To ja chciałbym polecić zagraniczny serial "Skins", który bardzo mi przypadł do gustu. Obejrzałem wszystkie 4 sezony, 5. "w drodze", a wszystkie są dostępne na YouTube z polskimi napisami. "Skins", czyli kumple, serial opowiada o życiu brytyjskiej młodzieży. Sezon 1. i 2. są świetne, 3. i 4. trudno się ogląda, zaś sezon piąty jest z powrotem "łatwy do oglądania". Gdy w którymś odcinku jeden z bohaterów umiera, można się popłakać... właśnie dlatego go Wam polecam. Szukajcie na YT Skins, a znajdziecie :)
Zapewne każdy z Was widział film Katyń A.Wajdy, tutaj nie trzeba nic o nim pisać. Film, który na zawsze zapadnie mi w pamięci. Pierwszy raz obejrzałem go w szkole podstawowej, kilka tygodni po premierze w kinach. Wtedy nic z niego nie zrozumiałem, najwyraźniej był dla mnie za trudny. I dopiero niedawno miałem okazję go obejrzeć i przede wszystkim zrozumieć, a mianowicie podczas ostatniej żałoby narodowej po 10. kwietnia 2010. "Film, który musi obejrzeć każdy polski żołnierz." - Aleksander Szczygło.