Autor Wątek:  Koła przenikają przez szyny  (Przeczytany 10662 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tolein

  • Wiadomości: 483
  • Kanapowy Toromistrz
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Koła przenikają przez szyny
« dnia: 28 Października 2012, 08:00:44 »
Chciałem zgłosić jeden problem, mianowicie u mnie w Maszynum koła, w bardzo małym stopniu, ale jednak, przenikają przez szyny.
Widzę tu dwie możliwości - albo źle ustawione pivoty, ale źle zrobione koła (strzelałbym, że twórcy modelując koła czynili to zgodnie z wymiarami, ale być może zapomnieli w 3dsmaxie ustawić, żeby tworzony graniastosłup był wpisany w cylinder, który ma odwzorowywać i zamiast tego stworzyli graniastosłup opisany na cylindrze. W efekcie kiedy koło ustawione jest bokiem do szyny, to nie przenika przez nią, a kiedy obróci się wierzchołkiem do szyny, wtedy przenika.
Trudne jest to do zaobserwowania w detalu, ale wydaje mi się, że obserwowana sytuacja odpowiada temu opisowi i skłaniałbym się jednak ku opinii, że to koła zrobione są nie tak, bo jakby w większości kół, niezależnie od odwzorowania (czy 20, czy 30, czy 60, czy 300 ścianek w cylindrze) obserwuję podobne objawy (albo przynajmniej tak mi się wydaje).
Gdyby ktoś, kto bawił się lub bawi w modelowanie wózków/zestawów kołowych był skłonny sprawdzić rzeczywisty wymiar obręczy, to pewnie będzie można lepiej zdiagnozować problem. Bo ja, z tego co mi się wydaje, nawet nie dysponuję modelem taboru w .t3d, żeby zrobić to, nawet w sposób czysto łopatologiczny.

P.S. Jeśli ktoś nie bardzo kuma o co chodzi (bo z geometrii miał pałę), to polecam zapoznać się z pozycjami w wiki pt. okrąg wpisany oraz okrąg opisany na wielokącie.
"Podejrzewam, że:
1. poświęcają na to niewiele czasu,
2. mają ograniczoną liczbę zwojów mózgowych, przez co są w stanie wykonywać tylko proste i powtarzalne czynności,
3. wydaje im się, że mogą nawet podbić kosmos, ale życie weryfikuje im to negatywnie."

Offline szogun

  • Deweloper
  • Wiadomości: 5583
  • Nie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie oficera!
    • Zobacz profil
    • szogun Studio
  • Otrzymane polubienia: 422
Odp: Koła przenikają przez szyny
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Października 2012, 08:05:35 »
To już przesada, to jest symulator rewidenta?
Skoro kot robi MIAU czyli miauczy, to dlaczego pies szczeka a nie hauka?
Informacje o trwających pracach -> facebook.com/szogunstudio

Offline Mihau

  • Wiadomości: 1694
  • Grafika - brak ciągnie z procka
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 17
Odp: Koła przenikają przez szyny
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Października 2012, 08:08:51 »
@Tolein więcej rób, mniej pisz.
Strażak-ratownik, kierowca OSP Susz

Offline Sawi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 9145
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 664
Odp: Koła przenikają przez szyny
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Października 2012, 08:09:40 »
Bo ja, z tego co mi się wydaje, nawet nie dysponuję modelem taboru w .t3d, żeby zrobić to, nawet w sposób czysto łopatologiczny.
Dysponujesz, bo taka paczka jest do pobrania. Nazywa się dla twórców http://eu07.pl/forum/index.php/topic,21867.msg302801.html#msg302801
« Ostatnia zmiana: 28 Października 2012, 08:10:55 wysłana przez Sawi »
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline Tolein

  • Wiadomości: 483
  • Kanapowy Toromistrz
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Koła przenikają przez szyny
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Października 2012, 08:20:29 »
Tak.
Dziękuję za bardzo konkretne i rzeczowe posty na temat.
@Sawi - dzięki za linkę. Obadam model (spróbuję) i będę raportował dalej.
"Podejrzewam, że:
1. poświęcają na to niewiele czasu,
2. mają ograniczoną liczbę zwojów mózgowych, przez co są w stanie wykonywać tylko proste i powtarzalne czynności,
3. wydaje im się, że mogą nawet podbić kosmos, ale życie weryfikuje im to negatywnie."

