Autor Wątek:  Przeciwko pstrokaciźnie  (Przeczytany 10092 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline WojTTek

• Otrzymane polubienia: 1
Przeciwko pstrokaciźnie
« dnia: 10 Września 2012, 21:26:41 »
Obserwując screeny zamieszczane na forum czy też dziwaczne niektóre zestawienia składów w Rainsted'zie dochodzę do wniosku że spora część użytkowników MaSzyny ustawia sobie skład dowolnie "pod kolor wg uznania". Przykład:
http://eu07.pl/forum/index.php?action=dlattach;topic=14630.0;attach=53867;image
Tu autor chciał się chyba zrealizować albo włączył funkcję losuj tekstury która nie zawsze okazuje się trafna. Taki skład jak na obrazku to kpina. Takich przykładów jest więcej kiedy np. ST45 pomyka z wagonami 152A PICu, czy EU07 w barwach IC prowadzi pociąg towarowy. Owszem odzwierciedlając sytuację awaryjną, kiedy pierwsza lokomotywa w zasięgu ma obowiązek ściągnąć ze szlaku zdefektowany pociąg, można coś takiego zestawić, ale nie w sytuacjach normalnych.

Sam wielokrotnie przerabiam na własny użytek składy w wielu sceneriach tak aby odzwierciedlić sobie w symku skład jaki widziałem w rzeczywistości ale niektóre składy mnie po prostu przerażają, jak dla dzieci które bawią się kolejką nie dobierając ani epok ani zarządów ani rodzajów pojazdów.

A napisałem te słowa dlatego że temat Galeria screenów ma wyłączoną możliwość komentowania a niektóre zachowania użytkowników symulatora wbijają w podłogę. Symulator dąży do coraz większego realizmu, natomiast niestety są wśród nas ludzie którzy lubią sobie pośmigać takim składem jak na obrazku. Nie mam zastrzeżeń co do prywatnego zestawiania składów jednak upublicznienie na forum pstrokacizny to już lekka przesada.
Przepraszam ale nie wytrzymałem.
« Ostatnia zmiana: 11 Września 2012, 11:12:32 wysłana przez WojTTek »

Offline Benek

• Moderator
  • fb.com/benek.maszyna
    • Moja strona o MaSzynie
  • Otrzymane polubienia: 17
Odp: Przeciwko pstrokaciźnie
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Września 2012, 21:28:23 »
Bardzo dobrze Wojtku, że napisałeś. Widzę, że masz zapał i wiedzę, więc jesteś dobrym kandydatem, by do SP1 lub PC12 zestawić porządne składy. Co Ty na to?

Offline matikolejarz

• EP07- 361
    • Shakes and Fidget
  • Otrzymane polubienia: 0
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Września 2012, 22:14:01 »
Popieram w zupełności twój pomysł. Jeżeli będziesz chciał to chętnie pomogę Ci w przerabianiu składów.

Offline Benek

• Moderator
  • fb.com/benek.maszyna
    • Moja strona o MaSzynie
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Września 2012, 22:19:46 »
Popieram w zupełności twój pomysł. Jeżeli będziesz chciał to chętnie pomogę Ci w przerabianiu składów.
A w czym tu pomagać? Bierzesz starter i zestawiasz składy. Potem odpalasz symulator. Jak znajdziesz się w kabinie, to go wyłączasz. Wchodzisz do katalogu scenery i szukasz pliku $.SCN. Następnie otwierasz go i kopiujesz składy do odpowiednich plików *.scn również z tego katalogu. Potem takie pliki wydzielasz do katalogu scenery i zapisujesz go jako zip. Wysyłasz archiwum na forum do testu dodatków. Najważniejsze jest, żeby zrobić to z głową. Trzeba mieć wiedzę co jeździ po polskich szlakach. Pomoc się nie przyda, bo ktoś szybciej zestawi skład niż opisze Ci co trzeba połączyć. Dlatego albo zrobisz to sam, albo wcale.

