Autor Wątek:  Problemy z Maszyną 01.13  (Przeczytany 149537 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AK2012

  • Wiadomości: 391
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 150
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #180 dnia: 01 Lutego 2013, 10:24:13 »
Witam, ja z głupim pytaniem. Czy tak miało być, że są tylko trzy wagony pierwszej klasy i kilka drugiej klasy, czy ja coś źle robię?

Offline Irek_Wd

  • Wiadomości: 553
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 82
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #181 dnia: 01 Lutego 2013, 12:25:37 »
Punkt 1. nie czytasz ze zrozumieniem,
Punkt 2. To nie twoja wina.

Offline Sawi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 9227
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 748
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #182 dnia: 02 Lutego 2013, 21:31:13 »
Przypominam, że wczoraj został do pierwszej wiadomości dołączony patch z poprawkami. Koniecznie trzeba go pobrać i wypakować w głównym folderze MaSzyny.Tak więc proszę nie zakładać kolejnych wątków na temat czarnych wagonów itp. Interesują Nas tylko problemy poza tymi, które zostały w nim poprawione.
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2013, 21:36:04 wysłana przez Sawi »
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline RoboBatman

  • Wiadomości: 1634
    • Zobacz profil
    • Wykaz Taboru Kolejowego na Tekstury
  • Otrzymane polubienia: 545
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #183 dnia: 03 Lutego 2013, 00:12:04 »
Pragnę z radością donieść, że misja "l61+l144_lotos" w MaSzyna 01.13 z zainstalowanym patchem  DZIAŁA  :)

Offline muri

  • Wiadomości: 627
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 5
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #184 dnia: 03 Lutego 2013, 10:55:57 »
Proponowałbym zamieścić tą informację w tym poście: http://eu07.pl/forum/index.php/topic,23010.msg329772.html#msg329772

Offline Przemek77

  • Wiadomości: 45
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #185 dnia: 04 Lutego 2013, 08:42:22 »
Sceneria Quark2007 - obojętnie jaką pogodę bym nie ustawił w starterze - mam to co na obrazku. To znaczy niebo jest różne w zależności od tego jaką pogodę wybiorę - ale na dole nieodmiennie ciemno jak w d.... u murzyna. Inne scenerie są OK.




Offline janek32

  • Wiadomości: 567
  • EMIT Ghp400M4C
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #186 dnia: 04 Lutego 2013, 09:04:29 »
Musisz otworzyć np. w Notatniku plik quarkmce2007.scn z katalogu scenery i zakomentować linijkę (dodać na początku //) z config ... endconfig:
//config movelight 304 endconfig //31 października 2007
-Środa 844012.
-Zgłaszam się.
-Zapytaj energetykę, czy zapłacili rachunki, luzem ciągniemy i jest 2900.

Offline Sawi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 9227
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 748
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #187 dnia: 04 Lutego 2013, 18:05:39 »
Wiecie co już mnie to powoli zaczyna drażnić. Temat nie dawno omawiany, ale po co szukać ehhh. Czasami serio ręce opadają.
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline Ra

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 6310
  • Ostatni gasi światło...
    • Zobacz profil
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 340
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #188 dnia: 04 Lutego 2013, 18:23:37 »
Już nie mówiąc o tym, że tam jest specjalnie ciemno, żeby pół godziny później zaczęło się rozwidniać...
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Polecam: kręgarz Wojciech Walczak, projekt masarni

Offline Demac

  • Wiadomości: 3
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #189 dnia: 05 Lutego 2013, 22:03:13 »
Witam na forum,
moje pytanie dotyczy multisamplingu
multisampling z 2 na 0 u niektórych osób ten parametr ustawiony na 2 powodował problemy z symulatorem. Zazwyczaj są to osoby posiadające zintegrowane karty graficzne Intel. Im jest właśnie zalecane ustawienie 0
Posiadam właśnie taką zintegrowaną grafikę - Intel HD Graphics 3000. Symulator oczywiście funkcjonuje bez zarzutu, jednak "schodki" są trochę irytujące.
Rozumiem, że tak już zostanie... może jednak jest jakiś sposób na te krawędzie?

Offline szogun

  • Wiadomości: 5631
  • Nie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie oficera!
    • Zobacz profil
    • szogun Studio
  • Otrzymane polubienia: 566
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #190 dnia: 05 Lutego 2013, 22:05:40 »
Pobaw się w ustawieniach grafiki, ale licz się z tym że wydajność może polecieć na łeb.
Skoro kot robi MIAU czyli miauczy, to dlaczego pies szczeka a nie hauka?
Informacje o trwających pracach -> facebook.com/szogunstudio

Offline selsyn

  • Wiadomości: 253
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #191 dnia: 06 Lutego 2013, 00:17:49 »
Odnośnie jeszcze tej nieszczęsnej pogody, czy pory dnia jak kto woli, nie dało by się zrobić tak, żeby ustawić ją we wszystkich sceneriach jako domyślną z możliwością zmiany? Przez domyślną rozumiem, rekomendowaną do scenerii. Skoro Rainsted oferuje możliwość zmiany pogody, nieba, cieni itp to po kiego grzyba mam jeszcze szukać czegoś po plikach, edytować, zamieniać wpisy? To nielogiczne. Albo umożliwić zmianę z poziomu edytora, albo zlikwidować tą funkcję i będzie po problemie.

