Autor Wątek:  Problemy z Maszyną 01.13  (Przeczytany 148942 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tomexy

  • Wiadomości: 10
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #90 dnia: 28 Stycznia 2013, 14:29:33 »
Dźwięki się nie zmieniły w stosunku do poprzedniej paczki. Pamiętaj, że kabina jest wyciszona i nie słychać wszystkiego tak głośno, jak z zewnątrz.

Zawsze było głośno dlatego pytam. Dziwnie mi z tym :(

Offline RoboBatman

  • Wiadomości: 1634
    • Zobacz profil
    • Wykaz Taboru Kolejowego na Tekstury
  • Otrzymane polubienia: 546
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #91 dnia: 28 Stycznia 2013, 14:52:15 »
Chcąc pomóc deweloperom i betatesterom w ulepszaniu symulatora i eleminowaniu błędów w MaSzyna SPSz, pragnę powiadomić o następnym problemie w MaSzyna 01.13, tym razem z przechodzeniem z kabin z A do B. Problem tyczy się lokomotywy ET41. Wiem jak sie zmienia kabinę w lokomotywach - przyciskami Home/End. Tyle, że gdy chcę zmienić kabinę z A do B w ET41 wyskakuje mi oto taki obrazek:

http://imageshack.us/photo/my-images/823/et41problemzprzechodzen.png/

Jak widać u góry, jest to sceneria TD, czyli Tor Doświadczalny

Szukałem rozwiązania mojego problemu w tym linku: http://tnij.org/et41problemkabina , nie natknąłem się na rozwiązanie mojego problemu. Konfiguracja mojego komputera jest w sygnaturze. Dla formalności załączam plik tekstowy z logiem.

(Mam nadzieję, iż ten post nie powędruje na Bocznicę)
« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2013, 14:56:08 wysłana przez RoboBatman »

Offline danielek

  • Wiadomości: 271
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 7
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #92 dnia: 28 Stycznia 2013, 15:38:47 »
Ja mam pytanie odnośnie czasu po jakim zostaje podana tarcza manewrowa itd. Uruchamiałem scenerie l053 - misja 3 i czekałem ponad 20 min na wyjazd z szopy ale nic się nie działo, podobnie mam też na innych sceneriach. Kombinacja Shift+1 też nic nie daje.
Miłośnik stonek i siódemek :)

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 12
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #93 dnia: 28 Stycznia 2013, 15:47:48 »
...
(Mam nadzieję, iż ten post nie powędruje na Bocznicę)
Nie poleci, bo w przeciwieństwie do innych,  podałeś niezbędne informacje. Jedynie screen dodaje się jako załącznik do wiadomości,  a nie na zewnętrznym serwerze.

Ja mam pytanie odnośnie czasu po jakim zostaje podana tarcza manewrowa itd. Uruchamiałem scenerie l053 - misja 3 i czekałem ponad 20 min na wyjazd z szopy ale nic się nie działo, podobnie mam też na innych sceneriach. Kombinacja Shift+1 też nic nie daje.
Spróbuj lekko ruszyć do przodu,  bo może jest tam event1/2. Jak nie ma takiego polecenia,  to nie wciskaj Shift+.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline klimczok_mk

  • Wiadomości: 1315
  • tester
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 19
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #94 dnia: 28 Stycznia 2013, 16:31:20 »
Chcąc pomóc deweloperom i betatesterom w ulepszaniu symulatora i eleminowaniu błędów w MaSzyna SPSz, pragnę powiadomić o następnym problemie w MaSzyna 01.13, tym razem z przechodzeniem z kabin z A do B. Problem tyczy się lokomotywy ET41. Wiem jak sie zmienia kabinę w lokomotywach - przyciskami Home/End. Tyle, że gdy chcę zmienić kabinę z A do B w ET41 wyskakuje mi oto taki obrazek:

http://imageshack.us/photo/my-images/823/et41problemzprzechodzen.png/

Jak widać u góry, jest to sceneria TD, czyli Tor Doświadczalny

Szukałem rozwiązania mojego problemu w tym linku: http://tnij.org/et41problemkabina , nie natknąłem się na rozwiązanie mojego problemu. Konfiguracja mojego komputera jest w sygnaturze. Dla formalności załączam plik tekstowy z logiem.