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 11
Odp: Koła przenikają przez szyny
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Października 2012, 08:29:21 »
@Tolein, to nie apteka. Jak by to poprawić tak jak piszesz, to za chwilę będzie narzekanie, że lokomotywa wisi w powietrzu...
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline Tolein

  • Wiadomości: 483
  • Kanapowy Toromistrz
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Koła przenikają przez szyny
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Października 2012, 08:43:47 »
@adsim, pomijając fakt, że ten pół-milimetrowy prześwit będzie o wiele trudniej zauważyć, niż przenikanie obiektów, to mi na prawdę wisi ten tabor. Jak dla mnie mogą pudełka po butach jeździć na kwadratowych kołach, symulator odpaliłem wczoraj pierwszy raz od kilku miesięcy, bo zaczynamy testy w symulatorze. Po prostu chcę ustalić "po czyjej stronie" leży wina. Jeśli to kwestia źle zrobionych kół, to mi to wisi, może ktoś kiedyś zrobi lepsze, ja i tak w maszynę nie gram (przepraszam, nie symulatoruję), więc mi to nie przeszkadza w żadnym stopniu, ale jeżeli wina leży po stronie źle ustawionych pivotów torowiska, to chciałbym otrzymać taką informację i uwzględnić poprawki przy tworzeniu nowego torowiska.
« Ostatnia zmiana: 28 Października 2012, 08:57:57 wysłana przez Tolein »
"Podejrzewam, że:
1. poświęcają na to niewiele czasu,
2. mają ograniczoną liczbę zwojów mózgowych, przez co są w stanie wykonywać tylko proste i powtarzalne czynności,
3. wydaje im się, że mogą nawet podbić kosmos, ale życie weryfikuje im to negatywnie."

Offline szogun

  • Deweloper
  • Wiadomości: 5583
  • Nie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie oficera!
    • Zobacz profil
    • szogun Studio
  • Otrzymane polubienia: 422
Odp: Koła przenikają przez szyny
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Października 2012, 09:02:06 »
A generalnie model był z nowymi kołami czy nie? Poza tym aktualnie spasowanie kół z szynami idealnie to pasowanie na ślepo, bo model szyny jest na sztywno zapisany w exe i nie idzie go wyciągnąć.
Skoro kot robi MIAU czyli miauczy, to dlaczego pies szczeka a nie hauka?
Informacje o trwających pracach -> facebook.com/szogunstudio

Offline Tolein

  • Wiadomości: 483
  • Kanapowy Toromistrz
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Koła przenikają przez szyny
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Października 2012, 09:41:25 »
Nom. Bo nie można np. poprosić o model szyny, prawda?
W jakiej formie sobie życzysz, .dwg (rysunek z autocada), .fbx (nowy format do przenoszenia rzeczy z cada do 3dsa), .dxf?
Zapewne w 3dsie pracujesz, nie wiem tylko jaka wersja, więc podrzucam .dwg rocznik 2007.

P.S. Należy pamiętać, że zazwyczaj stosuje się szyny obrócone o kąt 1:40 w stronę osi toru - wrzuciłem też obrócony o taki kąt wzór, ale równie dobrze można samodzielnie obrócić wersję podstawową, różnice wyjdą w granicach błędu, raczej niedostrzegalnego. Wyjątkami są m.in. rozjazdy, gdzie szyny nie są obrócone.
P.P.S. To są nowe wersje szyn, z zestawu torowiska, który aktualnie opracowujemy. Aktualnie stosowaną szynę mam zapisaną w formie numerycznej - też dorzucam do paczuchny.
"Podejrzewam, że:
1. poświęcają na to niewiele czasu,
2. mają ograniczoną liczbę zwojów mózgowych, przez co są w stanie wykonywać tylko proste i powtarzalne czynności,
3. wydaje im się, że mogą nawet podbić kosmos, ale życie weryfikuje im to negatywnie."