Ja sam zestawiam składy w nowych scenariuszach, przynajmniej te które się prowadzi, posiłkując się filmami na youtube i zdjęciami.
Prawda jest taka, że niektórzy za bardzo kombinują, deklarują się, a efektów zero. A ci co milczą, to w zaciszu coś zawsze zrobią. To po co to pisać? Obietnice bez pokrycia.
« Ostatnia zmiana: 10 Września 2012, 22:21:04 wysłana przez Benek »

Offline Szycha441

• Ruszyła Maszyna, której nie można zatrzymać...!!:)
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Września 2012, 00:50:24 »
Okej. Rozumiem oburzenie i przyjmuję tę krytykę. Faktycznie zestawiłem skład w sposób taki, aby wyglądał fajnie pod względem wizualnym. Jeżeli to godzi w uczucia użytkowników to również powiem okej. Nie będę publikował więcej tego typu screenów. Przepraszam za to głupstwo. Jestem nowym użytkownikiem Maszyny i dopiero poznaję "tajniki" userów jak i samego symulatora, ale nie będę się tłumaczył bo to nie o to chodzi. Dziękuję jeszcze za konstruktywną krytykę i mam nadzieję, że takie uwagi będą kierowane do wszystkich użytkowników.
« Ostatnia zmiana: 11 Września 2012, 00:52:41 wysłana przez Szycha441 »
Ruszyła Maszyna, której nie można zatrzymać...!!:)

Offline Ra

• Zasłużony dla Symulatora
  • Ostatni gasi światło...
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 374
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Września 2012, 00:54:58 »
Nie tyle godzi w uczucia, co wygląda równie głupio, jak węglarka zapięta do EN57.
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Polecam: kręgarz Wojciech Walczak, projekt masarni

Offline Szycha441

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Września 2012, 01:00:56 »
Za węglarkę akurat nie jestem odpowiedzialny... ;) A za "głupotę" tych screenów przepraszam, ale czasami bywa tak, że wygląd bierze górę nad rozsądkiem i wychodzą takie rzeczy.

Offline Eisenmann

• Eisenbahn und Maschinen Fan
  • Otrzymane polubienia: 20
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Września 2012, 01:27:33 »
Większość włącza symulator dla zabawy. Nie każdy wybierając skład do jazdy najpierw sprawdza w Google czy taki lok który wybrał istnieje jeszcze w rzeczywistości czy ma inne malowanie.

Mi się wydaje że po to jest tyle taboru żeby każdy mógł sobie sklecić co mu się podoba:) I nawet jak podłączy dwie EP09 do brutta z węglem 3000t. to jego sprawa i widocznie taki skład mu się podoba:) Dlaczego nie miał by go umieszczać w galerii screenów?

Przy okazji dziękuje za wyróżnienie mojego screena z EU07-200 i stonką na fejsie. W prawdzie EU07-200 nie istnieje ale mi się podoba:) A bodajże od 2001 do 2010r. jeździła dla PKP Cargo więc cargowski skład na tym screenie jest zgodny z realizmem(historycznym) choć o tym nie wiedziałem:)

Ale chyba nie będziemy postulowali umieszczania screenów tylko zgodnych z realizmem? Co to w ogóle znaczy? Że co? Stonka zielona nie może się podpiąć do gagara? Moim zdaniem galeria dużo by na tym straciła bo jest ciekawa, a oglądanie samych byków z węglarkami(z całym szacunkiem dla byków) jest po prostu nudne:)

Musi być różnorodność:)
.

Offline Patrykos

• Otrzymane polubienia: 9
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Września 2012, 08:38:53 »
To tak jakbyś wiązał krawat do flaneli i się z tym afiszował, rozumiesz?
Pozdrawiam, Patryk
https://www.facebook.com/WarsztatPatrykosa
Węgrom gratulujemy Ikarusa.

