Autor Wątek:  Czyżby bad/hot pixele ?  (Przeczytany 6607 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mytnik

  • Wiadomości: 576
  • Administrator
    • Zobacz profil
    • Mój kanał na YT
  • Otrzymane polubienia: 1
Czyżby bad/hot pixele ?
« dnia: 01 Maja 2012, 23:42:29 »
Witam. Dziś robiąc przeglądając zdjęcia na kompie ze swojego Fujika S9600 ujrzałem na nich coś co przypomina mi bad pixele.
Poniżej dwa linki do fotek, robionych przy zamkniętej osłonie od obiektywu. Jedna fotka to czysty JPG a drugas to JPG wywołany z pliku RAW.
http://eu07.pl/userfiles/4916/foto-czystyjpg.JPG
http://eu07.pl/userfiles/4916/foto-wywolanezraw.jpg
Poniżej jeszcze jedna fotka, na której widać czerwone/zielone plamy. Fotke tą robiłem podczas lekkich opadów deszczu, a obiektyw nie był osłonięty. Czyżby wina kropelek wody na obiektywie?'
http://eu07.pl/userfiles/4916/foto-burza.jpg
« Ostatnia zmiana: 01 Maja 2012, 23:45:34 wysłana przez Mytnik »

Offline KlimaT

  • Wiadomości: 191
  • Rąbiniak.
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: Czyżby bad/hot pixele ?
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Maja 2012, 10:07:45 »
Hm... Na czystych zdjęciach nie widzę nic niepokojącego. Te plamy występują tylko na tym zdjęciu burzy?

Offline Mytnik

  • Wiadomości: 576
  • Administrator
    • Zobacz profil
    • Mój kanał na YT
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Czyżby bad/hot pixele ?
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Maja 2012, 10:52:49 »
Tak, te plamy są tylko na zdjęciu burzy. Czy to ma związek z długim czasem naświetlania?

Offline KlimaT

  • Wiadomości: 191
  • Rąbiniak.
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: Czyżby bad/hot pixele ?
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Maja 2012, 10:58:30 »
Hm.. Długi czas naświetlania. No wiesz, nawet lekkie poruszenie wtedy zostanie odwzorowane. Jeśli występuje to tylko na jednym zdjęciu, to nie ma się  co obawiać.

Offline Krzysiek626

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 5925
  • EXIT
    • Zobacz profil
    • Krzysiek626
  • Otrzymane polubienia: 443
Odp: Czyżby bad/hot pixele ?
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Maja 2012, 13:55:50 »
Hm... Na czystych zdjęciach nie widzę nic niepokojącego. Te plamy występują tylko na tym zdjęciu burzy?
Ja niestety znalazłem dwa jasne punkty, na obu czarnych testach. Zdjęcie z burzą nie nadaje się do oceny matrycy i każde zdanie wypowiedziane na podstawie tej fotki, to bzdura. Trzeba zrobić zdjęcie z normalnym równomiernym oświetleniem w kolorach podstawowych, zieleń, czerwień i niebieski. Do tego jeszcze szara plansza.

Offline Mytnik

  • Wiadomości: 576
  • Administrator
    • Zobacz profil
    • Mój kanał na YT
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Czyżby bad/hot pixele ?
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Maja 2012, 13:58:26 »
Cytuj
. Zdjęcie z burzą nie nadaje się do oceny matrycy i każde zdanie wypowiedziane na podstawie tej fotki, to bzdura.
To skąd na tym zdjęciu znalazło się tyle czerwonych, zielonych punkcików?

Offline Krzysiek626

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 5925
  • EXIT
    • Zobacz profil
    • Krzysiek626
  • Otrzymane polubienia: 443
Odp: Czyżby bad/hot pixele ?
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Maja 2012, 14:47:21 »
Szumy?
Do oceny matrycy trzeba zrobić zdjęcia jednolitego tła. Kolory podałem w poprzednim poście.

Offline firefoxfan

  • Wiadomości: 244
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Czyżby bad/hot pixele ?
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Maja 2012, 15:08:00 »
Nawet mój telefon nie szumi tak na maksymalnym iso jak te plamy przy iso 80 na zdjęciu z burzą.

