Autor Wątek:  Problemy z Maszyną 01.13  (Przeczytany 148935 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 12
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #120 dnia: 28 Stycznia 2013, 19:43:39 »
No przecież jest zastępczy. Dyskoteki nie widziałeś:).
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline muri

  • Wiadomości: 627
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 5
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #121 dnia: 28 Stycznia 2013, 19:43:53 »
Sprawdź w instrukcji E1 co to za sygnał... A jak za ciężko to przysłuchaj się zapowiedzi radiowej... A jak jeszcze za ciężko to przesiądź się na simsy...

Offline youBy

  • Deweloper
  • Wiadomości: 6163
  • Co tam?
    • Zobacz profil
    • Automat Weryfikujący Regulację i Lambdę
  • Otrzymane polubienia: 865
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #122 dnia: 28 Stycznia 2013, 19:47:49 »
Oznacza to tyle, że osiągnęliśmy poziom, w którym coś może być jeszcze błędem albo już celowym działaniem.
Xoov
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w chwili publikacji. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyny, jak również informowania o tym.

Offline deletet

  • Wiadomości: 11
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #123 dnia: 28 Stycznia 2013, 19:55:48 »
Wiem, że czepiam się szczegółów :) Generalnie to sygnał olałem i pojechałem na "czucie", ale chciałem dać znać, że coś takiego wystąpiło. Dzięki :)

Offline RoboBatman

  • Wiadomości: 1634
    • Zobacz profil
    • Wykaz Taboru Kolejowego na Tekstury
  • Otrzymane polubienia: 546
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #124 dnia: 28 Stycznia 2013, 20:23:39 »
Cytat: klimczok_mk
Chyba źle dałeś obsadę na człony. Ja przed chwilą sprawdzałem i jest ok.
Spróbuj tego wpisu:
node -1 0 ET41-001-A dynamic PKP\ET41_V1 ET41-001 203E-A  0 headdriver 55 0 enddynamic
node -1 0 ET41-001-B- dynamic PKP\ET41_V1 ET41-001 203E-B  0 connected 3 0 enddynamic

Zrobiłem poprawioną obsadę za pomocą Rainsted. Pogrubioną czcionką zaznaczyłem to co było źle. Wszystko działa. Obydwie kabiny działają.

Pozwolę sobie zapytać: czy jest możliwość taka, aby poprawiony wpis był na zawsze w pliku, żebym nie musiał co każde uruchomienie lokomotywy ET41 robić ten sam wpis od nowa? Chodzi mi o to, żeby wpisać twoją poprawną linijkę w kod i żebym tego problemu później już nie miał.
« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2013, 00:54:38 wysłana przez RoboBatman »

Offline Sawi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 9224
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 743
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #125 dnia: 28 Stycznia 2013, 20:30:16 »
Jest taka możliwość kiedy sobie ten wpis skopiujesz np do dowolnego pliku scn. Inna kwestia to umiejętne obsługiwanie się w starterze Rainsted zakładką Składy. Masz to elegancko wyjasnione w readme.html.
« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2013, 20:35:31 wysłana przez Sawi »
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline RoboBatman

  • Wiadomości: 1634
    • Zobacz profil
    • Wykaz Taboru Kolejowego na Tekstury
  • Otrzymane polubienia: 546
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #126 dnia: 28 Stycznia 2013, 21:41:32 »
Jest taka możliwość kiedy sobie ten wpis skopiujesz np do dowolnego pliku scn. Inna kwestia to umiejętne obsługiwanie się w starterze Rainsted zakładką Składy. Masz to elegancko wyjasnione w readme.html.

@Sawi, zgadza się, readme dużo mi pomogło. Zapomniałem, że w dwuczłonowej ET41, jeśli modyfikuje skład w Rainsted na jakiejkolwiek scenerii, pierwszy człon musi mieć ustawienie na "55" a drugi człon na "3". Dzięki za pomoc userom @Sawi i @klimczok_mk

Offline Filyp129

  • Wiadomości: 50
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #127 dnia: 29 Stycznia 2013, 03:40:25 »
Wykonywałem służbę na Całkowo Orlen składy znikają po zakończeniu.
Najlepsze Symulatory

1.Train Simulator 2015
2.MaSzyna 08.13

Skończyłem z MaSzyna 08.13??? Teraz tylko Train Simulator 2015!!!