Offline Szycha441

« Odpowiedź #9 dnia: 11 Września 2012, 09:26:16 »
Dokładnie. Jeżeli ktoś uważa, że krawat do koszuli flanelowej  pasuje to niech sobie chodzi, ale po domu. To jest miejsce "publiczne" i jakieś zasady muszą zostać zachowane. Ja już się o tym przekonałem, zrozumiałem i apeluję do reszty by zachowała jak największy realizm w tym co robi. Od rana siedzę i próbuję tak zestawiać składy by poziom realizmu był na jak największym poziomie. :)

Offline szogun

• ZbanowanyZbanowany
  • Nie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie oficera!
    • szogun Studio
  • Otrzymane polubienia: 573
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Września 2012, 09:29:55 »
Jeżeli ktoś już się bawi w zestawianie składów to najlepszym wyjściem jest wzorować się na zdjęciach.
« Ostatnia zmiana: 11 Września 2012, 09:30:57 wysłana przez szogun »
Skoro kot robi MIAU czyli miauczy, to dlaczego pies szczeka a nie hauka?
Informacje o trwających pracach -> facebook.com/szogunstudio

Offline Szycha441

« Odpowiedź #11 dnia: 11 Września 2012, 09:33:33 »
Dokładnie tak. Choć można czasami dodać coś od siebie tylko w granicach rozsądku. :P

Offline Eisenmann

« Odpowiedź #12 dnia: 11 Września 2012, 11:38:38 »
No to panowie, możecie pójść jeszcze dalej:) Można np. zrobić w Rainsted tak że wybierając skład poczynając np.

- od lokomotywy cargowskiej nie można będzie podpiąć wagonów z CTL-u
- do gagarina z Orlenu nie będzie szło podczepić niebieskich węglarek z cargo
- do siódemki IC wagonów pasażerskich z napisem 'przewozy regionalne'
- do budynia z przewozów wagonów IC,
- do gagara z Rail Polska właściwie nic nie będzie można podłączyć, będzie musiał jeździć luzem po scenerii:)
- niefortunnie wyglądało by też łączenie EZTów gdyby na jednym pisało Katowice a na drugim Pszczyna
- a co z wagonami w kolorze oliwkowym które ostatnio ukazały się w publikacjach? No chyba można było by je wstawiać tylko jako złom gdzieś na torach, a szkoda bo na złom nie wyglądają...

Jak widać możliwości jest ogrom, jak w totolotku:) To tylko skromna próbka. W takich warunkach wybieranie składu do jazdy było by nie lada wyzwaniem, ale oczywiście wszystko w granicach rozsądku:)
.

Offline Szycha441

« Odpowiedź #13 dnia: 11 Września 2012, 11:46:01 »
Czyli byśmy postawili na 100% realizmu. Skoro jest to symulator, a nie gra to takie rozwiązanie miało by sens. Ale czy warto odciąć się całkowicie od zabawy i uniemożliwić tworzenie własnych wariacji kolejowych?

Offline WojTTek

« Odpowiedź #14 dnia: 11 Września 2012, 11:51:59 »
Nie przesadzajmy. Symulator (jeszcze) nie jest na tym etapie aby zestawiać wagony wg. relacji, stacji macierzystej, daty rewizji itd. Chodzi o to aby zestawić taki skład jak mamy spore prawdopodobieństwo zobaczyć w rzeczywistości.
Co do M62 Rail Polska, on ma zdaje się teksturę gdy był w służbie Orlenu, prawda ?
Natomiast wagony oliwkowe np. Bhp: u mnie na pomorzu pomykają takie na Hel chociażby, a Bh oliwkowa to wszyscy wiedzą gdzie i dlaczego z czajnikami jeździ. Natomiast wagony lat '80 z ostatnich publikacji mogą być uzupełnieniem dla Całkowa z SN61 z tamtych lat lub każdej innej scenerii w której utrzymane będą historyczne składy.
@Szycha441 Wariacje wariacjami ale wyobraź sobie gdyby Szogun pospawał ED72 jako wariację, albo ISDR i Bohun zrobili l61+144 jako wariację ? Wariacja ok, ale na własny użytek lub do osobistej zabawy, zabawy nie symulacji.

Offline Eisenmann

« Odpowiedź #15 dnia: 11 Września 2012, 12:00:21 »
To:
Od rana siedzę i próbuję tak zestawiać składy by poziom realizmu był na jak największym poziomie. :)

Jest sprzeczne z tym:
Ale czy warto odciąć się całkowicie od zabawy i uniemożliwić tworzenie własnych wariacji kolejowych?