Offline Krzysiek626

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 5925
  • EXIT
    • Zobacz profil
    • Krzysiek626
  • Otrzymane polubienia: 443
Odp: Czyżby bad/hot pixele ?
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Maja 2012, 19:56:16 »
Nawet mój telefon nie szumi tak na maksymalnym iso jak te plamy przy iso 80 na zdjęciu z burzą.
To zdjęcie naświetlane było 25 sek przy 80 iso. Przy tak długim czasie naświetlania matryca będzie szumieć. Wszystkie plamki, to prawdopodobnie śmieci jakie zarejestrował aparat przez prawie pół minuty otwartej migawki.

Offline Szopa

  • Wiadomości: 228
  • Miłośnik kolei z Wrocławia
    • Zobacz profil
    • Moja galeria zdjęciowa
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Czyżby bad/hot pixele ?
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Maja 2012, 11:52:49 »
Bardzo rzadko zdarza się aparat, który by nie miał hot/bad pikseli. W mojej lustrzance pojawiają się one już od ok. 1/10 sekundy. Możliwe, że jest to też spowodowane kurzem, który się osadził na matrycy. Generalnie nie ma się czym przejmować.
www.gagarin.kolej.org.pl -moja galeria zdjęciowa
www.youtube.com/user/gagarinpl -moja galeria filmowa
Pozdrawiam!

Offline Benek

  • Moderator
  • Wiadomości: 4504
  • fb.com/benek.maszyna
    • Zobacz profil
    • Moja strona o MaSzynie
  • Otrzymane polubienia: 17
Odp: Czyżby bad/hot pixele ?
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Maja 2012, 15:33:26 »
Ja obrabiając zdjęcia nieba widuję też takie kropki. A jest to po prostu promieniowanie kosmiczne.

Offline Makrov

  • Wiadomości: 110
  • ET41-105
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 3
Odp: Czyżby bad/hot pixele ?
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Maja 2012, 15:39:33 »
Podczas burzy piorun wytwarza impuls elektromagnetyczny, ciekawie działając na sprzęty elektroniczne tzn. Aparaty. :) Może na tym zdjęciu są efekty impulsu. :)
Pesymista widzi ciemny tunel. Optymista widzi światełko w tunelu. Realista widzi światła pociągu. Maszynista widzi trzech debili na torach.

Offline hunter

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1126
    • Zobacz profil
    • kolej.banda.pl
  • Otrzymane polubienia: 5
Odp: Czyżby bad/hot pixele ?
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Maja 2012, 23:00:59 »
Hot pixele sa normalna sprawa, powstaja w miare eksploatacji aparatu; szczegolnie, gdy duzo fotografuje sie pod slonce. Punkty na Twoich zdjeciach to na pewno nie sa szumy. Nie ma nad czym ubolewac, moge Ci pokazac zdjecie przy zamknietym obiektywie ze swojego starego Olympusa C725UZ na osmiosekundowym czasie naswietlania oraz najmniejszej do dyspozycji w owym sprzecie czulosci ISO (100) - zlapiesz sie za glowe ;)

Podczas burzy piorun wytwarza impuls elektromagnetyczny, ciekawie działając na sprzęty elektroniczne tzn. Aparaty. :) Może na tym zdjęciu są efekty impulsu. :)
Bzdura.
Z pozdrowieniami,
Grzegorz Durbajło

http://www.kolej.banda.pl/ - moje kolejowe zdjęcia.

Offline ShaXbee

  • Administrator
  • Wiadomości: 1984
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: Czyżby bad/hot pixele ?
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Maja 2012, 05:43:04 »
Dużo też zależy od firmware'u aparatu, w moim leciwym Pentaxie z 2007 roku, przy robieniu zdjęcia o dłuższym czasie naświetlania aparat zbiera mapę 'gorących pikseli' robiąc zdjęcie z zamkniętą przysłoną przed właściwym zdjęciem. W efekcie przy czasie naświetlania rzędu 30s są widoczne szumy, ale się ładnie uśredniają, nie ma za to hot pixeli.

Przykładowe zdjęcie:
https://lh4.googleusercontent.com/-JuNYa5jJuHA/RwVT5k2iviI/AAAAAAAACLg/U4imzmrF1i8/s0-d/IMGP2661.JPG