Offline popatrz

  • Wiadomości: 588
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #128 dnia: 29 Stycznia 2013, 15:58:10 »
Przed chwilą przejechałem ten scenariusz na czystej paczce - wszystko jest OK. Widzę, że korzytasz z TuneUp Utils i jakiegoś antivira/firewalla. Może coś gdzieś blokuje. TuneUp jakiś czas testowałem i mimo że czyści ładnie, to po pewnym czasie róźne dziwne rzeczy mi się na kompie działy. Podejrzewam, że za bardzo przykłada się do tego czyszczenia.
Robiłeś "Sprawdź posiadany tabor"?
« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2013, 16:01:56 wysłana przez popatrz »

Offline Filyp129

  • Wiadomości: 50
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #129 dnia: 29 Stycznia 2013, 22:51:26 »
TuneUp Utils i anitvira ESET Smart Security  raczej za wiele nie ma z tym wspólnego gdyż paczka znajduje się na innym dysku. Opcje Sprawdź posiadany tabor również sprawdziłem.
Najlepsze Symulatory

1.Train Simulator 2015
2.MaSzyna 08.13

Skończyłem z MaSzyna 08.13??? Teraz tylko Train Simulator 2015!!!

Offline popatrz

  • Wiadomości: 588
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #130 dnia: 29 Stycznia 2013, 23:41:19 »
Z punktu widzenia systemu, to na którym dysku masz coś zainstalowane nie ma znaczenia. Fakt, że nikt jeszcze nie zgłaszał problemów z tą konfiguracją. ESET kiedyś dawno miałem i nie wiem jak teraz reaguje na nowe pliki wykonywalne. Mój Comodo w jednej z konfiguracji po prostu wrzuca nieznane pliki wykonywalne do Sandbox'a i wtedy różne cuda rainsted mi pisał. Musiałem odfajkować, że znam te nowe pliki.
Dziwny ten Twój przypadek - podeślij może dynamic\textures.ini, log.txt, eu07.ini, może coś wyczytamy tam. Paczkę ściągałeś z oficjalnego źródła? Wypakowałeś w nowy folder? Czy składy w innych sceneriach są widoczne?

Offline Filyp129

  • Wiadomości: 50
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #131 dnia: 30 Stycznia 2013, 15:38:40 »
Proszę daję wczorajszy log, eu07 inni i Textures.
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2013, 15:41:11 wysłana przez Filyp129 »
Najlepsze Symulatory

1.Train Simulator 2015
2.MaSzyna 08.13

Skończyłem z MaSzyna 08.13??? Teraz tylko Train Simulator 2015!!!

Offline Wojti

  • Wiadomości: 38
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #132 dnia: 30 Stycznia 2013, 16:21:58 »
Pytanie dotyczy "Linia l053_cargo_part1"

Witam.
Problem mój polega na tym iż. Dobijam ET 41 do stonki wydaje mi się że  robię wszystko zgodnie z instrukcją. po podczepieniu wciskam Shift 1 komunikat w radiu stonka odpala rusza mija nastawnię jeszcze chwila i nagle (ja siedzę w ET 41) uruchamia się SHP i zaczyna się hamowanie zbicie czuwaka nic nie daje skład hamuje próby odhamowania skutkują tym że znowu po iluś metrach znowu hamowanie. Po próbie rozczepienia stonki efekt - stonka ucieka ja zostaje.
Ale pędziłem po szynach.

Offline czakulec1825

  • Wiadomości: 152
  • Koleje Dolnośląskie S.A.
    • Zobacz profil
    • Legnicka Galeria Kolejowa
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #133 dnia: 30 Stycznia 2013, 16:32:19 »
Pytanie dotyczy "Linia l053_cargo_part1"

Witam.
Problem mój polega na tym iż. Dobijam ET 41 do stonki wydaje mi się że  robię wszystko zgodnie z instrukcją. po podczepieniu wciskam Shift 1 komunikat w radiu stonka odpala rusza mija nastawnię jeszcze chwila i nagle (ja siedzę w ET 41) uruchamia się SHP i zaczyna się hamowanie zbicie czuwaka nic nie daje skład hamuje próby odhamowania skutkują tym że znowu po iluś metrach znowu hamowanie. Po próbie rozczepienia stonki efekt - stonka ucieka ja zostaje.
Po podczepieniu się do SM42, ustawiłeś kran hamulca na odcięcie i wyłączyłeś WS wraz z opuszczeniem patyków?

Ort.
Rozi
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2013, 00:01:09 wysłana przez Rozi »
Koleje Dolnośląskie S.A

Windows 8 32bit, 2GB RAM, Nvidia Geforce GT220 1GB.

