Autor Wątek:  Bałtyk SKM  (Przeczytany 68994 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maszynista_94

  • Wiadomości: 216
  • Z MZK Skierniewice zawsze po drodze...
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 24
Odp: Bałtyk SKM
« Odpowiedź #90 dnia: 19 Sierpnia 2013, 23:37:28 »
Moja propozycja. Może trochę spartańsko to wygląda, ale zawsze coś.

Offline SKP

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1692
  • Stwierdzanie Końca Pociągu
    • Zobacz profil
    • Śledź na bieżąco odjazdy z Twojego ulubionego przystanku - Gdańsk
  • Otrzymane polubienia: 32
Odp: Bałtyk SKM
« Odpowiedź #91 dnia: 19 Sierpnia 2013, 23:54:58 »
Wydaje mi się, że po środku jest wąskie gardło. Tylko jeden pociąg może jednocześnie przejechać z jednej do drugiej części stacji. Jeśli się mylę, to mnie poprawcie, ale wystarczy tylko popatrzeć np. na taką stację Lisków z symulatora ISDR.
Scenarzysta teoretyk. Trasopisarz doświadczalny.

Offline mechatronik

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 2416
  • Kierownik sekcji napraw lokomotyw
    • Zobacz profil
    • Filmy kolejowe
  • Otrzymane polubienia: 172
Odp: Bałtyk SKM
« Odpowiedź #92 dnia: 20 Sierpnia 2013, 00:51:55 »
Z tym torem do awaryjnego odstawiania to z jednej strony fajny pomysł. Tylko żeby to miało ręce i nogi trzeba by jeszcze dobudować drogę dojazdową, wiatrowskaz, instalację odgromową i wstawić tabliczki. Nie wiem czy mamy takie rzeczy w MaSzynie.
Autoryzacja: M62, M62Ko, M62M, BR231, BR232, BR233 060DA, TEM2, S200, t448p, SM42, SM30, SM03, SA105, SA108, SA132, SA134
EU07 (4E, 303E), ET21 (3E/1, 3E/1M), ET22, 111Ed, E4MSU, ES64F4, E186, E189, E140, E181, E182, E183, ET40, EN57, EN57AKW, EN76

Offline matek123

  • Moderator
  • Wiadomości: 6109
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2082
Odp: Bałtyk SKM
« Odpowiedź #93 dnia: 20 Sierpnia 2013, 08:21:44 »
Z tym torem do awaryjnego odstawiania to z jednej strony fajny pomysł. Tylko żeby to miało ręce i nogi trzeba by jeszcze dobudować drogę dojazdową, wiatrowskaz, instalację odgromową i wstawić tabliczki. Nie wiem czy mamy takie rzeczy w MaSzynie.
Zdjęcie tabliczki na teksturę gdzieś jest na forum. Rysunek hydrantu z wymiarami znalazłem. Masz jakieś zdjęcia takiego toru, żeby było widać instalację odgromową?

  Dodano: 20 Sierpnia 2013, 08:51:25
@SKP. O czyim schemacie piszesz?
« Ostatnia zmiana: 20 Sierpnia 2013, 08:51:25 wysłana przez matek123 »
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline Ra

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 6308
  • Ostatni gasi światło...
    • Zobacz profil
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 339
Odp: Bałtyk SKM
« Odpowiedź #94 dnia: 20 Sierpnia 2013, 10:39:58 »
No i doszliśmy do momentu, gdzie fikcja zderza się z rzeczywistością. Przy modelowaniu stacji najprościej jest wzorować się na rzeczywistych stacjach. Mało kto ma wiedzę niezbędną do uwzględnienia wszelkich uwarunkowań związanych z budową stacji. Układ torów to nie wszystko, bo są budowle związane z odwodnieniem, drogi, systemy zasilania itd. Potem wychodzą potworki, których w rzeczywistości nikt by nie zbudował. Pytanie jest, czy mamy w Polsce SKM na linii jednotorowej? Albo nawet nie musi być w Polsce.
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Polecam: kręgarz Wojciech Walczak, projekt masarni

