0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
dlaczego w SM03 pokrętło zmiany biegów służy do dawkowania paliwa? przy kole jest dźwignia która do tego służy.
dlaczego w SM03 pokrętło zmiany biegów służy do dawkowania paliwa?
GANZ wszedzie sie powtarza ta nazwa ale czy to nie jesto ona od wegierskiej firmy produkujacej tabor , sm40 i sm61 to tz GANZ wiec oco chodzi?!
GANZ to fabryka węgierska, która produkowała m.in. SM41, SN52, SN60, SN61. Jakoże SN52 i SN60 już dość długo nie ma (mylę się?)
przyjęto nazywanie Sn61 Ganzem vel Claytonem. W Szczeczinie chyba to drugie funkcjonuje (em aj rajt?) ale to jedno i to samo... więc o co chodzi?
Fizyka ls150 była i nawet gdzies miałem tego .chk
W Krakowie na SN61 wszyscy kolejarze mówią GANZ. Nawet ci, którzy kiedyś jeździli SM41 :)
Nie mylisz się. SN52/60 dawno nie ma.
Wiemy, że w różnych miejscach kraju różnie nazywa się lokomotywy. Jednak jeśli chodzi o SM40/41 to były "Ganze", a SN61 "Claytony" Oczywiście nie jest to w 100% zatwierdzone, bo bywa różnie: spotkałem się z określeniami - SM42 to stonka/balbina/łaciata/kiwak, ST44 Gagarin/Iwan (jest też ciekawe określenie w Czechach, ale nie Sergiej...), EP08 świnia, ET21 sputnik/etka/kragiel, ET22 byk/Helmut, EN57 kibel/calówa/żółtek...
Pytanie o SR70/SD80 dalej aktualne . Czy wrak ostatniego egzemplarza tej serii jeszcze gdzieś istnieje ? Pytam, bo wydaje mi się, ze to dość ciekawy pojazd... był.
Ls150 gotowy. nie wiem czy umieszczać. piszcie.
A bieg wrzuciłeś? ;)