Po kolei ;)
Masz komórkę pamięci:
node -1 0 Uruchom_AI memcell 0 0 0.1 Wait_for_orders 0 0 start endmemcell
Zwykła komórka pamięci, egzystuje gdzieś w scenerii. Sama nic nie znaczy. Ma wpisaną komendę, która zasadniczo nic nie robi (może coś tam robi, ale nie znam się na teorii) oraz nazwę toru, na którym stoi ten pojazd.
Żeby zmienić jej wartość (bo event updatevalues zmienia wartość komórki) na taką, która zostanie zinterpretowana przez EXE jako komenda i wykonana, należy taki event uruchomić. Uruchomienie to inaczej odpalenie eventu, wywołanie go. Można to zrobić na kilka sposób, event w torze, zajęcie odcinka, rozprucie rozjazdu, Eventlauncher, inny Multiple...event UruchomAI updatevalues 0 Uruchom_AI Prepare_engine 1 0 endevent
Jak ten updatevalues odpalić? Jak już wspomniałem możliwości jest kilka. Możesz to zrobić przez Multiple. Na zakładce Multiple w Generatorze wybierasz jako typ pojedynczego zdarzenia inne i wklejasz tam tą nazwę. Jako wyzwolenie możesz wybrać SHIFT+... . Jeśli to Cię nie zadowala, możesz uruchomić event o określonej godzinie. Domyślna godzina w MaSzynie do 10:30, choć można ją zmienić wpisem time. W tym celu na zakładce Eventlauncher jako nazwę eventlaunchera podajesz dowolną nazwę, wybierasz Wyzwalanie o określonej godzinie. Współrzędne podajesz dowolne, jako nazwę zdarzenia, gdy shift jest wciśnięty wpisujesz none, ale o ile dobrze pamiętam, jeśli nic tam nie wpiszesz, to program sam to zrobi. Jako Zdarzenie podajesz nazwę Updatevaluesa. Pola Warunek najlepiej w ogóle nie zaznaczaj. Warunek służy do warunkowego wykonania eventu z eventlaunchera, czyli np. jeśli jakiś skład wjedzie na dany tor, to wtedy dopiero EXE dostanie "pozwolenie" na wykonanie zdarzenia.
Nie znam się za bardzo na teorii, być może moje określenia dotyczące updatevaluesa i memcella są niepoprawne, ale piszę tak jak ja to rozumiem, tak jak łatwiej zrozumieć, a nie tak jak w "książce" jest napisane.
EDIT: A w Generatorze to był błąd, sprawdzał nieodpowiednie pola tekstowe. Poprawię w następnej wersji.
I taka rada na przyszłość, używaj najnowszej wersji, jest w niej sporo ułatwień.