Offline Ra

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 6111
    • Zobacz profil
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 34
Odp: Koła przenikają przez szyny
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Października 2012, 11:00:07 »
W ostatnich wersjach EXE jest organizacja taka, że wysokość toru po wczytaniu scenerii jest podnoszona o 18cm (można to wyłączyć, ale wtedy tabor będzie jeździł po podsypce). Czyli jak jest umowny poziom zero, to szyny w całości będą się znajdować poniżej, natomiast tabor powyżej (jedynie obrzeża kół schodzą poniżej poziomu zerowego). Szyny w EXE nie się pochylone do środka, jeśli by miały być z kątem 1:40, to wychodzi odchylenie około 4mm (raczej na dole, bo u góry jest określony rozstaw szyn, mierzony od wewnątrz i 14mm poniżej główki). Moim zdaniem należało by wprowadzić od razu definicję pochylonej szyny.

Offline Tolein

  • Wiadomości: 483
  • Kanapowy Toromistrz
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Koła przenikają przez szyny
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Października 2012, 11:31:43 »
W paczuchnie w załączniku są rysunki dla szyn uic60 i s49, odwzorowane przy pomocy 22 wierzchołków, zarówno wersja prosta jak i obrócona o kąt 1:40. W torowisku ustawiamy szyny tak, by odległość pomiędzy wierzchołkami zaznaczonymi na screenie w załączniku, wynosiła 1435mm. Jest to co prawda uproszczenie, ale błąd jest nie większy niż 0.7mm, więc bez przesady.
Pomijając to wszystko, rozstaw szyn w sumie nie powinien interesować (chyba) twórców taboru, bo domyślam się, że rozstaw kół mają podany w dokumentacji. No a jeśli nie, to ta instrukcja powinna wystarczyć. Jeśli ktoś sobie życzy, jestem skłonny wykonać od ręki model odcinka prostego pary szyn (długość na życzenie), żebyście sobie mogli ustawić na nich zestawy kołowe, czy wózki, czy jak was tam fantazja poniesie, ale też trzeba, zdaje się, wziąć pod uwagę luzy (bo chyba na prostym odcinku powinien być lekki luz pomiędzy szyną a obrzeżami).
"Podejrzewam, że:
1. poświęcają na to niewiele czasu,
2. mają ograniczoną liczbę zwojów mózgowych, przez co są w stanie wykonywać tylko proste i powtarzalne czynności,
3. wydaje im się, że mogą nawet podbić kosmos, ale życie weryfikuje im to negatywnie."

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 11
Odp: Koła przenikają przez szyny
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Października 2012, 12:04:25 »
@adsim, pomijając fakt, że ten pół-milimetrowy prześwit będzie o wiele trudniej zauważyć, niż przenikanie obiektów...
Mam zupełnie przeciwne zdanie w tym temacie, które sobie wyrobiłem przez ostatnie pare lat.
Poza tym wkurza mnie takie gadanie, że Ci to "wisi". Skoro tak jest, to po co zawracasz cztery litery innym. Albo Ci zależy, albo nie i proszę nie pisz takich rzeczy.
« Ostatnia zmiana: 28 Października 2012, 12:05:38 wysłana przez adsim »
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline Tolein

