się stosowna lampka i można było jechać ale w tym przypadku nic takiego się nie dzieje.
- po ustawieniu nawrotnika i wbiciu pierwszej pozycji nastawnika nie dzieje się nic.
Próbowałem na 2 różnych komputerach zarówno z win7 64x jak i zwykłym XP i mam ciągle to samo. Dlatego wydaje mi się, że konfiguracja sprzętowa nie ma tutaj znaczenia. Wersja eu07-160110 działa aż miło. Pomóżcie proszę bo nie wiem czy to ja mam jakiś problem z opanowaniem sterowania, czy przyczyna leży gdzie indziej...
Regulamin, obowiązki, pkt 16. Proszę poprawić.
adsim
Nie bardzo rozumiem, co masz na myśli. Sugerujesz, że dzięki wypunktowaniu i rozdzieleniu wątków pustymi liniami mój post jest nieczytelny? Chyba wygodniej, niż zlepek znaków w kupie, czytać tekst w takiej formie? Poprawiłem troszkę i mam nadzieję, że teraz lepiej.
kamilos