@Mariusz
uC: Ja wiem, że PS/2 da się obsłużyć, problem w tym, że ten CLK według specyfikacji naprawdę musi mieć <16kHz. W tej sytuacji wysłanie np. 43x "minus" po szybkim zjechaniu nastawnikiem na zero poważnie zamuli odczyt danych z nastawników*, i będzie potrzebna zabawa z timerami i przerwaniami. Poza tym jeden klawisz to zwykle 2 bajty, po takim pokręceniu trzeba ich wygenerować 86, wepchnąć do zaimplementowanego FIFO, po czym powolutku wysyłać. A ramu jest łącznie 1kB. Lepiej, żeby się tym PC zajął. Nie mówię, że się nie da, mi się po prostu nie chce, bo prościej na PC dopisać skrypt w AutoIt v3, który przechwyci (przez zwykłą konsolę) wyjście z programu obsługującego nastawnik i wyśle "klawisze" do symka. Wtedy w ogóle prędkość PS/2 nas nie obchodzi, można wysłać niemal dowolnie dużo klawiszy na sekundę. Obsługa RS232 w mikrokontrolerze jest sprzętowa, więc nie trzeba pisać żadnych kombinacji, ani blokować sobie klawiatury (tak, wiem, można się podpiąć równolegle do istniejącej, bo to linia OC, ale wtedy z kolei trzeba pilnować kolizji), poza tym interfejs robi się hmm... bardziej uniwersalny. Np. dźwignię bocznikowania można bezboleśnie zamienić w nastawnik od kibla, albo ograniczyć liczbę pozycji nastawnika i pobawić się w EP09. I przy tym nie ładować dwóch dip-switchów na płytkę.
Testy sterowania tym symulowanym naciskaniem klawiszy robiłem, i działa bezbłędnie, a tak szybko, że nawet w symku nie zdąży "puknąć" wał nastawnika przy przejechaniu wszystkich pozycji. Da się to też oczywiście napisać w C/C++, wykorzystując normalnie widnowsowe API, kwestia pogrzebania w dokumentacji.
*Zasadniczo nastawnik czysto statyczny (bez impulsatorów), a odczyt z korekcją tzw. "drgających styków". Testy przez LPT wypadły bardzo obiecująco - można tym kręcić dowolnie szybko, i nic się nie ma prawa zawiesić/zgubić. Krany dla odmiany będą na ADC. Elektryka właściwa zacznie powstawać jutro, jak nakupię tych wszystkich 74xx.
@MichałŁ - w ostatnim zdaniu miałem na myśli sprężynę reakcyjną w cylindrze. Jej w ogóle nie ma w *.chk. A czy jest symulowana nie wiem. Wydaje się, że jeśli tak, to jako bardzo słaba.