Autor Wątek:  en57_signal_start.wav czemu się zapętla?  (Przeczytany 3784 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomecki

• Otrzymane polubienia: 0
en57_signal_start.wav czemu się zapętla?
« dnia: 14 Kwietnia 2011, 10:45:42 »
Witam.
Przy podmianie en57_signal_start.wav, en57_signal_stop.wav oraz en57_signal.wav przy naciśnięciu "slash" zapętlane jest kilka razy start, potem ewentualnie zagra zapętlony signal i przy zwolnieniu stop, który też się kilka razy zapętli. Przy czym puki nie przestanie grać taki zapętlony stop nie będzie można uruchomić ponownie sygnału. W oryginalnym zestawie  tak nie ma i wszystko jest odtwarzane jak trzeba. Na początku myślałem, że dźwięki są zakrótkie i je wydłużyłem. Te podmienione mają parametry 16bit, 44.1kHz, stereo. Jeśli chodzi o długość to Signal ma 546ms, start 752ms, stop 366ms. Wolałbym ich nie przekonwertowywać do 22050hz, 8bit mono, bo utrata jakości jest dość znaczna.

Offline szogun

• ZbanowanyZbanowany
  • Nie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie oficera!
    • szogun Studio
  • Otrzymane polubienia: 573
Odp: en57_signal_start.wav czemu się zapętla?
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Kwietnia 2011, 10:46:55 »
Wolałbym ich nie przekonwertowywać do 22050hz, 8bit mono, bo utrata jakości jest dość znaczna.
Ale musisz gdyż symek działa dobrze z takimi parametrami dźwięków jak wyżej.
Skoro kot robi MIAU czyli miauczy, to dlaczego pies szczeka a nie hauka?
Informacje o trwających pracach -> facebook.com/szogunstudio

Offline hunter

• Zasłużony dla Symulatora
    • kolej.banda.pl
  • Otrzymane polubienia: 5
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Kwietnia 2011, 15:26:35 »
Mozna dac 16bit przy 22kHz, powinien byc odtwarzany normalnie.
Z pozdrowieniami,
Grzegorz Durbajło

http://www.kolej.banda.pl/ - moje kolejowe zdjęcia.

Offline tomecki

« Odpowiedź #3 dnia: 14 Kwietnia 2011, 18:48:38 »
Szkoda, bo przydałoby się stereo i wysokie częstotliwości, ale widocznie jak w większości gier dźwięk jest na szaarym końcu.
Chociaż niektóre dźwięki widziałem w stereo i jakoś to działało.

Offline maacius

• Otrzymane polubienia: 2
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Kwietnia 2011, 18:59:28 »
Nie były one podzielone na części. Sam dźwięk takiego nastawnika możesz przekonwerterować do dowolnej częstotliwości i powinien on działać.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwietnia 2011, 19:20:13 wysłana przez maacius »

Offline Ra

• Ostatni gasi światło...
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 388
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Kwietnia 2011, 19:14:47 »
Stereo jest wtedy, gdy mamy określone dwa punkty odbioru dźwięku. W przypadku symulacji miejsca odbioru są ruchome, bo możemy się przemieszczać w kabinie (np. obrócić o 180°) i na zewnątrz niej. Natomiast źródło dźwięków ma charakterystykę wielokierunkową i zapis stereo nie jest wystarczający do jego pełnego zarejestrowania. Trzeba by nagrać kilkaset ścieżek… Dlatego przy symulacji używamy dźwięków mono, jest to jakby zapis źródła dźwięku, natomiast efekty stereo powstają, gdy znamy własne położenie względem źródła.