Offline Ra

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 6310
  • Ostatni gasi światło...
    • Zobacz profil
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 340
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #192 dnia: 06 Lutego 2013, 00:32:45 »
Ależ tak właśnie jest. Do każdej scenerii wstawiona jest domyślna, rekomendowana pogoda. A jak sobie chcesz, to możesz sobie zmienić. I nie tylko pogodę możesz zmienić, ale również składy, misje, czy układ torów na stacjach. Oczywiście nie wszystko da się zmienić w równie prosty sposób. Im więcej wiesz o tym, jak co działa i jak korzystać z narzędzi, tym więcej i szybciej możesz zmienić to, co uważasz za stosowne.

W Quarku dałem specjalnie takie ustawienia pogody. Testowałem w ciemnym pokoju i wszystko, co trzeba, było widać. Nie zalecam wprowadzania własnych zmian.
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Polecam: kręgarz Wojciech Walczak, projekt masarni

Offline pol102

  • Wiadomości: 959
  • Geoinformatyk kolejowy
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 35
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #193 dnia: 06 Lutego 2013, 16:24:05 »
Z punktu widzenia systemu, to na którym dysku masz coś zainstalowane nie ma znaczenia. Fakt, że nikt jeszcze nie zgłaszał problemów z tą konfiguracją. ESET kiedyś dawno miałem i nie wiem jak teraz reaguje na nowe pliki wykonywalne. Mój Comodo w jednej z konfiguracji po prostu wrzuca nieznane pliki wykonywalne do Sandbox'a i wtedy różne cuda rainsted mi pisał. Musiałem odfajkować, że znam te nowe pliki.
Dziwny ten Twój przypadek - podeślij może dynamic\textures.ini, log.txt, eu07.ini, może coś wyczytamy tam. Paczkę ściągałeś z oficjalnego źródła? Wypakowałeś w nowy folder? Czy składy w innych sceneriach są widoczne?

Bo tuneUp dość agresywnie ubija procesy, które są nieużywane lub tak wyglądają. Można tym sposobem spokojnie zawieszać Chrom'a ;) Kwestia wybranych ustawień.

Offline selsyn

  • Wiadomości: 253
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #194 dnia: 06 Lutego 2013, 19:38:20 »
Dzięki @Ra za wyjaśnienie odnośnie pogody. Mam jeszcze pytanie, co to jest Wyświetlanie VBO (można to odznaczyć lub nie w Rainsted). Wpisałem w symkową wyszukiwarkę, ale nic na ten temat nie znalazło. Jaki może mieć wpływ odznaczenie tego lub nie, bo u mnie żadnego widocznego nie zauważyłem.

Offline dawid11117777

  • Wiadomości: 54
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #195 dnia: 09 Lutego 2013, 13:31:04 »
Pobrałem tą aktualizację do Ra i mam wersję 1.1.103.9489 i dalej mam czarne składy i wagony.

Pobrałem patcha i już jest dobrze :).
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2013, 14:12:48 wysłana przez dawid11117777 »

Offline kokodzambo

  • Wiadomości: 2
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #196 dnia: 10 Lutego 2013, 03:08:33 »
JA mam mianowicie taki problem, kiedy wlaczam scenariusz sluzba-1-night i po wybraniu lokomotywy EU07 probuje uruchomić silniki ( shift+m, shift+x i shift+c) laduje się chwile i po chwili wszyskie swiatelka w kabinie gasna. Po tej calej akcji nie można już uruchomić silnikow ;/

Offline Milek7

  • Administrator
  • Wiadomości: 1051
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 906
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #197 dnia: 10 Lutego 2013, 08:42:56 »
Dzieje się to tylko na jednej scenerii? Wykonujesz wszystko według readme? Shift+O, przytrzymujesz Shift+M, Shift+X, czekasz chwilę i dopiero Shift+C. Jak za szybko uruchomisz sprężarkę wywali ci nadmiarowy. Zwróć też uwagę czy przypadkiem przy puszczaniu klawiszy pierwsze puszczasz literkę, a nie Shift. Jak nie pomoże daj loga. I pisz wyraźniej.