  • Wiadomości: 483
  • Kanapowy Toromistrz
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Koła przenikają przez szyny
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Października 2012, 12:20:10 »
No ja swoje zdanie opieram na bardzo konkretnych spostrzeżeniach, które poczyniłem wczoraj zastanawiając się co zrobiłem źle, bo wygląda to brzydko. Styk na linii obręcz-szyna odbywa się na bardzo niewielkiej powierzchni, więc trzeba patrzeć praktycznie równolegle do tej powierzchni, żeby dostrzec zjawisko lewitacji, a przenikanie obręczy przez szynę, przynajmniej u siebie, dostrzegam wyraźnie, jeśli oczywiście zwracam na to uwagę i przyglądam się, w poszukiwaniu tego zjawiska. Przepraszam, że nie mogę poszczycić się stuletnim doświadczeniem w zakresie oglądania takich rzeczy, ale jakoś mi to osobiście nie przeszkadza w patrzeniu.
Co do tego, że mi "wisi" i tego, że stwierdzam ten fakt publicznie, i tego, że tobie się to nie podoba, rujnuje to twój wewnętrzny spokój, psuje humor na cały tydzień, to sory. Choć w sumie też mi to wisi. Napisałem w tym poście wyraźnie dlaczego mi to wisi (bo zajmuję się torowiskiem, a nie taborem, ale obręcze akurat leżą na przecięciu tych dwóch rzeczy, więc się wkurzam - jak będę robił trakcję, to pewnie mnie będą wkurzać (co proszę?), ale to przed nami jeszcze), a tym bardziej mi to wisi, bo opisuję na forum problem, a ludzie zamiast stwierdzić, że ten problem w istocie jest, albo go nie ma, albo palcem pokazać gdzie szukać jego przyczyny, to mi mówią, że za dużo myślę. Sory, ale czuję się trochę jak w dużej firmie, w której Gierek wiecznie żywy, pokazuję palcem jakiś problem, mówię, że można to załatać, firma będzie miała regularne oszczędności, a koszty załatania zwrócą się w tydzień i w odpowiedzi słyszę, żebym się zajął swoją robotą, a nie innymi rzeczami. Pewnie, zamiast stwierdzić, że coś jest źle i wyciągnąć z tego odpowiedni wniosek, żeby w przyszłości uniknąć powtarzania błędu, lepiej jest powiedzieć, że ktoś za dużo pisze postów, a za mało robi (bo rzeczywiście autor tego stwierdzenia jest figurą opiniotwórczą w tym temacie, obserwuje mnie przez lunetę codziennie, podsłuchuje mi internet i w ogóle ma pełen wgląd w to, co robię, ile robię i jak robię).
I też nie zrozumcie mnie źle, ja zdaję sobie sprawę z tego, że jak ktoś zaczyna coś robić, uczy się tego, to nie wie wszystkiego, a gdyby stwierdził, że najpierw dowie się wszystkiego, a potem będzie robił model, tak żeby ten był w 100% poprawny (bo co jak co, ale tabor w symulatorze kolejowym wypadałoby odwzorować w 100%, z milimetrową precyzją), to pewnie nigdy by niczego nie zrobił, więc się zaczyna od tego co się zrobić umie, a potem, poszerzając zakres swojej wiedzy, robi się rzeczy coraz lepsze (pod względem zgodności z oryginałem), ale czasem na prawdę, zamiast się spinać i denerwować, że ktoś palcem pokazuje problem czy błąd, można spróbować popracować nad rozwiązaniem.
Tak samo jak się czegoś nie wie, to można zapytać (tak jak i ja czynię, choć jakoś ciągle za to obrywam po głowie).

Dorzucę Ci jeszcze parę punktów do kolekcji.
Rozi
« Ostatnia zmiana: 28 Października 2012, 13:46:45 wysłana przez Rozi »
"Podejrzewam, że:
1. poświęcają na to niewiele czasu,
2. mają ograniczoną liczbę zwojów mózgowych, przez co są w stanie wykonywać tylko proste i powtarzalne czynności,
3. wydaje im się, że mogą nawet podbić kosmos, ale życie weryfikuje im to negatywnie."

Offline Ra

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 6111
    • Zobacz profil
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 34
Odp: Koła przenikają przez szyny
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Października 2012, 12:34:09 »
W sumie to proste jest. Obręcz o promieniu x powina być ustawiona na wysokości x ponad płaszczyzną zerową modelu. I teraz, jeśli jest to wielokąt wpisany, to ponad szyną albo będzie szczelina, albo będzie stykać wierzchołkiem. Rozmiar szczeliny można wyliczyć z promienia x oraz liczby wierzchołków wielokąta. Jeśli wielokąt jest opisany, to wierzchołki się będą zagłębiać w szynie, z wyjątkiem sytuacji, gdy ścianka wielokąta będzie równoległa do płaszczyzny poziomej. Pytanie było, czy twórcy robią wielokąt wpisany, czy opisany. Odpowiedź i tak chyba nie ma wpływu na nic.