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 12
Odp: Bałtyk SKM
« Odpowiedź #95 dnia: 20 Sierpnia 2013, 10:57:33 »
Gdańskie SKM jeżdżą do Słupska po linii jednotorowej.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline matek123

  • Moderator
  • Wiadomości: 6109
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2082
Odp: Bałtyk SKM
« Odpowiedź #96 dnia: 20 Sierpnia 2013, 11:16:07 »
Poprawiłem zgodnie z sugestią @SKP. http://eu07.pl/userfiles/11222/priv-balmia_1.JPG Teraz można z "górnej" krawędzi peronu wysokiego jechać na Plażę i jednocześnie manewrować na tory postojowe z "dolnej" krawędzi.
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline MaciejM

  • Wiadomości: 4095
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1232
Odp: Bałtyk SKM
« Odpowiedź #97 dnia: 20 Sierpnia 2013, 11:56:20 »
Cytuj
Pytanie jest, czy mamy w Polsce SKM na linii jednotorowej? Albo nawet nie musi być w Polsce.
SKM Warszawa, Legionowo - Wieliszew. Co prawda jest kilka pociągów dziennie, ale jest.
PKP Intercity Zakład Centralny w Warszawie

14 lat z MaSzyną!

Offline Ra

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 6308
  • Ostatni gasi światło...
    • Zobacz profil
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 339
Odp: Bałtyk SKM
« Odpowiedź #98 dnia: 20 Sierpnia 2013, 12:18:54 »
To proszę sobie popatrzeć, jak wyglądają stacje:
http://semaforek.kolej.org.pl/wiki/index.php/Wieliszew
http://semaforek.kolej.org.pl/wiki/index.php/Legionowo_Piaski
http://semaforek.kolej.org.pl/wiki/index.php/Legionowo

Słupsk jest raczej stacją węzłową, na której nie ma się co wzorować w tym przypadku.
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Polecam: kręgarz Wojciech Walczak, projekt masarni

Offline youBy

  • Deweloper
  • Wiadomości: 6164
  • Co tam?
    • Zobacz profil
    • Automat Weryfikujący Regulację i Lambdę
  • Otrzymane polubienia: 870
Odp: Bałtyk SKM
« Odpowiedź #99 dnia: 20 Sierpnia 2013, 12:49:57 »
Poprawiłem zgodnie z sugestią @SKP. http://eu07.pl/userfiles/11222/priv-balmia_1.JPG Teraz można z "górnej" krawędzi peronu wysokiego jechać na Plażę i jednocześnie manewrować na tory postojowe z "dolnej" krawędzi.
Wszystko niby fajnie, ale…
1) Brakuje wyjazdu na bocznicę zakładu od strony Plaży.
2) Trzeba będzie ją trochę powyginać, żeby się zmieściła.
3) Szerokość równi stacyjnej jest ograniczona — najwęziej jest chyba okolicach obecnego rozjazdu nr 1.
4) Patrząc w skali, tor awaryjnego odstawiania kończyłby się dużo dużo przed BaMb (25 metrów odstępu x 9 = 225 m długości części górnej głowicy).

Swoją drogą, jest to dosyć ciekawy problem — trzeba wpasować z układem torowym w istniejącą zabudowę i przebieg linii. Może jakiś konkurs? :)
Xoov
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w chwili publikacji. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyny, jak również informowania o tym.

Offline Benek

  • Moderator
  • Wiadomości: 4504
  • fb.com/benek.maszyna
    • Zobacz profil
    • Moja strona o MaSzynie
  • Otrzymane polubienia: 17
Odp: Bałtyk SKM
« Odpowiedź #100 dnia: 20 Sierpnia 2013, 13:38:45 »
Baltyk jest tak bledna sceneria, ze szkoda ja przerabiac. Mialem ten sam problem z MOP-em. Po zrobieniu na oko 8 km, ktore fajnie wygladaly na screenach, dowiedzialem sie, ze wszystko na tej scenerii zaprojektowane jest bez sensu. Teraz tylko skupiam sie na realnej linii kolejowej. Poza tym, lepiej zrobic 10 km czegos nowego niz walkowac stale te same, niepoprawne scenerie. Innymi slowy, odradzam Ci Macku przerabianie Baltyku. Poprawiles tam duzo. I ja bym na tym poprzestal. A jesli nie chce Ci sie zaczynac nowych scenerii, to popraw np. Bochnie.
« Ostatnia zmiana: 20 Sierpnia 2013, 13:40:59 wysłana przez Benek »