Właściwie nie wiadomo jakie jest Twoje zdanie:) Ktoś skrytykował Twoje screeny bo mu się nie spodobały, więc część z nich usunąłeś. A w wątku dot. galerii nie ma ani jednej wzmianki o tym, że należy umieszczać screeny tylko zgodne z realizmem. Więc możesz tam umieścić dowolny screen z symulatora nawet przedstawiający krzaczek pod płotem i nic komu do tego:)
.

Offline Szycha441

« Odpowiedź #16 dnia: 11 Września 2012, 12:17:21 »
Siedząc w domu czasami mam chęć pobawić się symulatorem i trochę odciąć się od sztywnych ram, które są propagowane na forum, ale jest to uzasadnione i w pełni to rozumiem. Usunąłem zdjęcia bo nie chcę żeby komuś przeszkadzały lub nazywał je "głupstwem". Jestem ugodowy a krytykę przyjmuję z pokorą. Motywuje mnie to do dalszej pracy dlatego zacząłem od rana studiować składy różnych przewoźników. To, że będę publikował zdjęcia z różnych tras nie ulega wątpliwości bo lubię to robić, ale dla dobra smyka kończę z zabawą i stawiam na 100% realizm. No cóż.... Symulator to symulator. :)

Offline PanMechanik

• Otrzymane polubienia: 5
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Września 2012, 12:29:14 »
A napisałem te słowa dlatego że temat Galeria screenów ma wyłączoną możliwość komentowania a niektóre zachowania użytkowników symulatora wbijają w podłogę. Symulator dąży do coraz większego realizmu, natomiast niestety są wśród nas ludzie którzy lubią sobie pośmigać takim składem jak na obrazku. Nie mam zastrzeżeń co do prywatnego zestawiania składów jednak upublicznienie na forum pstrokacizny to już lekka przesada.

Chyba źle interpretujesz słowa "dążenie do realizmu". Pod tymi słowami kryje się wyłącznie zamierzenie twórców projektu, ażeby projekt jak najbardziej odpowiadał realizmowi. Czyli efekt końcowy, który można pobrać w dziale "Publikacje" ma być idealny. Lecz to co dzieje się z tym projektem po pobraniu przez usera na dysk swojego komputera, nie jest zależne od twórców, tylko od samego użytkownika. Jeśli komuś nie pasuje zestawienie składów zaproponowane przez ekipę twórców, to wybiera zakładkę "Składy" w starterze i miesza sobie do woli, tak jak jemu indywidualnie pasuje.

Nie rozumiem do końca przesłania Twoich słów, oczekujesz od załogi devs wyłączenia edycji składów w starterze, żeby nikt nie mógł "pstrokacić"? Każdy ma swój gust i wyobraźnię, Symulator MaSzyna jest programem darmowym i każdy korzysta z niego po swojemu. Natomiast gusta userów podczas wyboru i umieszczania screenów do galerii to już jest całkowicie inna kwestia.

Offline Tolein

• Kanapowy Toromistrz
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Września 2012, 12:38:09 »
@Pan Mechanik - Dokładnie, nie bawcie się panowie w faszystów. To trochę jakby wykluczyć w ogóle możliwości tworzenia/użytkowania scenerii fikcyjnych. Albo zakazać robienia tekstur czy modeli loków, które nigdy nie istniały (podejrzewam, że na tworzenie "fikcyjnych loków" nikt się nie porywał i pewnie porywać nie będzie, ale gdyby komuś fantazja podsunęła pomysł zrobienia modelu loka według planów budowy czy modernizacji nigdy nie wprowadzonych w życie, to dlaczego nie miałby tego zrobić i mimo że taki lok de facto nigdy nie istniał, to moim skromnym zdaniem możliwość pojeżdżenia czymś takim wpłynęłaby pozytywnie na realizm, wiem - porównanie trafione jak kulą w płot - ale to trochę jak jeżdżenie w WoT czołgiem, albo latanie w WOW samolotem, który istniał tylko na planach w jakimś biurze projektowym; natomiast w kwestii tekstur, to gdzieś na forum przewijał się pomysł, żeby zrobić "maszynową spółkę kolejową", a jeśli taki pomysł by się przyjął, to chyba naturalną koleją rzeczy byłoby stworzenie malowania dla takiej spółki).