(Mam nadzieję, iż ten post nie powędruje na Bocznicę)
Chyba źle dałeś obsadę na człony. Ja przed chwilą sprawdzałem i jest ok.
Spróbuj tego wpisu:
Cytuj
node -1 0 ET41-001-A dynamic PKP\ET41_V1 ET41-001 203E-A  0 headdriver 55 0 enddynamic
node -1 0 ET41-001-B- dynamic PKP\ET41_V1 ET41-001 203E-B  0 connected 3 0 enddynamic

Offline danielek

  • Wiadomości: 271
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 7
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #95 dnia: 28 Stycznia 2013, 16:53:54 »
Niestety skróty klawiszowe ani ruszenie nie pomaga dalej świeci "stój", czy można dodać jakiś wpis aby zmienić uruchamianie eventu?
Miłośnik stonek i siódemek :)

Offline Anrej

  • Wiadomości: 825
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 16
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #96 dnia: 28 Stycznia 2013, 16:56:51 »
Tam są dwie karty grafiki i włącza się nieodpowiednia. Dla wcześniejszej wersji pewnie został ustawiony wybór karty, dlatego działała.
Więc co mam zrobić, bo nie bardzo rozumiem? Wcześniej nic nie ustawiałem: ściągnąłem, rozpakowałem, odpaliłem i działało wszystko pięknie.
Cała rzecz w tym że są dwa typy takich samych laptopów: czterordzeniowy Acer Aspire 5750G i dwurdzeniowy Acer Aspire 5750G (Core i5). W tym oknie co zrobiłeś screena, po lewej stronie masz menedżer urządzeń. Klikasz na to i rozwijasz karty graficzne i procesor. Na stronie recenzja Acer Aspire 5750G (Core i5). Na stronie recenzja Aspire 5750G.Tam jest napisane:
Cytuj
Scharakteryzowany w niniejszym artykule Acer Aspire 5750G przybył do redakcji Notebookcheck jeszcze przed wycofaniem go ze sprzedaży z powodu wykrycia wady chipsetów Intela współpracujących z procesorami Sandy Bridge.
Może to będzie przyczyną. Uruchom prostszą scenerię "Tor doświadczalny", poprzednią wersję MaSzyny jak masz. Tak przełączać między kartami graficznymi to nie możesz. Do zintegrowanej jest podłaczony monitor przy laptopie. Karta Nvidia GeForce GT 540M ma gniazdo wyjściowe do podłaczenia zewnętrznego monitora. Dobrze by było podłaczyć i sprawdzić.
Jak jest na gwarancji to się nieprzyjmuj, tylko do serwisu.

Offline loony

  • Wiadomości: 11
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #97 dnia: 28 Stycznia 2013, 17:10:49 »
Odpowiedź masz w linku, który przytoczył @Ra:
W logu nie widać.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2349077.html

Zorientowałem się trochę w swoim temacie i niestety - mój model nie posiada dwóch kart graficznych. Mam tutaj zintegrowaną JEDNĄ kartę. Nie ma mowy o żadnym przełączaniu kart. Zresztą, żadne sterowniki nvidii nie pasują, co chyba mówi samo przez siebie.
I co teraz? :/

Offline Ra

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 6308
  • Ostatni gasi światło...
    • Zobacz profil
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 336
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #98 dnia: 28 Stycznia 2013, 17:13:01 »
I co teraz? :/
Nadal jest to problem z komputerem, a nie z paczką.
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Polecam: kręgarz Wojciech Walczak, projekt masarni

Offline loony

  • Wiadomości: 11
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #99 dnia: 28 Stycznia 2013, 17:15:10 »
I co teraz? :/
Nadal jest to problem z komputerem, a nie z paczką.
Nie zmienia to faktu, że poprzednia wersja Maszyny nadal działa bezproblemowo, a nowa nie. Na tym samym komputerze, w tym samym momencie.