Offline Benek

  • Moderator
  • Wiadomości: 4500
  • fb.com/benek.maszyna
    • Zobacz profil
    • Moja strona o MaSzynie
  • Otrzymane polubienia: 11
Odp: Koła przenikają przez szyny
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Października 2012, 12:35:49 »
Chciałem zgłosić jeden problem, mianowicie u mnie w Maszynum koła, w bardzo małym stopniu, ale jednak, przenikają przez szyny.
Zgłoszenie przyjęte. Dobrze, że jesteś aż taki szczegółowy.
Widzę tu dwie możliwości - albo źle ustawione pivoty, ale źle zrobione koła...
Widzę, że znasz potencjalne przyczyny. Sawi podał Ci link:
Dysponujesz, bo taka paczka jest do pobrania. Nazywa się dla twórców http://eu07.pl/forum/index.php/topic,21867.msg302801.html#msg302801
Widać po screenach, że sobie radzisz z modelowaniem, toteż możesz przerobić modele i stwierdzić bezbłędnie co jest przyczyną. Zapewne w przyszłości autorzy taboru będą mieć na uwadze Twoje spostrzeżenia, jeśli znajdziesz przyczynę takiego zachowania.

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 11
Odp: Koła przenikają przez szyny
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Października 2012, 12:46:20 »
Widzę, że bardzo emocjonalnie do tego podchodzisz, więc sam sobie zaprzeczasz pisząc, że Ci to wisi:). Gdyby Ci nie zależało, nie ciągnął byś tego tematu. Wracając na właściwy tor, obecny stan rzeczy mieści się w akceptowalnym przedziale błędu. Wciąż nie napisałeś jaki tabor jest według Ciebie zbyt nisko, więc ciężko coś więcej napisać.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline pol102

  • Wiadomości: 959
  • Geoinformatyk kolejowy
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 34
Odp: Koła przenikają przez szyny
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Października 2012, 13:33:59 »
I tym powyższym stwierdzeniem (tym, które mówi, że takie z pozoru mało istotne szczegóły są w granicy błędu(sic!)) @adsim, przekreśliłeś idee poprawiania hamulców oraz robienia DP2. Wszak tego też NIKT nie zauważa.

@Tolein, napisz o jakim taborze dyskutujemy.
« Ostatnia zmiana: 28 Października 2012, 13:46:43 wysłana przez pol102 »

Offline Benek

  • Moderator
  • Wiadomości: 4500
  • fb.com/benek.maszyna
    • Zobacz profil
    • Moja strona o MaSzynie
  • Otrzymane polubienia: 11
Odp: Koła przenikają przez szyny
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Października 2012, 19:09:02 »
I tym powyższym stwierdzeniem (tym, które mówi, że takie z pozoru mało istotne szczegóły są w granicy błędu(sic!)) @adsim, przekreśliłeś idee poprawiania hamulców oraz robienia DP2. Wszak tego też NIKT nie zauważa..
Przypominam Ci, że to Adsim i Libertyn zrobili najważniejszą rzecz w MaSzynie (pomijając wkład Ra) - złożyli pierwszą sensowną Paczkę Całościową, na której bazują kolejne Paczki. Adsim niczego nie przekreślił, tylko skrytykował uwagi, które ów autor sam podsumował "w sumie to mi wisi" (więc po co pisać takie rzeczy?). Ja też dostrzegam błędy w MaSzynie i tyle ile mogę, to poprawiam samemu, a nie zasypuję forum setkami postów, z których nic nie wynika (a przede wszystkim nie ma żadnych efektów, bo wszystko i tak "wisi i loto").

Offline szogun

  • Deweloper
  • Wiadomości: 5583
  • Nie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie oficera!
    • Zobacz profil
    • szogun Studio
  • Otrzymane polubienia: 422
Odp: Koła przenikają przez szyny
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Października 2012, 19:51:19 »
@Tolein, napisz o jakim taborze dyskutujemy.
Wydaje mi się że może tu chodzić o stary tabor (z kwadratowymi kołami) więc nie ma to patrzeć na takie niuanse.

