Autor Wątek:  Problemy z Maszyną 01.13  (Przeczytany 151068 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ra

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 6323
  • Ostatni gasi światło...
    • Zobacz profil
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 361
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #240 dnia: 25 Lutego 2013, 17:24:29 »
karta graficzna GeForce GT 520MX - sterowniki aktualizowane miesiąc temu
W logu zgłasza się Intel.
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Polecam: kręgarz Wojciech Walczak, projekt masarni

Offline Sawi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 9228
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 748
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #241 dnia: 25 Lutego 2013, 17:27:26 »
Aaa, czyli znany Nam prawdopodobnie parametr multisampling. W pierwszej wiadomości znajduje się również poprawiony plik eu07.ini
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2013, 17:41:41 wysłana przez Sawi »
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline mich68

  • Wiadomości: 5
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #242 dnia: 25 Lutego 2013, 17:39:24 »
Ściągnąłem tak jak w instrukcji w pierwszym poście i dalej wywala symulator, przeinstalowałem jeszcze raz sterowniki od karty graficznej i dalej to samo.

W załączeniu log ze scenerii td.
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2013, 18:16:12 wysłana przez mich68 »

Offline Sawi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 9228
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 748
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #243 dnia: 25 Lutego 2013, 18:03:50 »
Na pewno zmniejszyłeś parametr multisampling?
Used multisampling of 4 samples Pokaz plik eu07.ini
EDIT:
Sprawdziłem po zmniejszeniu wartości do 0 taka informacja w logu się nie pojawia. Także obstawiam, że masz nadal ten parametr w użyciu u siebie.
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2013, 18:18:41 wysłana przez Sawi »
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline mich68

  • Wiadomości: 5
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #244 dnia: 25 Lutego 2013, 18:31:26 »
Tak zgadza się miałem na środku ten suwak (chwilę zajęło znalezienie tego parametru), po przesunięciu maksymalnie w lewo zaczęły działać scenerie choć grafika zrobiła się trochę dziwna, także dzięki bardzo za pomoc w rozwiązaniu.

Jeszcze mam małe pytanko da się zwiększyć ilość klatek bo np w scenerii Bałtyk mam ilość klatek na poziomie 10.

Pliku eu07.ini nie mogę załączyć, pisze, że nie obsługiwany format przy dodawaniu załącznika.

« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2013, 18:21:28 wysłana przez mich68 »

Offline szogun

  • ZbanowanyZbanowany
  • Wiadomości: 5636
  • Nie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie oficera!
    • Zobacz profil
    • szogun Studio
  • Otrzymane polubienia: 570
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #245 dnia: 25 Lutego 2013, 18:53:39 »
Cytuj
Intel(R) HD Graphics Family
Nie wymagaj od tego jakiejś eksplozji FPS.
Skoro kot robi MIAU czyli miauczy, to dlaczego pies szczeka a nie hauka?
Informacje o trwających pracach -> facebook.com/szogunstudio

Offline Sawi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 9228
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 748
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #246 dnia: 25 Lutego 2013, 18:55:18 »
Parę klatek zyskasz np  wstawiając  // w inc np z drzewami, ludźmi itp.
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline mich68

  • Wiadomości: 5
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #247 dnia: 25 Lutego 2013, 18:57:53 »
Ok, jeszcze raz dzięki za pomoc w rozwiązaniu problemu.

A co do małej ilości klatek to udało się przestawić tak jak w PC 2011 aby zamiast zintegrowanej grafiki symulator korzystał z GeForce GT 520MX i ilość klatek w scenerii Bałtyk wzrosła do około 60-65.
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2013, 18:21:43 wysłana przez mich68 »

Offline szogun

  • ZbanowanyZbanowany
  • Wiadomości: 5636
  • Nie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie oficera!
    • Zobacz profil
    • szogun Studio
  • Otrzymane polubienia: 570
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #248 dnia: 08 Marca 2013, 18:05:45 »
No i? @Ra napisał o co chodzi.
Skoro kot robi MIAU czyli miauczy, to dlaczego pies szczeka a nie hauka?
Informacje o trwających pracach -> facebook.com/szogunstudio

Offline TheArejon

  • Wiadomości: 170
  • I like horn ST44!
    • Zobacz profil
    • Youtube
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #249 dnia: 08 Marca 2013, 20:47:10 »
No i? @Ra napisał o co chodzi.

Coś jest nie tak ze świecącymi punktami przy wyświetlaniu VBO. Jak mi się zdarzy znaleźć komputer z VBO, to się temu przyjrzę i poprawię.

@Szogun Napisał? Ja tu nie widzę dokładnej odpowiedzi jak to naprawić. Niestety, ale od 2tyg. nie widzę na to rady.
Kolejowa Galeria TheArejon'a thearejon.cba.pl

Offline Siecool

  • Deweloper
  • Wiadomości: 985
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 234
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #250 dnia: 08 Marca 2013, 21:48:32 »
Spróbuj DL, ewentualnie pogrzeb w ustawieniach karty graficznej na zasadzie prób i błędów. Miałem podobny problem tyle że na DL i w ten sposób go rozwiązałem, ale że robiłem to dobrych parę lat temu to już nie pamiętam, co trzeba dokładnie zmienić.