Offline Ra

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 6308
  • Ostatni gasi światło...
    • Zobacz profil
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 336
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #100 dnia: 28 Stycznia 2013, 17:16:45 »
A jak wygląda log z tej działającej?
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Polecam: kręgarz Wojciech Walczak, projekt masarni

Offline Sawi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 9224
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 743
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #101 dnia: 28 Stycznia 2013, 17:16:51 »
Ja mam pytanie odnośnie czasu po jakim zostaje podana tarcza manewrowa itd. Uruchamiałem scenerie l053 - misja 3 i czekałem ponad 20 min na wyjazd z szopy ale nic się nie działo, podobnie mam też na innych sceneriach. Kombinacja Shift+1 też nic nie daje.
Ta kombinacja nic nie daje, bo zamiast niej jest użyty eventlauncher. Dziwna sprawa, bo u mnie na karzełku normalnie pokazuje sygnał Ms2 i wyjeżdżam bez problemu z szopy.
« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2013, 17:18:00 wysłana przez Sawi »
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline Ra

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 6308
  • Ostatni gasi światło...
    • Zobacz profil
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 336
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #102 dnia: 28 Stycznia 2013, 17:19:00 »
Uruchamiałem scenerie l053 - misja 3 i czekałem ponad 20 min na wyjazd z szopy ale nic się nie działo, podobnie mam też na innych sceneriach. Kombinacja Shift+1 też nic nie daje.
Może masz załączoną pauzę na starcie?
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Polecam: kręgarz Wojciech Walczak, projekt masarni

Offline loony

  • Wiadomości: 11
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #103 dnia: 28 Stycznia 2013, 17:22:30 »
A jak wygląda log z tej działającej?
Tak jak w załączniku.

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 12
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #104 dnia: 28 Stycznia 2013, 17:25:19 »
Niestety skróty klawiszowe ani ruszenie nie pomaga dalej świeci "stój", czy można dodać jakiś wpis aby zmienić uruchamianie eventu?
LOG.TXT
Zorientowałem się trochę w swoim temacie i niestety - mój model nie posiada dwóch kart graficznych. Mam tutaj zintegrowaną JEDNĄ kartę. Nie ma mowy o żadnym przełączaniu kart. Zresztą, żadne sterowniki nvidii nie pasują, co chyba mówi samo przez siebie.
I co teraz? :/
Wejdź w zakładkę ustawienia w starterze i zmień opcję multisampling na 1 (przesuń suwak zupełnie do lewej) i zobacz czy się uruchomi.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline Ra

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 6308
  • Ostatni gasi światło...
    • Zobacz profil
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 336
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #105 dnia: 28 Stycznia 2013, 17:27:48 »
A sprawdź po wyłączeniu multisamplingu (suwak na lewo na zakładce Ustawienia w Rainsted).
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Polecam: kręgarz Wojciech Walczak, projekt masarni

Offline loony

  • Wiadomości: 11
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #106 dnia: 28 Stycznia 2013, 17:30:58 »
Wejdź w zakładkę ustawienia w starterze i zmień opcję multisampling na 1 (przesuń suwak zupełnie do lewej) i zobacz czy się uruchomi.
No i działa. Dzięki serdeczne, piątal dla ciebie :)
Nie wiedziałem co to jest, więc nie ruszałem.

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 12
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #107 dnia: 28 Stycznia 2013, 17:33:10 »
Opis masz w readme. Jest to wygładzanie krawędzi (nie ma schodków na krawędziach modeli). Niestety na Intelach to nie działa, a w najnowszej paczce ktoś włączył tę opcję domyślnie.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline loony

  • Wiadomości: 11
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #108 dnia: 28 Stycznia 2013, 17:34:53 »
Hmm... Zatrzymałem się w momencie, kiedy to nazywało się antyaliasing :) No ale nic. Dzięki raz jeszcze.

