Jadąc dziś jedną z misji, w której rozkład jazdy był dość luźny, zaobserwowałem, że sygnał odjazdu podawany był nawet dwie minuty przed czasem podanym w tymże rozkładzie. Wymyśliłem więc (może ktoś na to wpadł przede mną), by zastosować mechanizm zabezpieczający. Nie znam się zbyt na zdarzeniach, zwłaszcza po modyfikacjach exe, proszę więc bardziej niż ja zaawansowanych o stwierdzenie, czy w realizacja poniższej propozycji jest możliwa bez dalszych zmian w pliku wykonywalnym symulatora.
kierunek jazdy -->Przejechanie przez pogrubiony na powyższym schemacie tor wcześniej niż np. dwie minuty przed odjazdem (ten czas można modyfikować w zależności od potrzeb) zmienia wartość komórki pamięci. Zdarzenie zależące od wartości tej komórki, wyzwalające się o konkretnej godzinie jest wykonywane i odjazd odbywa się o czasie.
Od tej samej komórki zależy drugie zdarzenie wyzwalające się, jeśli pociąg nie przejechał przez pogrubiony tor co najmniej np. wspomniane wyżej dwie minuty przed planowym odjazdem i nie zmienił wartości komórki (spóźnienie). Możliwość zmiany wartości wspomnianej wyżej komórki jest wtedy blokowana, w zamian po przejechaniu przez ten tor wywołuje się zdarzenie, które podaje odjazd po pewnym, ustalonym czasie.
Nie jestem pewny, czy napisałem zrozumiale. Proszę o uwagi, jeśli coś jest niezrozumiałe.