Trzeba ułożyć sobie hierarchię wartości, obecnie trzeba odbugować scenerie pod najnowsze EXE, a bawienie się z poprawianiem kół zagłębiających się w model szyny nie pomoże w tym.
« Ostatnia zmiana: 28 Października 2012, 20:22:56 wysłana przez szogun »
Skoro kot robi MIAU czyli miauczy, to dlaczego pies szczeka a nie hauka?
Informacje o trwających pracach -> facebook.com/szogunstudio

Offline pol102

  • Wiadomości: 959
  • Geoinformatyk kolejowy
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 34
Odp: Koła przenikają przez szyny
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Października 2012, 20:08:11 »
I tym powyższym stwierdzeniem (tym, które mówi, że takie z pozoru mało istotne szczegóły są w granicy błędu(sic!)) @adsim, przekreśliłeś idee poprawiania hamulców oraz robienia DP2. Wszak tego też NIKT nie zauważa..
Przypominam Ci, że to Adsim i Libertyn zrobili najważniejszą rzecz w MaSzynie (pomijając wkład Ra) - złożyli pierwszą sensowną Paczkę Całościową, na której bazują kolejne Paczki. Adsim niczego nie przekreślił, tylko skrytykował uwagi, które ów autor sam podsumował "w sumie to mi wisi" (więc po co pisać takie rzeczy?). Ja też dostrzegam błędy w MaSzynie i tyle ile mogę, to poprawiam samemu, a nie zasypuję forum setkami postów, z których nic nie wynika (a przede wszystkim nie ma żadnych efektów, bo wszystko i tak "wisi i loto").
Pamiętam o tym ale nie można przekreślać tego, że ktoś w końcu coś konkretnego zauważył. Tolein, słusznie wypisuje różne ciekawostki ale popełnia zasadniczy błąd - "jara się tym jak pochodnia" ale taka słomiana. Gdyby zamiast tego napisał - jest taki, a taki błąd, nie wiem z czego wynika ale poprawię go to wszyscy byśmy klaskali uszami. Przemo, ja myślę, że fajnie by było gdybyś mu odpuścił troszkę i poczekał wraz z resztą społeczności na konkrety. Zobacz, że merytorycznie to nie są złe posty, są tylko mało konstruktywne.

Proszę Was ekipo WPC & Devs, bierzcie pod uwagę, że nie każdy który chce pomagać będzie się dusił poprawkami w eventach. Patrząc sam po sobie wolę się przyczyniać do rozwoju projektu w inny sposób. Podstawą jest podać Sr2 i czekać co się stanie. Mam nadzieję, że moja idea jest jasna.

Offline Tolein

  • Wiadomości: 483
  • Kanapowy Toromistrz
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Koła przenikają przez szyny
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Października 2012, 20:17:04 »
Tak, zacząłem od epoki (ep09, której w pc11, bez sp1, jest chyba tylko jedna wersja), potem siódemka, na koniec próbowałem wagon 412w, który zdaje się, pochodzi z fabryki snów i posiada wykokszony wózek i zestawy kołowe około 300v. Problem - w mniejszym stopniu - ale nadal się powtarza.
Jeszcze raz powtórzę, mi nie chodzi o to, żeby ktoś przez następne pięć lat za karę siedział i przerabiał modele taboru, bo są źle obręcze zrobione. Chciałbym tylko dowiedzieć się, że jest to kwestia źle wykonanych obręczy i ten problem albo nie jest przez resztę forum interpretowany jako problem, albo zostanie poprawiony w przyszłości, tak by nowo powstające modele nie posiadały tego typu bubla. W takim wypadku mogę z radością wracać do przygotowywania nowego torowiska, specjalnie dla was, misiaczki.