Choć prawdą jest zdecydowanie, że na fanpage'u MaSzyny na fb powinny być realistyczne rzeczy, tak mi się zdaje, wpływa to na wizerunek symulatora jako symulatora w jakimś stopniu.
"Podejrzewam, że:
1. poświęcają na to niewiele czasu,
2. mają ograniczoną liczbę zwojów mózgowych, przez co są w stanie wykonywać tylko proste i powtarzalne czynności,
3. wydaje im się, że mogą nawet podbić kosmos, ale życie weryfikuje im to negatywnie."

Offline WojTTek

« Odpowiedź #19 dnia: 11 Września 2012, 12:47:42 »
Nie rozumiem do końca przesłania Twoich słów, oczekujesz od załogi devs wyłączenia edycji składów w starterze, żeby nikt nie mógł "pstrokacić"? Każdy ma swój gust i wyobraźnię, Symulator MaSzyna jest programem darmowym i każdy korzysta z niego po swojemu. Natomiast gusta userów podczas wyboru i umieszczania screenów do galerii to już jest całkowicie inna kwestia.

1. Nie oczekuje wyłączenia edycji składów w Rainsted. Nadinterpretujesz.
2. Gust gustem, napisałem że jak ktoś ma ochotę niech sobie zestawia co chce i z czym chce, tylko po co się tym chwalić na forum ? W domu do własnej "zabawy" ok ale na forum już nie bardzo no chyba że w Rotfl.
3.
Cytat: Tolein
Choć prawdą jest zdecydowanie, że na fanpage'u MaSzyny na fb powinny być realistyczne rzeczy, tak mi się zdaje, wpływa to na wizerunek symulatora jako symulatora w jakimś stopniu.
I tego się trzymajmy, właśnie o to mi chodzi. To jest właśnie różnica między symulatorem a grą.
« Ostatnia zmiana: 11 Września 2012, 12:48:43 wysłana przez WojTTek »

Offline Benek

• Moderator
  • fb.com/benek.maszyna
    • Moja strona o MaSzynie
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Września 2012, 12:50:08 »
Natomiast gusta userów podczas wyboru i umieszczania screenów do galerii to już jest całkowicie inna kwestia.
Tylko że na tym forum wymaga się (jest to nieoficjalne i intuicyjne) jakiejkolwiek ambicji i wiedzy kolejowej użytkowników. A jak się widzi gimbusowe zachowania, to to niektórych zniechęca. Jak dobrze, że są ukryte działy.

Offline Ra

• Ostatni gasi światło...
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 374
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Września 2012, 12:58:28 »
Nie wiem, po co ta dyskusja. Oczywiste jest chyba to, że każdy może sobie na własny użytek zrobić wszystko, co tylko jest w stanie wymyślić, np. podłączyć czajnik w roli lokomotywy, czy zamontować niemiecką sygnalizację na stacji w Hajnówce. Natomiast wszystko to, co jest prezentowane na zewnątrz, powinno trzymać poziom i być możliwie maksymalne zbliżone do rzeczywistości.

Zupełnie inną sprawą jest uruchamianie np. ET24, czy sceneria z niewybudowaną jeszcze linią kolejową, a czym innym publikowanie pstrokacizny typu EP09 z węglarkami.
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Polecam: kręgarz Wojciech Walczak, projekt masarni

