Autor Wątek:  Linia 61 + linia 144  (Przeczytany 12779 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline P.J.

• Otrzymane polubienia: 16
Linia 61 + linia 144
« dnia: 05 Listopada 2011, 15:25:19 »
Witam
W scenerii z pośpiesznym, po wjeździe do Lublińca, na torach gł. dodatkowych jedzie towarowy z cysternami z lokomotywą Voith'a, który przejeżdża przez semafor wyjazdowy wskazujący sygnał S1 i "rozpruwa" wszystkie możliwe rozjazdy. Jako dodatkowe info to korzystam z exe Ra z maja 2011 (nie korzystam z exe wrześniowego ponieważ ruchome niebo nie pokazuje gwiazd).

P.S. Czy istnieje możliwość eksportu scenerii do 3Dmaxa? Bo aż się prosi żeby połączyć tą scenerie z wcześniejszą bohunową.
Pozdrawiam
P.J.
Prawdziwy Wielkopolanin: Poznań  Główny - Środa Wielkopolska - Jarocin - Ostrów Wielkopolski - Kępno - Kluczbork - Lubliniec - Tarnowskie Góry - Bytom - Katowice - Kraków Główny i 170 kilometrów wielkopolskiego szlaku.

Offline szogun

• ZbanowanyZbanowany
  • Nie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie oficera!
    • szogun Studio
  • Otrzymane polubienia: 571
Odp: Linia 61 + linia 144
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Listopada 2011, 15:26:49 »
Należy używać scenerii na exe 231.
Skoro kot robi MIAU czyli miauczy, to dlaczego pies szczeka a nie hauka?
Informacje o trwających pracach -> facebook.com/szogunstudio

Offline szczawik

• Deweloper
  • Otrzymane polubienia: 445
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Listopada 2011, 16:27:34 »
P.S. Czy istnieje możliwość eksportu scenerii do 3Dmaxa? Bo aż się prosi żeby połączyć tą scenerie z wcześniejszą bohunową.
Istnieje taka możliwość.

Offline Benek

• Moderator
  • fb.com/benek.maszyna
    • Moja strona o MaSzynie
  • Otrzymane polubienia: 17
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Listopada 2011, 19:32:35 »
W scenerii z pośpiesznym (...)
W scenariuszu z pośpiesznym (...)

Co do łączenia, to nie jest to takie łatwe. Poza tym L61 jest jakościowo gorsza niż nowa sceneria, więc nie ma sensu łączyć na razie obu. Ale się da, choćby dołączono Całkowo do L053.

Offline P.J.

« Odpowiedź #4 dnia: 06 Listopada 2011, 19:45:17 »
Tym razem problem ze scenerią z towarowym.
Po dojechaniu do Pludr nie chce się uaktywnić event odpowiedzialny za wyjazd towarowego z Fosofskiego. Być może uruchamia ten event kibelek jadący przede mną, który nie zatrzymał się przy peronie chociaż wjechał na swój tor. Widok na załączonych obrazkach. Exe 231.
Prawdziwy Wielkopolanin: Poznań  Główny - Środa Wielkopolska - Jarocin - Ostrów Wielkopolski - Kępno - Kluczbork - Lubliniec - Tarnowskie Góry - Bytom - Katowice - Kraków Główny i 170 kilometrów wielkopolskiego szlaku.

Offline ISDR

• Zasłużony dla Symulatora
  • IZIR
  • Otrzymane polubienia: 0
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Listopada 2011, 20:50:00 »
Spróbuj ponownie przejechać misje. Takie coś nie powinno mieć miejsca ponieważ kibel za ostatnim rozjazdem w Fosowskim dostaje v=20km/h, co nie powinno wywołać za szybkiego zatrzymania. Prawidłowo kibel powinien zatrzymać się byś gdzieś na "wysokości" dworca. Gdyby sytuacja się powtórzyła zamień kibla na jakąś siódemkę z pulmanami.

EDIT
Bo aż się prosi żeby połączyć tą scenerie z wcześniejszą bohunową.
FPS = 4 :)
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2011, 20:55:21 wysłana przez ISDR »

Offline MaciejM

• Otrzymane polubienia: 1257
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Listopada 2011, 21:42:37 »
FPS = 4 :)
Na jakim sprzęcie?
PKP Intercity Zakład Centralny w Warszawie

14 lat z MaSzyną!

Offline szczawik

• Deweloper
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Listopada 2011, 13:53:22 »
Przyłączyłem trasę @ISDR'a do odcinka @Bohuna, ale trzeba jeszcze dokonać poprawek z przesuwaniem i łączeniem. A to jest najgorsze- przy przesuwaniu iluś tam tysięcy pojedynczych obiektów komputer ledwo wyrabia, wiesza się na wiele minut.

