Podział zdarzeń w ruchu kolejowym:
Poważny wypadek – wypadek spowodowany kolizją, wykolejeniem pociągu lub innym podobnym zdarzeniem z przynajmniej 1 ofiarą śmiertelną lub 5 ciężko rannymi ( osoba, która przebywa w szpitalu więcej niż 24h wskutek doznanych obrażeń) lub powodujący znaczne zniszczenia pojazdu kolejowego, infrastruktury kolejowej lub środowiska, które mogą być oszacowane przez komisję na min. 2 mln Euro, mający oczywisty wpływ na regulacje bezpieczeństwa kolei lub zarządzanie bezpieczeństwem.
Wypadek – niezamierzone, nagłe zdarzenie lub ciąg zdarzeń z udziałem pojazdu kolejowego powodujące negatywne konsekwencje dla zdrowia ludzkiego, mienia lub środowiska; do wypadków zaliczamy w szczególności: kolizje, wykolejenia, zdarzenia na przejazdach kolejowych, zdarzenia z udziałem osób spowodowane przez pojazd kolejowy w ruchu lub pożar pojazdu kolejowego.
Incydent – każde zdarzenie inne niż wypadek i poważny wypadek związane z ruchem pociągów mające wpływ na jego bezpieczeństwo.
W okresie od 1 stycznia do 31 grudnia 2011 r. zgłoszono do Komisji Badania Wypadków Kolejowych ogółem 1171 zdarzeń kolejowych wg klasyfikacji wynikającej z Rozporządzenia, z czego 62 poważne wypadki, 815 wypadków i 294 incydentów.
Według raportu Komisji, w 2011 r. nastąpił wzrost ogólnej liczby zdarzeń o ponad 4,5% w porównaniu z rokiem poprzednim (2010) przy jednoczesnym wzroście pracy przewozowej (ok. 10%) i przewozu towarów (5%), oraz pasażerskim (ok. 1%). Jednocześnie dała się zauważyć pozytywna tendencja zmniejszenia ilości zdarzeń na przejazdach kolejowych o, około 20%, co świadczy o poprawie bezpieczeństwa w tym obszarze.