Offline Szycha441

« Odpowiedź #22 dnia: 11 Września 2012, 13:01:23 »
@Benek znasz mnie? Wiesz kim jestem? Ja nie oceniam nikogo i nie wyzywam od gimbusów bo to dopiero obłęd. Wyzywać kogoś za to, że chciał dobrze? Nie wyszło, przyznałem się, staram, chcę aby symulator się rozwijał. Także te prymitywne opinie są poniżej krytyki i powinno być to karane. I to dzięki takim wypowiedziom odechciewa się wszystkiego!! Dzięki wielkie. Miło było spędzić tu trochę czasu. Życzę wszystkiego dobrego symulatorowi. Ja nie będę dłużej uczestniczył w tej farsie! Nikt nie będzie obrażał mnie i innych userów na tym forum. Jak chcesz kogoś skrytykować to powiedz to konstruktywnie a uargumentuj odpowiednio, a nie od razu zabierasz się za wyzywanie.
« Ostatnia zmiana: 11 Września 2012, 13:03:45 wysłana przez Szycha441 »

Offline Benek

• Moderator
  • fb.com/benek.maszyna
    • Moja strona o MaSzynie
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Września 2012, 13:18:29 »
Gimbusowe zachowania to pisanie o niczym, jakieś fantazje nie wiadomo skąd dotyczące symka i zakładanie tematów, które naprawdę nic nie wnoszą. A chodzi o to, by coś w końcu zrobić zamiast tak pisać albo nie pisać wcale. Tamto zdanie nie było do Ciebie, tylko do ogólnych zachowań, które można sobie poobserwować na tym forum. Nie rozumiem po co się niektórzy tutaj rejestrują skoro nie mają nic do powiedzenia lub podzielenia się jakimś dodatkiem, który sami zrobili. Takie konto ma jedynie sens po to, by sprawdzać sobie nieprzeczytane posty od ostatniej wizyty. I tutaj też są tacy userzy, którzy mają zerową liczbę wiadomości i to uważam ze fair. Mówisz, że takie gadanie jest zniechęcające? Ale zniechęcam tych co nic nie zrobili, a zauważ że inni zniechęcają tych, co coś zrobili. To ja coś robię, inni z tego korzystają i mnie zniechęcają, a ja mam siedzieć cicho? A jak inni sobie popiszą pierdoły, to każdy przymknie oko i przy okazji opadną im ręce? Coś tu jest nie halo. Jesteś mało wiarygodny pisząc, że Cię zniechęcam, bo do tej pory nic nie zrobiłeś. No takie są fakty.

Offline adsim

• Moderator
  • Otrzymane polubienia: 12
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Września 2012, 13:26:48 »
...A chodzi o to, by coś w końcu zrobić zamiast tak pisać...
Popieram. Przez ten czas, co tutaj dywagujecie, można było założyć temat ze składami do wstawienia w sceneriach.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline PanMechanik

• Otrzymane polubienia: 5
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Września 2012, 15:17:00 »
Popieram. Przez ten czas, co tutaj dywagujecie, można było założyć temat ze składami do wstawienia w sceneriach.

Planowałem się za to wziąć, miałem mnóstwo wolnego czasu, który chciałem wykorzystać na rzecz symulatora, ale kilka osób zdeptało mój pomysł i stwierdziło, że jest to niepotrzebne, bo składy na scenerii ustawia autor scenariusza, dedykując zestawienie klimatowi misji. Więc sobie odpuściłem.

Offline Benek

• Moderator
  • fb.com/benek.maszyna
    • Moja strona o MaSzynie
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Września 2012, 15:20:37 »
Eee, nie bądź słaby psychicznie. Ekrany zrobiłeś i trafiły do PC. Jak zestawisz składy lepiej niż są, to zostanie to zauważone. Masz moje słowo.

Offline Jeżyk

• Otrzymane polubienia: 0
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Września 2012, 15:25:29 »
@Benek,
też się tak czasami czuję, zwłaszcza, że ostatnio zacząłem coś robić i dobrze mi to wychodzi... a niektórzy potrafią za przeproszeniem pieprzyć glupoty i ostatecznie nabijają sobie licznik i cyfereczki pod avatarkiem. Choć mój pierwszy wątek niektórzy też mogę za taki uznać...

Zamykam. Posty odbiegają już od tematu.
Rozi
« Ostatnia zmiana: 11 Września 2012, 15:27:22 wysłana przez Rozi »
Powróciło średniowiecze, ale bronią nie są miecze...