Offline busid123

  • Wiadomości: 47
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #198 dnia: 10 Lutego 2013, 15:13:25 »
Posiadam następujący problem, otóż w czasie jazdy (na wszystkich lokomotywach) napełnia się powietrze na manometrze cylindra hamulcowego na około 0,5-1 Bara tylko w samej lokomotywie, skład nie hamuje. Po wyluzowaniu loka ponownie po 1-2 minutach znowu się napełnia. Sprawa jest o tyle drażniąca, że w czasie jazdy na ep09 załącza się hamulec elektrodynamiczny. Raz miałem przypadek, że napełniło się powietrze w jednym z wagonów. 
https://www.youtube.com/user/busid123 - moje spojrzenie na kolej :)

Offline matek123

  • Moderator
  • Wiadomości: 6116
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2085
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #199 dnia: 10 Lutego 2013, 15:14:14 »
Z jakiego exe korzystasz?
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline busid123

  • Wiadomości: 47
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #200 dnia: 10 Lutego 2013, 15:15:58 »
Najnowsze. Maszyna 01.13 ściągnięta ze strony głównej i SPKS. Paczka czysta bez żadnych moich modyfikacji.
https://www.youtube.com/user/busid123 - moje spojrzenie na kolej :)

Offline matek123

  • Moderator
  • Wiadomości: 6116
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2085
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #201 dnia: 10 Lutego 2013, 15:18:25 »
No i jest przyczyna: normalnye exe z charakterystykami z SPKS NIE działają!
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline busid123

  • Wiadomości: 47
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #202 dnia: 10 Lutego 2013, 15:19:35 »
Czyli jak mam rozwiązać ten problem? Nie jestem jakimś profesjonalistą w sprawach technicznych MaSzyny.
https://www.youtube.com/user/busid123 - moje spojrzenie na kolej :)

Offline matek123

  • Moderator
  • Wiadomości: 6116
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2085
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #203 dnia: 10 Lutego 2013, 15:26:59 »
Wykasować maszynę. Rozpakować maszyna01.13 i Nie wgrywać SPKS. Większość scenariuszy na nim NIE jest przejezdna.
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline AtapiCl

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 4426
    • Zobacz profil
    • O warszawskiej części linii kolejowej nr 7 Warszawa – Lublin i nie tylko ;)
  • Otrzymane polubienia: 212
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #204 dnia: 10 Lutego 2013, 15:38:19 »
To się zaczyna robić problematyczne...

Offline kokodzambo

  • Wiadomości: 2
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #205 dnia: 10 Lutego 2013, 16:12:20 »
Dobra po ogarnieciu wychodzi na to ze to był mój blad, choć na nie których maszyna nie ma to znaczenia. Mianowicie podczas przytrzymania zbyt długo shift+m  dochodzilo do jakiegoś zwarcia :D. Dzieki za pomoc

Offline Kaczoros26

  • Wiadomości: 45
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #206 dnia: 10 Lutego 2013, 16:16:17 »
Problematyczne, to jest postępowanie użytkowników. Jasno w publikacji SPKS napisano, iż należy się spodziewać, że nie wszystko będzie działać jak należy. Co do nabijania cylindra hamulca pomocniczego, dzieje się tak nawet na exe SPKS, gdy włączony jest debugmode. 
Mianowicie podczas przytrzymania zbyt długo shift+m  dochodzilo do jakiegoś zwarcia :D.
W klawiaturze jedynie.
Kochaj i szalej, nie pytaj co dalej...

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 12
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #207 dnia: 10 Lutego 2013, 16:45:22 »
Pewnie wynika to z tego, że ktoś wrzucił SPKS do downloadu na głównej stronie, co moim zdaniem jest błędem. Po pierwsze jest to dodatek wciąż rozwijany i nie działa poprawnie z wersją 01.13. Po drugie opisu pewnie nikt nie czyta, a nawet jakby przeczytał, to nie ma tam ani słowa o możliwych problemach.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline SKP

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1692
  • Stwierdzanie Końca Pociągu
    • Zobacz profil
    • Śledź na bieżąco odjazdy z Twojego ulubionego przystanku - Gdańsk
  • Otrzymane polubienia: 32
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #208 dnia: 10 Lutego 2013, 16:50:22 »
To ja dodałem SPKS do downloadu. W końcu youBy opublikował SPKS na Forum, zatem chciał, by dodatek trafił do użytkowników. Nie wiem więc czemu nie miałoby go być w downloadzie. Link "Pobierz Teraz" przekierowuje do wątku na forum, gdzie jest wyraźnie napisane:
Cytuj
!!! Publikacja w celach zapoznawczych i testowych. Charakterystyki i exe są niekompatybilne ze starymi. Konflikt objawia się niedziałającymi hamulcami lub wieloma obrotami manometrów. Zaleca się wypakowanie do oddzielnej kopii paczki całościowej !!!
Jedyne, co tu mogę zrobić, to dodać tę informację również na eu07.pl, w dodatku czerwoną czcionką.
Scenarzysta teoretyk. Trasopisarz doświadczalny.

Offline Milek7

  • Administrator
  • Wiadomości: 1051
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 906
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #209 dnia: 10 Lutego 2013, 16:51:31 »
Cytat: kokodzambo
Mianowicie podczas przytrzymania zbyt długo shift+m  dochodzilo do jakiegoś zwarcia :D
Co najwyżej pierwsze puszczałeś Shift a nie M i natychmiast wyłaczałeś.