Przypominam Ci, że to Adsim i Libertyn zrobili najważniejszą rzecz w MaSzynie (pomijając wkład Ra) - złożyli pierwszą sensowną Paczkę Całościową, na której bazują kolejne Paczki. Adsim niczego nie przekreślił, tylko skrytykował uwagi, które ów autor sam podsumował "w sumie to mi wisi" (więc po co pisać takie rzeczy?). Ja też dostrzegam błędy w MaSzynie i tyle ile mogę, to poprawiam samemu, a nie zasypuję forum setkami postów, z których nic nie wynika (a przede wszystkim nie ma żadnych efektów, bo wszystko i tak "wisi i loto").
@Benek, powodujesz u mnie zjawisko szerokiego uśmiechu na twarzy, bynajmniej nie będącego wyrazem radości. Bo ten, zacytowany przeze mnie post, jak i poprzedni, wniosły tak wiele do tematu, że hej. I nie, nie zasypujesz forum setkami postów, z których nic nie wynika. No skąd. Bo przecież poinformowanie mnie po raz dziesiąty, że będziesz mi bił pokłony, jak coś się ukaże w teście dodatków, to jest tak konkretna i MERYTORYCZNA uwaga, tak bardzo, że aż brak słów w naszym skromnym języku polskim, by to zjawisko opisać.

Jeszcze raz powtórzę, po raz milionowy. Mam gdzieś czy ktoś będzie ten tabor poprawiał, czy nie. Interesuje mnie tylko po której stronie jest błąd - po stronie taboru, który "wchodzi" w modele torowiska, czy po stronie torowiska, które ma źle ustawione pivoty.
W chwili obecnej odpowiedzi nie otrzymałem żadnej, sam też nie zamierzam tracić czasu na szukanie w internecie specyfikacji zestawów kołowych w siódemce (a też nie zamierzam analizować w którym to taborze problem występuje i w jakim stopniu, w mojej skromnej opinii powinien być jakiś standardowy tabor, do którego równamy, z góry przyjąłem, że w symulatorze o nazwie eu07-424 służy za taki model lokomotywy eu07, być może błędnie, a jeśli takiego standardu nie ma, to zamierzam olać temat i robić według specyfikacji, którą otrzymałem od @Ra), na prawdę mam lepsze zajęcia.
« Ostatnia zmiana: 28 Października 2012, 20:30:31 wysłana przez Tolein »
"Podejrzewam, że:
1. poświęcają na to niewiele czasu,
2. mają ograniczoną liczbę zwojów mózgowych, przez co są w stanie wykonywać tylko proste i powtarzalne czynności,
3. wydaje im się, że mogą nawet podbić kosmos, ale życie weryfikuje im to negatywnie."

Offline Benek

  • Moderator
  • Wiadomości: 4500
  • fb.com/benek.maszyna
    • Zobacz profil
    • Moja strona o MaSzynie
  • Otrzymane polubienia: 11
Odp: Koła przenikają przez szyny
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Października 2012, 20:43:08 »
Po pierwsze, ostatni mój post był skierowany do Pol102, który przyrównał kilku milimetrowe przesunięcia do DP2. Dodatkowo niesłusznie ocenił użytkownika, który ma ogromny wkład w rozwój symulatora, bo do tej pory jeździlibyśmy na paczce Mariusza.
Po drugie:
Jeszcze raz powtórzę, po raz milionowy. Mam gdzieś czy ktoś będzie ten tabor poprawiał, czy nie. Interesuje mnie tylko po której stronie jest błąd - po stronie taboru, który "wchodzi" w modele torowiska, czy po stronie torowiska, które ma źle ustawione pivoty.
W chwili obecnej odpowiedzi nie otrzymałem żadnej...
Odpowiedź już dostałeś w tym temacie. Skoro ci, którzy robią tabor nie wiedzą, a Twój cenny czas jest bezcenny i nie tracisz go na pisanie 5 akapitowych postów wkółko o tym samym, to sprawdź osobiście jak to działa. Mówi o tym mój pierwszy post w tym temacie. I na tym się kończy to co mi zarzucasz:
Bo ten, zacytowany przeze mnie post, jak i poprzedni, wniosły tak wiele do tematu, że hej. I nie, nie zasypujesz forum setkami postów, z których nic nie wynika.
Bo więcej moich postów tutaj nie ma (oprócz tego). Jak będziesz chciał się odnieść do tych słów, to zapraszam na PW.

