Autor Wątek:  Problem z instalacją dodatków do PC2009  (Przeczytany 5276 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tofik

• Otrzymane polubienia: 0
Problem z instalacją dodatków do PC2009
« dnia: 05 Maja 2011, 16:07:59 »
Witam. Mam małą prośbę, ponieważ pobrałem PC2010 i nie mogę na niej pograć. Mam słaby sprzęt, na PC2009 FPS mam w granicach od 20 do 3, na PC2010 mam ok 1 do 3. Więc postanowiłem wzbogacić swoją 09 o nowe "Loki", trasy. I wszystko by było ok, gdybym umiał je dodać. Trasy ok, dodałem i śmigają, ale loki? Czytałem poradnik ale ni w ząb nic nie kumam z tym wpisem do Textures. Czy jest ktoś chętny mi to przetłumaczyć z polskiego na nasze? Bardzo proszę. I może jakieś linki z dodatkowym taborem do PC09?

Spacje po znakach interpunkcyjnych, unikaj zdań wielokrotnie złożonych (ciężko się to czyta i łatwo o pomyłkę). Zmodyfikowano tytuł wątku (dopisano "do PC2009").
Quark-t

« Ostatnia zmiana: 05 Maja 2011, 16:45:00 wysłana przez Quark-t »

Offline Quark-t

• Administrator
  • Automaty liczą...
  • Otrzymane polubienia: 47
Odp: problem z instalacją dodatków
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Maja 2011, 16:40:55 »
Cały tabor, jaki masz do pobrania, jest w dziale Publikacje. Ale uwaga – to, co wyszło po publikacji PC2010 może nie być kompatybilne z PC2009. Na pocieszenie z problemami wydajnościowymi napiszę, że trwają (i chyba są ku końcowi) prace nad PC2010 DDS, która na słabszych sprzętach powinna dać wzrost wydajności.
Natomiast opisz dokładniej czego nie rozumiesz w edycji textures.txt, bo tam to, czego potrzebujesz, sprowadza się raczej do kopiuj-wklej.
Pozdrawiam, dr inż. Quark-t

Offline tofik

Odp: Problem z instalacją dodatków do PC2009
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Maja 2011, 17:00:51 »
Dzięki kolego za dobrą wiadomość. Nie rozumiem? pobrałem ostatnio loka wypakowałem do 4E w Textures, dałem Sprawdź posiadany tabor, klikłem Textures. txt ale tam nic nie ma,nie wiem co i jak tam napisać? A może kolega ma u siebie jakieś fajne "loki" z gotowymi wpisami? Te co pobrałem mają tylko wpisy do Scenery.

Napisz tę wiadomość jeszcze raz "po ludzku", bo tutaj się nic całości nie trzyma (ot, choćby nie ma 4E w Textures). I radzę czytać wiadomości przed wysłaniem. Ilość "czerwonego" w Twoim profilu sprawia, że następna wiadomość podlegająca moderacji zakończy się ostrzeżeniem.
Quark-t

« Dodano: 05 Maja 2011, 17:51:14 »
Przepraszam. Źle napisałem. Pobrałem loka, wypakowałem do Dynamic-PkP-4E_v1. Były to Ep i Eu. Tylko nie wiem, bo pliki mają rozszerzenia tga, i wyglądają tak: 4E-zez-234.tga, i 4E-zez-87.tga. A reszta plików tam jest z rozszerzeniem dds.  W załączniku są tylko wpisy do Scenery, co mam zrobić dalej?
« Ostatnia zmiana: 05 Maja 2011, 17:51:14 wysłana przez tofik »

Offline fuji8

• Zasłużony dla Symulatora
    • smk Jaworzyna Śląska
  • Otrzymane polubienia: 778
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Maja 2011, 18:00:12 »
Wklejasz to:
4E-ZEZ-234.TGA=4E-ZEZ,EU07,EU07_IC
4E-ZEZ-87.TGA=4E-ZEZ,EU07
do textures.txt, zapisujesz plik, następnie sprawdzasz posiadany tabor.