Offline Ra

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 6308
  • Ostatni gasi światło...
    • Zobacz profil
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 339
Odp: Bałtyk SKM
« Odpowiedź #101 dnia: 20 Sierpnia 2013, 14:13:47 »
Też się mogę pod tym podpisać. Aby z sensem przerobić scenerię fikcyjną, to raczej trzeba na bieżąco konsultować z kimś, kto ma o tym pojęcie. A znaczne przerabianie scenerii tylko dlatego, że pasowało by to do scenariusza jest moim zdaniem drogą mocno pod górę. Moje przerabianie Quarka oraz Linii 546 ma głównie na celu stworzenie i przetestowanie narzędzi w Rainsted, na bazie dostępnych danych.
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Polecam: kręgarz Wojciech Walczak, projekt masarni

Offline RoboBatman

  • Wiadomości: 1634
    • Zobacz profil
    • Wykaz Taboru Kolejowego na Tekstury
  • Otrzymane polubienia: 545
Odp: Bałtyk SKM
« Odpowiedź #102 dnia: 20 Sierpnia 2013, 14:20:06 »
Może lepiej poczekajcie na końcowy efekt zamiast demotywować @macius5991 od dalszych prac?

Offline Benek

  • Moderator
  • Wiadomości: 4504
  • fb.com/benek.maszyna
    • Zobacz profil
    • Moja strona o MaSzynie
  • Otrzymane polubienia: 17
Odp: Bałtyk SKM
« Odpowiedź #103 dnia: 20 Sierpnia 2013, 14:25:13 »
Może lepiej poczekajcie na końcowy efekt zamiast demotywować @macius5991 od dalszych prac?
Widać, że nie masz pojęcia o czym piszesz. Nie, lepiej od razu mu przekazać doświadczenie ludzi, którzy sami doszli do takich wniosków, zamiast czekać aż on sam do tego dojdzie i wtedy mu chęci odejdą oraz zdecyduje się nie publikować przerabianego kawałka scenerii. Ty jednak prezentujesz postawę użytkownika, który tylko czeka by mieć byle jak, byle co, byle by było. Stawiaj więcej na jakość, a nie ilość. I nie tylko w symulatorze.

Offline RoboBatman

  • Wiadomości: 1634
    • Zobacz profil
    • Wykaz Taboru Kolejowego na Tekstury
  • Otrzymane polubienia: 545
Odp: Bałtyk SKM
« Odpowiedź #104 dnia: 20 Sierpnia 2013, 14:38:38 »
Może lepiej poczekajcie na końcowy efekt zamiast demotywować @macius5991 od dalszych prac?
Ty jednak prezentujesz postawę użytkownika, który tylko czeka by mieć byle jak, byle co, byle by było.

Jestem obserwatorem a nie oczekiwaczem czy szczekaczem typu: "kiedy będą następne dodatki?" i.t.d.

Offline Benek

  • Moderator
  • Wiadomości: 4504
  • fb.com/benek.maszyna
    • Zobacz profil
    • Moja strona o MaSzynie
  • Otrzymane polubienia: 17
Odp: Bałtyk SKM
« Odpowiedź #105 dnia: 20 Sierpnia 2013, 14:48:20 »
To Ci właśnie uświadomiłem w poprzednim poście, że z Twoich obserwacji wynikają błędne wnioski.

Temat zamykam.
adsim
« Ostatnia zmiana: 20 Września 2013, 07:38:11 wysłana przez adsim »