Offline szogun

  • ZbanowanyZbanowany
  • Wiadomości: 5636
  • Nie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie oficera!
    • Zobacz profil
    • szogun Studio
  • Otrzymane polubienia: 570
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #251 dnia: 08 Marca 2013, 22:06:49 »
Ja tu nie widzę dokładnej odpowiedzi jak to naprawić. Niestety, ale od 2tyg. nie widzę na to rady.
Naprawić? Jak masz źródełka EXE to do dzieła, możesz naprawiać. Skoro to jest problem z VBO to po prostu go nie włączaj, a jak masz Intela to nic nie zrobisz.
Skoro kot robi MIAU czyli miauczy, to dlaczego pies szczeka a nie hauka?
Informacje o trwających pracach -> facebook.com/szogunstudio

Offline dak

  • Wiadomości: 42
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #252 dnia: 11 Marca 2013, 11:50:43 »
Witam, zauważyłem pewien niewielki problem: w niektórych lokach pojawiają się przy naciśnięciu a oba tony sygnału, natomiast przy Shift+a jest cisza. Przykładem jest EP07-211. Spotkałem to też na którejś ET22. Myślę, że jest to coś prostego ale nie jestem na tyle "umny" żeby to rozwiązać. W załączeniu log.

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 12
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #253 dnia: 11 Marca 2013, 12:11:24 »
Jest to celowy zabieg.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline jochand

  • Wiadomości: 862
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 14
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #254 dnia: 11 Marca 2013, 12:12:14 »
Otworz plik mmd i w sekcji sounds popatrz ile jest dzwiekow horn. W tym co piszesz jest tylko jeden: horn1: 07]syrena3-start.wav 07]syrena3-mid.wav 07]syrena3-end.wav 1000. Chcac miec 2 skopiuj z innej horn2 i wklej, bedziesz mial 2 syreny.

Offline dak

  • Wiadomości: 42
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #255 dnia: 11 Marca 2013, 12:15:52 »
Wszystko jasne, dzięki.

Offline TheArejon

  • Wiadomości: 170
  • I like horn ST44!
    • Zobacz profil
    • Youtube
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #256 dnia: 12 Marca 2013, 18:48:11 »
Ja tu nie widzę dokładnej odpowiedzi jak to naprawić. Niestety, ale od 2tyg. nie widzę na to rady.
Naprawić? Jak masz źródełka EXE to do dzieła, możesz naprawiać. Skoro to jest problem z VBO to po prostu go nie włączaj, a jak masz Intela to nic nie zrobisz.

Problem rozwiązany, mój laptop posiada 2 karty graficzne, pierwsza Intela z której maszyna korzystała, druga normalna karta AMD ATI RADEON. W konfiguracji przełączania grafiki po prostu przełączyłem na tą drugą i jest już ok. Światła, lokomotywy, semaforów, wskaźniki, słupy są już dobrze wyświetlane.

Ortografia.
adsim
« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2013, 20:08:19 wysłana przez adsim »
Kolejowa Galeria TheArejon'a thearejon.cba.pl

Offline iKamil

  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #257 dnia: 15 Marca 2013, 21:20:46 »
Cześć, do dzisiaj śmigałem na poprzedniej wersji. Postanowiłem pobrać nową wersję pobrałem ze strony www.eu07.pl razem z patchem. wybrałem scenerię, loka i uruchomiłem - wszystko w porządku się ładowało, gdy załadowało się zdążyłem tylko zobaczyć kabinę maszynisty i zrobił się czarny ekran, kilka sekund później biały i wyskoczył komunikat że maszyna nie odpowiada.
Sprawdziłem w readme i według poleceń zainstalowałem nowe sterowniki karty graficznej - to samo się dzieje.
Błaaagam o pomoc ;(

1. MaSzyna 01.13
2. 1.8.712.394
3. Obojętnie jaki lok i jaka sceneria
4. Procesor: Intel(R) Core (TM) i3-2330M CPU @2.20 GHz
    pamięć RAM: 6,00 GB
    Karta graficzna: http://www.nvidia.pl/object/notebook-win8-win7-winvista-64bit-314.07-whql-driver-pl.html

PS: Nie znam się na komputerach więc bardzo bym prosił o tłumaczenie w jezyku zrozumiałym dla zwykłego laika komputerowego.