Offline Paczkuś

  • Wiadomości: 433
  • Mój nick się odmienia przez przypadki.
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Koła przenikają przez szyny
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Października 2012, 20:54:37 »
Chciałem zgłosić jeden problem, mianowicie u mnie w Maszynum koła, w bardzo małym stopniu, ale jednak, przenikają przez szyny.
Widzę tu dwie możliwości - albo źle ustawione pivoty, ale źle zrobione koła (strzelałbym, że twórcy modelując koła czynili to zgodnie z wymiarami, ale być może zapomnieli w 3dsmaxie ustawić, żeby tworzony graniastosłup był wpisany w cylinder, który ma odwzorowywać i zamiast tego stworzyli graniastosłup opisany na cylindrze. W efekcie kiedy koło ustawione jest bokiem do szyny, to nie przenika przez nią, a kiedy obróci się wierzchołkiem do szyny, wtedy przenika.
Trudne jest to do zaobserwowania w detalu, ale wydaje mi się, że obserwowana sytuacja odpowiada temu opisowi i skłaniałbym się jednak ku opinii, że to koła zrobione są nie tak, bo jakby w większości kół, niezależnie od odwzorowania (czy 20, czy 30, czy 60, czy 300 ścianek w cylindrze) obserwuję podobne objawy (albo przynajmniej tak mi się wydaje).
1. Jeżeli o czymś takim rozmawiamy to mógłbyś się troszkę postarać i zarzucić skreenami poglądowymi. Bo później piszesz o 412w, siódemce oraz epoce i praktycznie nie wiadomo co w którym z tych pojazdów jest do poprawienia i w jakim stopniu. Bo o ile do dziewiątki można mieć wąty to jednak 412w nie pasują do Twojej teorii.
2. Jestem niemal pewien, że Ra obalił twoją teorię o wielokątach opisanych i wpisanych, a Ty nie chcesz się teraz przyznać do błędu.
3. Używanie porównań, przechwałek i częściowo specjalistycznego języka nie sprawi, że forumowicze będą Cię postrzegać jako profesjonalistę.
4. Pisz krótko i na temat. Trylogię już czytałem i mam dosyć owijania w bawełnę.
5. Z powyższego: nie jest tak beznadziejnie jak próbujesz to nam perswadować. Różnice w zależności od daty utworzenia pojazdów są zazwyczaj wprost proporcjonalne. Wady będą sukcesywnie rugowane przy kreowaniu nowych modeli pojazdów.
A po naszemu to będzie: Spoko, ziom! Jak się będzie robiło nowe loki/wagony to będą poprawiane kółeczka. Na razie jest to przyjęcia :)
Solo oración!

Offline Tolein

  • Wiadomości: 483
  • Kanapowy Toromistrz
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Koła przenikają przez szyny
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Października 2012, 21:00:51 »
A po naszemu to będzie: Spoko, kolego! Jak się będzie robiło nowe loki/wagony to będą poprawiane kółeczka. Na razie jest to przyjęcia :)
Czyli podsumowując, poprawek robić nie trzeba, wracamy do prac.

  Dodano: 03 Listopada 2012, 22:43:52
Chciałem gorąco podziękować za pomoc koledze @youBy w zakresie wyklaryfikowania po której stronie leży problem z przenikaniem zestawów kołowych przez szyny.

Chciałem też poinformować, iż uprasza się modelarzy o korzystanie z modeli zestawów kołowych przygotowanych przez kolegę @youBy zgodnie z dołączonymi instrukcjami dotyczącymi ich stosowania.
« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2012, 22:43:52 wysłana przez Tolein »
"Podejrzewam, że:
1. poświęcają na to niewiele czasu,
2. mają ograniczoną liczbę zwojów mózgowych, przez co są w stanie wykonywać tylko proste i powtarzalne czynności,
3. wydaje im się, że mogą nawet podbić kosmos, ale życie weryfikuje im to negatywnie."