Jakiś czas temu na forum został ogłoszony konkurs pt.
Konkurs na najlepszy film promujący symulator MaSzyna. Chodziło o to, by ktoś stworzył dobry film, który reklamowałby symulator, nagrodą nawet było umieszczenie go na poważnej stronie kolejowej. Jak się jednak okazało, zadanie było bardzo trudne i wiele osób miało problem ze zrobieniem odpowiedniego projektu, który sprostałby oczekiwaniom jury. Ostatecznie zwyciężył Bombardier, ale jego film zniknął z youtube, a tam też się znajdował.
Z powodu zamknięcia tamtego tematu, a także tego, że dotyczył on konkretnej daty (która już dawno jest za nami), zakładam nowy wątek.
Powyższy temat zawierał też wątek wspierający, w którym odbyła się dyskusja na temat tego jak taki film wykonać. Wielu z Kolegów nie bardzo wiedziało na co zwrócić uwagę. Bywały też mylące rady, na przykład taka, że należy ukazać całe spektrum możliwości symulatora, pomimo tego, że film powinien być krótki. To że film powinien być krótki, jest oczywiste, ale wszystkich funkcji i tak ma możliwości ukazać, nie powinno się tego robić. Większą ilość odbiorców zdobędzie się jeśli ukaże się piękne obraz, a nie fizykę symulatora, mimo że to ona determinuje jego wyjątkowość. Rozmawiałem również z Naczelnikiem Wydziału Promocji i wynika z tego, że jest cisza w tym temacie.
Ostatecznie postanowiłem sam wykonać trailer do naszego symulatora. Jest on dość specyficzny, gdyż łączy kolej, lekką nutkę tajemnicy i... kosmos. Jest to jednak piękny dowód na to, że można łączyć różnorodną muzykę z dowolnie wybraną tematyką. Film zacząłem robić około 4-5 dni temu. Nagrałem kilkanaście plików .avi przy pomocy FRAPS-a. Niektóre z nich się nie nadawały, więc ostatecznie pozostało 25 plików z których wyciągnąłem to co jest na filmie. Użyłem bardzo prostego programu jakim jest Widnows Movie Maker. Poszczególne części filmu były dogrywane w miarę rozrastania się ostatecznej wersji - niełatwo jest nagrać wszystko z wcześniej. Warto wspomnieć, że do nagrania użyłem kilku sztuczek, które daje exe, eu07.ini czy starter Rainsted. Długość filmu to 1 min. 9 sek.
LINK:
Zalecane oglądanie w HD na standardowym oknie youtube (przez wrzutę na serwer oraz zapis filmu przez WMM spadała jakość).
Zachęcam do komentowania. A może ktoś spróbuje sam wykonać jakiś film promujący MaSzynę? :)