Nie bardzo sobie potrafię wyobrazić sens używania dźwięków stereo. No chyba że jeden kanał nagrywamy w kabinie, a drugi na zewnątrz, ale to jest technicznie trudne do wykonania. Może sensowniej by było nagrać jeden kanał od strony źródła dźwięku, a drugi od przeciwnej, ale też wymaga to przygotowań i specjalnego sprzętu, a także określenia wytycznych do pozyskiwania takich dźwięków.
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Polecam: kręgarz Wojciech Walczak, projekt masarni

Offline youBy

• Deweloper
  • Co tam?
    • Automat Weryfikujący Regulację i Lambdę
  • Otrzymane polubienia: 889
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Kwietnia 2011, 21:54:28 »
Inna sprawa, że symulator w tej chwili nie uwzględnia kierunku pochodzenia dźwięku, co może być dawać nieodpowiednie wrażenie.
W kwestii częstotliwości prókowania powiem tak: większość dźwięków powinna mieć wystarczającą jakość przy 22 kHz. Dla dźwięków modulowanych można ją podwyższyć w celu uzyskania większej płynności. Obecnie wysokość dźwięku jest regulowana co 1/10 bądź 1/20 — mało stopni przy niskich wartościach. Dzięki temu zabiegowi można by zagęścić krok.
Xoov
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w chwili publikacji. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyny, jak również informowania o tym.

Offline tomecki

« Odpowiedź #7 dnia: 14 Kwietnia 2011, 22:56:12 »
Jeśli chodzi o stereo to mimo, że przeczytałem kilka razy wypowiedź "RA" to ni cholery nie mogę zrozumieć o co się właściwie rozchodzi. Co to jest stereo, na czym polega, jakie są techniki nagrywania to ja wiem i mam odpowiedni sprzęt do rejestracji audio w porządnej jakości i chciałbym poprawić co mogę, ale jeśli na starcie muszę obniżyć porządnie jakość to się nie da.
W każdym razie jeśli chodzi o dźwięki w pociągach to sporo jest takich, których dokładna lokalizacja jest praktycznie niemożliwa ze względu na przewodzenie w metalu, w powietrzu, rezonanse itd itp. i są one odbierane jakby wydobywały się zewsząt. Jeśli wszystko jest w mono lokalizacja jest ściśle określona – w centrum. Takie dźwięki, które mogłyby być w stereo i tylko poprawiłoby to odbiór to np. en57_compressor.wav i pokrewne, stukoty, bo i tak wszystko jest mono, przetwornica, running noise już jest stereo. Jeśli chodzi o typowo punktowe źródła dźwięku jak czuwak, drzwi to można to fajnie zrobić, ale wymagałoby to poddejrzewam sporej ingerencji w kod więc nie będę się czepiał, ale mimo wszystko możnaby to nagrać w stereo, bo będzie jakoś tam naturalniej.

Offline Quark-t

• Administrator
  • Automaty liczą...
  • Otrzymane polubienia: 47
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Kwietnia 2011, 23:09:13 »
Odbierasz stereo, bo masz dwoje uszu. Do każdego dobiega trochę inna fala dźwiękowa od tego samego źródła – bo odległość inna, inne powierzchnie odbicia etc. Żeby uzyskać ten sam efekt w komputerze musiałbyś zamodelować rozchodzenie się dźwięku w przestrzeni. Inaczej przy nagraniu dźwięku stereo będzie on prawidłowy tylko w jednym miejscu, zgodnym z miejscem nagrywania, do tego tylko w jednym kierunku "patrzenia" (jak zapewne zauważyłeś, gdy obracasz samą głową, odbierasz ten sam dźwięk inaczej – jak chcesz to przenieść do komputera?). Przesunięcie się w inny punkt spowoduje, że to stereo będzie już nieaktualne. Stąd mono, które dla każdego kierunku jest takie samo, a przez to mniej nienaturalne, niż źle zrobione stereo. Kapewu?
Pozdrawiam, dr inż. Quark-t

Offline tomecki

« Odpowiedź #9 dnia: 15 Kwietnia 2011, 10:15:02 »
Po części się zgadzam, ale tylko po części, ponieważ nawet jeśli jest dźwięk nagrany w mono to w zależności od odległości od źródła dźwięku zmieniają się proporcje pomiędzy sygnałem suchym i pogłosem, zmienia się charakterystyka częstotliwościowa itd. i tego też się nie wymodeluje. Chodzi mi o to, że jest kilka dźwięków, które można nagrać stereo, bo nie są punktowymi źródłami i puki co nie ma takiej możliwości. To znaczy tak jakby jest, bo np. en57_running_noise.wav, któryś pisk i coś jeszcze są dźwiękami  stereo i jakoś to chodzi.