Offline Wojti

  • Wiadomości: 38
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #134 dnia: 30 Stycznia 2013, 16:51:08 »
Podjechałem, kran hamulca w pozycje odcięcia (CTRL+ num 5) dobiłem pomocniczym zahamowałem nastawnik na zero nawrotnik na zero podczepiłem sprzęg przewód hamulcowy następnie do kabiny pomocniczy na odhamowanie sprężarka stop przetwornica stop wyłącznik szybki wyłączony (m) patyki w dół. Taka procedura i efekt jak pisałem.
Ale pędziłem po szynach.

Offline Sawi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 9224
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 743
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #135 dnia: 30 Stycznia 2013, 16:54:00 »
No i robisz to źle.
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline czakulec1825

  • Wiadomości: 152
  • Koleje Dolnośląskie S.A.
    • Zobacz profil
    • Legnicka Galeria Kolejowa
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #136 dnia: 30 Stycznia 2013, 17:00:38 »
Pierwszy raz słyszę o CTRL + num 5.
Koleje Dolnośląskie S.A

Windows 8 32bit, 2GB RAM, Nvidia Geforce GT220 1GB.

Offline Sawi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 9224
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 743
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #137 dnia: 30 Stycznia 2013, 17:03:51 »
Masz tu jeszcze raz procedurę i sobie zobacz co robisz nie tak jak trzeba:
Cytuj
DOŁĄCZANIE LOKOMOTYWY DO SKŁADU Z INNĄ LOKOMOTYWĄ

Aby podłączyć prowadzoną lokomotywę do pojazdów stojących na danym torze, należy delikatnie do nich podjechać. Następnie, gdy zderzaki zetkną się ze sobą, należy docisnąć lokomotywę poprzez włączenie napędu (kilka pozycji nastawnika jazdy). Po ściśnięciu zderzaków należy zahamować pojazd hamulcem dodatkowym. Aby uniknąć ewentualnemu zbiegnięciu zahamowanego pociągu, konieczne jest przestawienie zaworu maszynisty w pozycję hamowania pełnego bądź uzupełniającego (Num 8).
UWAGA: Jeśli lokomotywa użytkownika ma być dołączona do składu prowadzonego przez AI (np. użytkownik prowadzi lokomotywę popychającą lub AI przeciąga pojazd/pociąg użytkownika), konieczne jest przestawienie zaworu maszynisty w pozycję odcięcia (Ctrl+Num 5)!
Jeśli to użytkownik prowadzi pociąg, zawór musi zostać w pozycji hamowania, zaś nastawnik kierunku w pozycji jazdy (naprzód bądź w tył). Zdezaktywuje to AI. Po wykonaniu tych czynności można przystąpić do łączenia sprzęgów Insert. W momencie połączenia sprzęgu śrubowego (po pierwszym naciśnięciu Insert) AI będące w składzie zostanie uśpione (zawór maszynisty w pozycji hamowania) bądź pozostanie aktywne (zawór maszynisty w pozycji odcięcia). Jeśli przypadkowo zostanie wybrany nieodpowiedni tryb, należy rozłączyć pojazdy, przestawić zawór maszynisty we właściwą pozycję i połączyć je ponownie.
Podjeżdżasz do tej SMki po czym delikatnie dociskasz zderzaki (kilka pozycji nastawnika jazdy) ustawiasz kran hamulca w pozycje odcięcia i łączysz się z nią dwa razy używając klawisza Insert. No i potem wyłączasz całą resztę.
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2013, 17:22:59 wysłana przez Sawi »
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline luk1718

  • ZbanowanyZbanowany
  • Wiadomości: 3
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #138 dnia: 30 Stycznia 2013, 17:39:33 »
Problem z kabiną et41-166 w scenerji l053 cargo part 1 . jedna kabina jest a jak przechodzę do drugiej to jej nie ma co jest powodem ?

« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2013, 21:26:25 wysłana przez luk1718 »

Offline Wojti

  • Wiadomości: 38
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #139 dnia: 30 Stycznia 2013, 17:43:51 »
No kurcze chyba znalazłem problem
Masz tu jeszcze raz procedurę i sobie zobacz co robisz nie tak jak trzeba:
Cytuj
DOŁĄCZANIE LOKOMOTYWY DO SKŁADU Z INNĄ LOKOMOTYWĄ

 konieczne jest przestawienie zaworu maszynisty w pozycję hamowania pełnego bądź uzupełniającego (Num 8).

Ustawiłem przed podczepieniem (num 8) podczepiłem i następnie ((Ctrl+Num 5) i SHP się nie uruchamia.
No cóż chylę głowę i dziękuję za przypomnienie chodź aby nie dać ciała instrukcję czytałem tą kilka razy to widać za mało albo ciut bez zrozumienia.
Dziękuje jeszcze raz
Ale pędziłem po szynach.