Offline adsim

• Moderator
  • Otrzymane polubienia: 12
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Listopada 2011, 14:56:35 »
Nie rozumiem, czemu na siłę probujecie łączyć te scenerie. Przecież macie np. misje towarową, której dalszy ciąg wystarczy doczytać, a czas na to potrzebny potraktować jako przerwę. Zapomnieliście już, co się dzieje chociażby na drawinowie w większej odległości od środka scn? Do tego nie każdy sprzęt to udźwignie, nawet w wersji dds z optymalizacji od Ra.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline ISDR

• IZIR
  • Otrzymane polubienia: 0
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Listopada 2011, 15:51:04 »
Na jakim sprzęcie?
Chociażby 1/4 użytkowników. Trasę zrobiłem aby wszyscy mogli korzystać.

ale trzeba jeszcze dokonać poprawek z przesuwaniem i łączeniem.
Powodzenia. Będziesz miał masę nulltraków.

Offline szczawik

• Deweloper
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Listopada 2011, 15:59:48 »
Powodzenia. Będziesz miał masę nulltraków.
Nie było by takich problemów gdybyś nie przysunął swojego odcinka i kawałka odcinka Bohuna do środka współrzędnych:p Choć rzecz jasna, rozumiem dlaczego tak jest.

Offline mareczek

• Deweloper
    • Galeria Fotograficzna Mareczka
  • Otrzymane polubienia: 322
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Listopada 2011, 19:25:36 »
A ja ponarzekam :) Ale tak trochę tylko.
Gadki na radiu w pewien sposób dodają realizmu, ale tutaj jest raczej tego za dużo. Człowiek jedzie środkiem lasu, a radio nawija jakbyśmy wjeżdżali do Tarnowskim Gór, które nie ma napięcia w sieci. Warto to robić ze zdrowym rozsądkiem :)

Ale nie będę narzekał do samego końca. Wielkie podziękowania dla wszystkich którzy włożyli pracę do tej scenerii. Chyba najlepiej odwzorowana pod względem realizmu, a także i otoczenia. Jeszcze raz gratulacje!

Offline Wokulski

• Izabela Łęcka była...
  • Otrzymane polubienia: 58
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Listopada 2011, 19:52:05 »
Dlaczego twierdzisz, że za dużo? Ostatnio stałem w Żorach a na radiu cały czas słyszałem Rybnik więc to jest jak najbardziej realne.
Były Cargul, aktualny tramwajarz w Kolejach Śląskich.
PKPc 2016 - 2022
Koleje Śląskie 2022 - nadal

Offline Benek

• Moderator
  • fb.com/benek.maszyna
    • Moja strona o MaSzynie
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Listopada 2011, 19:56:29 »
Warto to robić ze zdrowym rozsądkiem :)
Człowiek uczy się na błędach, dopóki się nie przejechałem w kabinie, to nie wiedziałem jak to jest naprawdę. Musisz przeboleć, już kolejnego takiego scenariusza nie będzie, chyba że będziemy wjeżdżać do jakiegoś węzła.

Offline mareczek

• Deweloper
    • Galeria Fotograficzna Mareczka
  • Otrzymane polubienia: 322
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Listopada 2011, 21:34:51 »
Człowiek uczy się na błędach, dopóki się nie przejechałem w kabinie, to nie wiedziałem jak to jest naprawdę. Musisz przeboleć, już kolejnego takiego scenariusza nie będzie, chyba że będziemy wjeżdżać do jakiegoś węzła.
I tak byłoby najlepiej. A co przebolenia - nie ma problemu, po prostu nieco poprzycinałem eventy.

Offline P.J.

« Odpowiedź #15 dnia: 08 Listopada 2011, 19:10:43 »
Wracając do scenerii towarowej, podmieniłem na exe, na którym przejechałem scenerie z pośpiesznym. AI zachowało się tym razem jak należy i kibelek dojeżdżał do samego peronu. Jednak nie ominęły mnie niespodzianki w tej scenerii.

Pośpieszny mijając mnie we Fosofsku się rozłączył i jechał sam lok, a wagon za nim się oddalały.... Przypomina to sytuacje jaka miała miejsce przy PC2009 na Linii 053 gdzie jeden towarowy się rozłączał jak czekaliśmy na semaforze.

Przydałoby się jeszcze poprawić wysięgniki w Ozimku. Screen w załączeniu.
P.S. Czy ten dinozaur jest w rzeczywistości postawiony między Krasiejowem, a Staniszczami, czy to ekstra dodatek do scenerii ;) ? 