Przenoszę do istniejącego wątku o problemach z MaSzyną.
adsim
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2013, 11:53:18 wysłana przez adsim »

Offline szczawik

  • Deweloper
  • Wiadomości: 1469
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 445
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #258 dnia: 15 Marca 2013, 22:37:59 »
W starterze, w zakładce ,,Ustawienia" zmniejsz multisampling do x1. Jeśli nie ma tam takiej opcji, zaktualizuj starter.
« Ostatnia zmiana: 15 Marca 2013, 23:15:49 wysłana przez szczawik »

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 12
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #259 dnia: 15 Marca 2013, 23:04:31 »
Jako kartę graficzną podałeś link do sterowników nvidii. Jeśli uważasz, że masz kartę graficzną tej firmy, to znaczy, że nie działa Ci podczas uruchamiania symka. Musisz ręcznie wymusić jej włączenie w panelu sterowania nvidia.
To co napisał @szczawik, to takie trochę prowizoryczne rozwiązanie, bo na zintegrowanej karcie intela będziesz miał znacznie niższą wydajność.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline iKamil

  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #260 dnia: 16 Marca 2013, 16:42:13 »
@adsim - zmniejszyłem multisampling do 1x tak jak poradził @szczawik i nie zauważyłem różnicy w pogorszeniu, a raczej w polepszeniu - chodzi idealnie. czy można w ten sposób śmigać? jakie są efekty uboczne zmniejszenia tego multisamplingu?

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 12
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #261 dnia: 16 Marca 2013, 17:59:29 »
Po naszemu to się zwie wygładzanie krawędzi. Jednak jeśli masz kartę nvidii, to radziłbym Ci wymusić jej włączenie, bo jednak miał na niej dużo wyższy FPS i oczywiści można wtedy używać multisamplingu dla lepszego obrazu.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline iKamil

  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #262 dnia: 16 Marca 2013, 18:38:13 »
@adsim - okej, a mógłbyś mi powiedzieć jak wymusić włączenie karty graficznej i czy trzeba ją później wyłączać? Zamieściłem screen Panelu Sterowania, który mam w pasku ikonek.

Zdanie zaczynamy z Wielkiej litery.
adsim
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2013, 18:51:37 wysłana przez adsim »

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 12
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #263 dnia: 16 Marca 2013, 18:48:53 »
Zarządzanie ustawieniami 3d, potem dodaj plik eu07.exe do listy i znajdź pod spodem ustwienia preferowanej karty graficznej, lub coś podobnego. Jak co, sprawdź w googlach, bo na pewno są szczegółowe instrukcje, jak to obsługiwać.
« Ostatnia zmiana: 28 Marca 2013, 18:39:25 wysłana przez adsim »
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline iKamil

  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #264 dnia: 16 Marca 2013, 22:33:50 »
Ustawiłem - działa pięknie. Jesteście mistrzami! Wieelkie dzięki ;)
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2013, 22:51:01 wysłana przez iKamil »

Offline El Mecánico

  • Wiadomości: 1067
  • Dawniej El Driver
    • Zobacz profil
    • Stowarzyszenie POLARIS - OPP
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #265 dnia: 17 Marca 2013, 14:06:29 »
Wyśledził ktoś może gdzie w rejestrach systemu się przechowują te ustawienia? Można by przygotować plik .reg dla użytkowników komputerów z dwoma kartami graficznymi.
www.polaris.org.pl
www.ciemneniebo.pl
MaSzyna_LD w trakcie tworzenia...

Offline mamut

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 30
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #266 dnia: 17 Marca 2013, 14:15:54 »
Zainspirowany pytaniem @El Mecánico znalazłem dokument przygotowany przez nvidię opisujący jak można wymusić użycie karty nvidii w konfiguracji dwu kartowej intel+nvidia: http://developer.download.nvidia.com/devzone/devcenter/gamegraphics/files/OptimusRenderingPolicies.pdf (po angielsku)
W skrócie jedyną opcją którą, w naszym przypadku można by spróbować to poprawka do exe która wystawiła by odpowiednią flagę do sterownika nvidii w wersji 302 i wyższej.
extern "C" {
 _declspec(dllexport) DWORD NvOptimusEnablement = 0x00000001;
}
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2013, 14:22:19 wysłana przez mamut »

Offline Sawi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 9228
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 748
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #267 dnia: 17 Marca 2013, 14:19:26 »
Jakby się to dało zaszyć w kodzie byłoby super. Byśmy mieli kolejny problem z głowy jakby nie spojrzeć.
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline szogun

  • ZbanowanyZbanowany
  • Wiadomości: 5636
  • Nie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie oficera!
    • Zobacz profil
    • szogun Studio
  • Otrzymane polubienia: 570
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #268 dnia: 17 Marca 2013, 14:20:32 »
No nie, bo zawsze zostaje "Brak - ciągnie z procka".
Skoro kot robi MIAU czyli miauczy, to dlaczego pies szczeka a nie hauka?
Informacje o trwających pracach -> facebook.com/szogunstudio

Offline Sawi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 9228
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 748
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #269 dnia: 17 Marca 2013, 14:27:47 »
Tylko zauważ, że ostatnimi czasy ten problem się powiela, więc mimo wszystko jest to jakieś wyjście Moim zdaniem.
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".