Umieściłem wpisy w tagu code.
Quark-t

« Ostatnia zmiana: 05 Maja 2011, 18:05:30 wysłana przez Quark-t »
"Rzeczy niemożliwe wykonujemy natychmiast, cuda zajmują nam nieco więcej czasu"

Offline Quark-t

• Administrator
  • Automaty liczą...
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Maja 2011, 18:03:37 »
Dodam tylko, że oba wpisy są jawnie podane w pliku informacyjnym wewnątrz paczki... I żeby nie było niedomówień – interesuje Cię plik textures.txt w katalogu 4E.

Offline tofik

« Odpowiedź #5 dnia: 05 Maja 2011, 18:47:45 »
Dziękuję wszystkim za pomoc, co do wpisu to moje nie dopatrzenie, za co przepraszam. Teraz już wiem jak to robić, ale chyba wcześniej coś pokopałem i teraz mam po dwa wpisy w Textures, zrobię reinstal i spróbuję zainstalować. A mam jeszcze tylko pytanie czy ten wpis skopiować na koniec pliku Textures.txt?

Offline Quark-t

• Administrator
  • Automaty liczą...
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Maja 2011, 18:50:22 »
chyba wcześniej coś pokopałem i teraz mam po dwa wpisy w Textures, zrobię reinstal i spróbuję zainstalować
A nie prościej jeden usunąć?
czy ten wpis skopiować na koniec pliku Textures.txt?
Będzie najprościej.

Offline tofik

« Odpowiedź #7 dnia: 05 Maja 2011, 19:08:20 »
Może i prościej, ale i tak chyba muszę reinstal zrobić, bo w Manewrowie3 mi kilka tekstur zginęło. Nie wiem czemu, nic tam nie grzebałem, a się popsuło. A ja bardzo lubię tą służbę. A co z teksturami w których nie ma takiego wpisu? Czy do PC 2009 tabor pobierać w TGA czy DDS? Czy są jakieś całe loki do tej wersji? Mam tyle pytań, ale wstydzę się pytać.

1. Pilnuj ortografii.
2. W przypadku tekstur, do których nie ma podanego wpisu, musisz go zrobić sam. Jak – jest informacja na forum. Inna rzecz, że tekstury bez takiej informacji są zapewne stare i mogą być np. na inny, nieużywany w paczce model. Zatem pilnuj tego.
3. Dla exe nie ma znaczenia czy tga czy dds, muszą być tylko poprawne wpisy. Na dds możesz obserwować szybsze działanie symulatora.
4. Pozostałe pytania – odpowiedź znajdziesz na forum, a jak nie znajdziesz, to możesz śmiało i bez wstydu pytać.
Quark-t
« Ostatnia zmiana: 05 Maja 2011, 19:22:51 wysłana przez Quark-t »

Offline Lorem

• Otrzymane polubienia: 11
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Maja 2011, 19:18:32 »
Nie wstydź się pytać, nikt Cię za to nie zgani (tylko najpierw poszukaj odpowiedzi na własną rękę, a pytaj w ostateczności, to bardzo rozwijające). Co do ostatniego pytania – przejrzyj dział Publikacje, tam na przykład jest wydana lokomotywa 6Dg @szoguna.
P.S.:Staraj się pisać uważniej, bo tekstóry strasznie rażą :)
A może by tak własny pulpit...

Offline tofik

« Odpowiedź #9 dnia: 05 Maja 2011, 19:31:22 »
Przepraszam za błędy, co do poradnika to go czytałem,ale chyba za ciemny jestem żeby wpisy samemu zmieniać. Co do 6Dg to tam pisze jest napisane że jest na PC2010? Dziękuję wszystkim za pomoc, co chciałem wiedzieć to z grubsza wiem, posiedzę,  kilka razy zepsuję i się nauczę.

Nie przepraszaj za błędy, po prostu staraj się pisać poprawnie.
Krzysiek626
« Ostatnia zmiana: 06 Maja 2011, 02:29:00 wysłana przez Krzysiek626 »