Offline szogun

• ZbanowanyZbanowany
  • Nie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie oficera!
    • szogun Studio
  • Otrzymane polubienia: 571
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Listopada 2011, 19:18:13 »
P.S. Czy ten dinozaur jest w rzeczywistości postawiony między Krasiejowem, a Staniszczami,
http://www.juraparkkrasiejow.pl/index.php chyba to.
Skoro kot robi MIAU czyli miauczy, to dlaczego pies szczeka a nie hauka?
Informacje o trwających pracach -> facebook.com/szogunstudio

Offline adsim

• Moderator
  • Otrzymane polubienia: 12
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Listopada 2011, 19:19:08 »
Google? www.juraparkkrasiejow.pl
Obawiam się, że nie ma krótszych wysięgników, a jeśli przesunąć całą sieć, to może nie sięgnąć do niej pantograf.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline Benek

• Moderator
  • fb.com/benek.maszyna
    • Moja strona o MaSzynie
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Listopada 2011, 19:25:37 »
PJocie, spróbuj raz jeszcze przejechać scenariusz i czytaj uważniej posty, bo nie ma czegoś takiego jak sceneria z pośpiesznym i sceneria z towarowym :)
W Krasiejowie jest jurajski park i widać jego teren z okien pociągu wraz z modelami dinozaurów.

Offline Sawi

• O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
  • Otrzymane polubienia: 749
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Listopada 2011, 19:32:33 »
Przydałoby się jeszcze poprawić wysięgniki w Ozimku. Screen w załączeniu.
Pamiętaj, że te wysięgniki nie są wymiarowe.
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline P.J.

« Odpowiedź #20 dnia: 08 Listopada 2011, 22:00:18 »
PJocie, spróbuj raz jeszcze przejechać scenariusz i czytaj uważniej posty, bo nie ma czegoś takiego jak sceneria z pośpiesznym i sceneria z towarowym :)

To jest sceneria z towarowym i we Fosofsku przepuszczam pośpiesznego - właśnie tego któremu urwała się lokomotywa. To jest mowa o tym pośpiesznym, który cały czas czeka na wjazd do Fosofska, aż dojadę tam towarowym i uruchomię event w puszczający go na stacje.

Natomiast w pierwszym poście pisałem o scenerii w której prowadzimy pośpiecha i o exe jakiego tam użyłem. Kolejne posty dotyczyły scenerii w której prowadzimy guterzug'a.

Może inaczej:
sceneria z pośpiesznym czyt. l61+l144_pospieszny.scn
sceneria z towarowym czyt. l61+l144_towarowy.scn

Offline Benek

• Moderator
  • fb.com/benek.maszyna
    • Moja strona o MaSzynie
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Listopada 2011, 22:03:29 »
Ja Cię zrozumiałem, ale mnie rozchodzi się o to, że sceneria to trasa, a scenariusz to misja, służba. Na jednej trasie=scenerii może być kilka scenariuszy. Np. scenariusz na pociąg towarowy, scenariusz na pociąg pośpieszny. Nie ma czegoś takiego jak sceneria na pociąg pośpieszny i sceneria na pociąg towarowy ;)

sceneria z pośpiesznym czyt. l61+l144_pospieszny.scn
sceneria z towarowym czyt. l61+l144_towarowy.scn
Innymi słowy, pliki odnoszące się do powyższych plików *.scn są jednakowe. Czyli te same tory, semafory, otoczenie, rzeki, itd. Inny jest scenariusz.

Offline P.J.

« Odpowiedź #22 dnia: 08 Listopada 2011, 22:19:42 »
mnie rozchodzi się o to, że sceneria to trasa, a scenariusz to misja, służba

No rzeczywiście, przyznaje racje. Używałem nie właściwego pojęcia, choć nie zwróciłem na to uwagi. W następnych postach postaram się poprawić (jak nie za pomnę ;)).

Offline MKdudu

• Otrzymane polubienia: 2
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Listopada 2011, 22:22:52 »
Zapętliłem się już przez te wasze scenerie... i trasy. Dlaczego odcinek L61 nie został kontynuowany linią 144 tylko są to dwie osobne trasy ?, w tej nowej wersji L61 będzie odcinek z Ozimka do Częstochowy w całości ?.
^^PR Rzeszów^^

Offline Benek

• Moderator
  • fb.com/benek.maszyna
    • Moja strona o MaSzynie
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Listopada 2011, 22:26:07 »
w tej nowej wersji L61 będzie odcinek z Ozimka do Częstochowy w całości ?.
Niestety nie będzie. Porządną argumentację znajdziesz w postach adsima i ISDR-a.

Dlaczego odcinek L61 nie został kontynuowany linią 144 tylko są to dwie osobne trasy?
Gdyż jego budowa rozpoczęła się budową L144 od Ozimka do Fosowskich. Potem była końcówka L61 do Lublińca.