Offline Ra

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 6308
  • Ostatni gasi światło...
    • Zobacz profil
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 336
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #109 dnia: 28 Stycznia 2013, 17:38:39 »
Antyaliasing o ogólna nazwa, multisampling jest jedną z metod realizacji antyaliasingu. Ja włączyłem domyślnie, bo potem 99% screenów nie ma wygładzania, a wielu narzeka na "słabą grafikę" wskazując na brak antyaliasingu...
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Polecam: kręgarz Wojciech Walczak, projekt masarni

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 12
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #110 dnia: 28 Stycznia 2013, 17:43:47 »
Chcąc pomóc deweloperom i betatesterom w ulepszaniu symulatora i eleminowaniu błędów w MaSzyna SPSz, pragnę powiadomić o następnym problemie w MaSzyna 01.13, tym razem z przechodzeniem z kabin z A do B...
Nie potwierdzam tego problemu. Z logu wynika, że nie ładuje się model kabiny B, więc najpierw sprawdź, czy masz taki model w folderze z tą lokomotywą.
@Ra, tyle że o takich zmianach, trzeba informować użytkowników dużymi literami. Ewentualnie powinieneś zrobić tak, jak z VBO, że jak exe wykryje kartę intela, to wyłączy multisampling.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline danielek

  • Wiadomości: 271
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 7
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #111 dnia: 28 Stycznia 2013, 17:46:00 »
Dalej nic się nie rusza. Przejechałem przez wszystkie "Jazdy manewrowe zabronione", aż do punktu kontrolnego wtedy rusza skład w perony i dopiero dostaje tarczę. (Pauzy wyłączone).
Miłośnik stonek i siódemek :)

Offline Sawi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 9224
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 743
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #112 dnia: 28 Stycznia 2013, 17:48:23 »
No to zaraz chwila, to inna bajka, czyli wyjechałeś normalnie z szopy. Tam musisz troszkę poczekać aż gagarnin się odczepi od wagonów. Wtedy dostajesz sygnał zezwalający na dalsze manewry.
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline popatrz

  • Wiadomości: 588
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #113 dnia: 28 Stycznia 2013, 17:50:35 »
Przeciął chyba ms1 i tyle.
Niestety skróty klawiszowe ani ruszenie nie pomaga dalej świeci "stój", czy można dodać jakiś wpis aby zmienić uruchamianie eventu?
Danielek - Primo: czy załączyłeś log.txt? Secundo: czy wypakowałeś paczkę do nowego foldera? Tercio: załącz przy okazji eu07.ini i $.scn. Kwaduplo Ultimo :) rozumiem, że jesteś w gronie tych nielicznych, co czytają instrukcje itp..

Offline Ra

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 6308
  • Ostatni gasi światło...
    • Zobacz profil
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 336
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #114 dnia: 28 Stycznia 2013, 17:51:08 »
Multisampling zrobiłem w kwietniu 2011, więc to nie jest żadna nowość. Automatyczne wyłączanie przy karcie Intela zaraz dorobię...
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Polecam: kręgarz Wojciech Walczak, projekt masarni

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 12
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #115 dnia: 28 Stycznia 2013, 18:16:18 »
Dalej nic się nie rusza. Przejechałem przez wszystkie "Jazdy manewrowe zabronione", aż do punktu kontrolnego wtedy rusza skład w perony i dopiero dostaje tarczę. (Pauzy wyłączone).
Z loga nic nie wynika, brak zupełnie jakichkolwiek eventów.
Sprawdzałem też u siebie i wszystko działa.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline Sawi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 9224
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 743
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #116 dnia: 28 Stycznia 2013, 18:34:19 »
Mogę się mylić, ale chyba @danielek musi zrobić to samo co @loony, bo chłopaki mają te same karty.
Intel(R) HD Graphics Family
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 12
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #117 dnia: 28 Stycznia 2013, 18:38:20 »
Raczej nie, jednemu nie uruchamiało się w ogóle, a drugi nie dostaje sygnału do manewrów, a dziwne jest to, że w logu nie widać żeby wyzwalały się eventy.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline popatrz

  • Wiadomości: 588
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #118 dnia: 28 Stycznia 2013, 18:39:04 »
Pietras, to raczej grafa by mu siadała. Poczekajmy na odpowiedź na moje pytania nr. 2 i 3... Jakbym miał wróźyć po szamańsku z kuli, to raczej coś namieszane z plikami.

Offline deletet

  • Wiadomości: 11
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #119 dnia: 28 Stycznia 2013, 19:39:39 »
Witam!
Na scenerii L053, semafor wjazdowy do Rudawy od strony Sandomierza(B1/2) wariuje.
Podaje link bo nie potrawie tego opisać: 
&feature=youtu.be

Pozdrawiam