Offline szogun

  • Wiadomości: 5630
  • Nie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie oficera!
    • Zobacz profil
    • szogun Studio
  • Otrzymane polubienia: 561
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #140 dnia: 30 Stycznia 2013, 17:52:44 »
Problem z kabiną et41-166 w scenerji l053 cargo part 1
Zaiste. Jaki problem?
Skoro kot robi MIAU czyli miauczy, to dlaczego pies szczeka a nie hauka?
Informacje o trwających pracach -> facebook.com/szogunstudio

Offline Wojti

  • Wiadomości: 38
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #141 dnia: 30 Stycznia 2013, 17:58:26 »
No i jednak coś nie tak.
Dojechałem tylko do tarczy przed wjazdem na stację "Dębica towarowa." I SHP skład zahamował. SAM.
Ale pędziłem po szynach.

Offline Wokulski

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 2237
  • Izabela Łęcka była...
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 58
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #142 dnia: 30 Stycznia 2013, 18:36:19 »
Masz na klawiaturze takie coś jak spacja?
Były Cargul, aktualny tramwajarz w Kolejach Śląskich.
PKPc 2016 - 2022
Koleje Śląskie 2022 - nadal

Offline Wojti

  • Wiadomości: 38
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #143 dnia: 30 Stycznia 2013, 18:37:38 »
Nie. Ja mam specjalną bez spacji.
Ale pędziłem po szynach.

Offline Wokulski

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 2237
  • Izabela Łęcka była...
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 58
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #144 dnia: 30 Stycznia 2013, 18:41:07 »
Mówisz, że w ET41 jest błąd bi Ci SHP zadziałało?
Były Cargul, aktualny tramwajarz w Kolejach Śląskich.
PKPc 2016 - 2022
Koleje Śląskie 2022 - nadal

Offline Wojti

  • Wiadomości: 38
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #145 dnia: 30 Stycznia 2013, 18:56:12 »
Nie mam pojęcia co jest nie tak dlaczego skład hamuje. Coś jest nie tak. próbowałem chodzić  między kabinami i tam tez były różnice w jednej po zahamowaniu się shp (lampka) działała w drugim członie nie, w jednym słychac upust powietrza w drugim nie. Ja już wiele próbowałem. Może to problem z lokiem.

A co do spacji to w pierwszym poście napisałem"zbicie czuwaka nic nie daje"
Ale pędziłem po szynach.

Offline youBy

  • Deweloper
  • Wiadomości: 6163
  • Co tam?
    • Zobacz profil
    • Automat Weryfikujący Regulację i Lambdę
  • Otrzymane polubienia: 865
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #146 dnia: 30 Stycznia 2013, 19:01:03 »
Aby zbić SHP, nastawnik kierunku musi być na pozycji jazdy (naprzód/w tył).
Xoov
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w chwili publikacji. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyny, jak również informowania o tym.

Offline Wojti

  • Wiadomości: 38
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #147 dnia: 30 Stycznia 2013, 19:09:15 »
Ale przecież w podanej instrukcji "dołączanie lokomotywy do składu z inną lokomotywą" przestawienie nastawnika kierunku na przód czy tył dezaktywuje kierowanie lokiem przez AI. Więc nie można jak rozumiem tego ruszać. Ale jak rozumiem powinno się nic ruszać i dojechać do owej stacji.
Ale pędziłem po szynach.

Offline szogun

  • Wiadomości: 5630
  • Nie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie oficera!
    • Zobacz profil
    • szogun Studio
  • Otrzymane polubienia: 561
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #148 dnia: 30 Stycznia 2013, 19:14:17 »
Dezaktywuje tylko jeśli będziesz podczepiał się z nastawnikiem na pozycji. Jak się podczepisz i stoniacz się odpali to możesz przestawić go na pozycję.
Skoro kot robi MIAU czyli miauczy, to dlaczego pies szczeka a nie hauka?
Informacje o trwających pracach -> facebook.com/szogunstudio

Offline Ra

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 6308
  • Ostatni gasi światło...
    • Zobacz profil
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 336
Odp: Problemy z Maszyną 01.13
« Odpowiedź #149 dnia: 30 Stycznia 2013, 19:25:45 »
Dezaktywacja AI ma miejsce tylko w momencie zakładania sprzęgu. Wtedy w składzie znajdywane są dwa pojazdy z obsadą i musi zostać zdecydowane, który z nich ma mieć wpływ na ruch składu. Inaczej każdy by mógł ciągnąć w inną stronę.
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Polecam: kręgarz Wojciech Walczak, projekt masarni