Siemanko.
Przygotowując się do egzaminu i wyjeżdżając ostatnie godziny z różnymi maszynistami zadawałem im jedno, ale to bardzo ważne pytanie, na jaki rozkaz pisemny
wjadą do stacji z toru lewego w następującej sytuacji:
Rozkład jazdy przygotowany jest do jazdy po torze lewym. Istnieje banalizacja, załóżmy, że mamy w rozkładzie PP albo SS. Stacja A wyprawia nas zgodnie z rozkładem jazdy na tor lewy, na sygnał zezwalający z W24 (załóżmy S10+W24). Jedziemy do stacji B. Okazuje się, że stacja B nie może obsłużyć semafora, nie może podać zastępczego bo np. żarówka się spaliła. Na jaki rozkaz stacja B przyjmie mnie do siebie?
Od siebie dodam, że mniej więcej połowa maszynistów twierdzi, że N i połowa, że S. Kilku dyżurnych również potwierdziło S, tak samo jeden instruktor.
Osobiście opieram się tylko na jednym fragmencie z Ir-1, dokładnie:
5.Za pomocą rozkazu pisemnego „N” wydaje się drużynie pociągowej następujące zezwolenia, polecenia i informacje:
2)zezwolenie na wjazd pociągu z toru szlakowego lewego (z kierunku przeciwnego do zasadniczego), przy którym nie ma semafora wjazdowego lub innego urządzenia sygnałowego albo gdy nie można na nich podać odpowiedniego sygnału,
Szczególnie interesuje mnie końcówka tego punktu, "
...na nich...". Na semaforach lub innych urządzeniach, czy tyczy się to tylko i wyłącznie innych urządzeń sygnałowych, na których nie można podać odpowiedniego sygnału.
Co do samych bloczków rozkazów. Można podyktować rozkaz pisemny N z działką numer 5. Ale równie konkretny jest S z działką 2 i semaforem typowo wjazdowym.
Jestem ciekaw Waszego zdania, jest tu trochę dyżurnych, nastawniczych czy maszynistów.
Prosiłbym tylko konkretne odpowiedzi z interpretacją, a nie tylko "na pewno N", "na pewno S", bo takie odpowiedzi bez jakiejś argumentacji są nieistotne.