Oddając się lekturze tego tematu doszedłem do wniosku, że Świat programów do obróbki grafiki jest duży, lecz podstawowe zasady tworzenia są niemal identyczne. Nie znam GIMP-a. Tworzę w Adobe Photoshop Creative Studio 6, wcześniej w wersji 4. Zasady, które na końcu zamieścili @Gfirlejczyk, oraz @Sawi odnoszą się nie tylko do głównego w tym wątku programu, ale także i do CS6. W nim także przenoszenie elementów na nową warstwę (layer) (bez szkody dla warstwy, z której element jest kopiowany) odbywa się poprzez:
1. Ustawienie warstwy z tła dla obydwóch pól roboczych (pierwsze to, z którego ma być skopiowany fragment, drugie to, na który ma być "wklejony" skopiowany z pierwszego pola fragment")
2. Mając już obydwa tła przekształcone w warstwy, bierzemy i zaznaczamy na pierwszej warstwie fragment, który chcemy skopiować (kilka metod).
3. Zaznaczony fragment kopiujemy poprzez ctr+c.
4. Na drugiej warstwie wklejamy skopiowany fragment poprzez ctrl+v
5. Na nowej warstwie skopiowany fragment przekształcamy wedle potrzeb poprzez ctrl+t (zmiana rozmiaru, zmiana proporcji skopiowanego pliku, "rozciąganie", przenoszenie w ostateczne miejsce na warstwie, itp).
Napisałem, jak ja to robię. Proszę o pozostawienie tutaj tego postu pomimo iż wątek stanowi o GIMP-ie. Nie ma sensu dla jednego postu zakładania tematu o Photoshopie.
W załączniku "pdf", w którym zobrazowałem opisaną wcześniej technikę.