Jeśli chodzi o stereo to mimo, że przeczytałem kilka razy wypowiedź "RA" to ni cholery nie mogę zrozumieć o co się właściwie rozchodzi. Co to jest stereo, na czym polega, jakie są techniki nagrywania to ja wiem i mam odpowiedni sprzęt do rejestracji audio w porządnej jakości i chciałbym poprawić co mogę, ale jeśli na starcie muszę obniżyć porządnie jakość to się nie da.
W każdym razie jeśli chodzi o dźwięki w pociągach to sporo jest takich, których dokładna lokalizacja jest praktycznie niemożliwa ze względu na przewodzenie w metalu, w powietrzu, rezonanse itd itp. i są one odbierane jakby wydobywały się zewsząt. Jeśli wszystko jest w mono lokalizacja jest ściśle określona – w centrum. Takie dźwięki, które mogłyby być w stereo i tylko poprawiłoby to odbiór to np. en57_compressor.wav i pokrewne, stukoty, bo i tak wszystko jest mono, przetwornica, running noise już jest stereo. Jeśli chodzi o typowo punktowe źródła dźwięku jak czuwak, drzwi to można to fajnie zrobić, ale wymagałoby to poddejrzewam sporej ingerencji w kod więc nie będę się czepiał, ale mimo wszystko możnaby to nagrać w stereo, bo będzie jakoś tam naturalniej.