Może mieć związek. Prosiłem w bugsach o analizę właśnie dziur pomiędzy anglikami a torami wokół danego anglika, ale od początku...
1)W sceneriach okazało się, iż są małe przerwy pomiędzy torami, rzędu od 0.001 wzwyż.
2)Te dziury mogą skutkować nieprzywidywanymi rzeczami np. najprawdopodobniej mają wpływ na rozrywanie się składów.
3)Stwierdziłem ekperymentalnie, iż dziura do 0.01 nie powoduje nulltracka. Powyżej 0.01 jest już nulltrack.
4)Powstało narzędzie, które ma niwelować te dziury.
a)w narzędziu tym ustala się tolerancję (jest wpisana 0.001 do 0.02)
b)idea działania:
Jeśli współrzędne któregoś toru względem współrzędnych innego toru mieszczą się w granicach ustalonych w pkt. 4a, to zmienia współrzędne jednego z torów, tak aby żadnej przerwy nie było.
Teraz jeśli przerwa będzie pomiędzy torem a torem - współrzędnie zmieni jednego z torów, jeśłi dziura będzie pomiędzy zwrotką a torem - zmieni zawsze tor.
5)Problemem, który przewidywałem, że pojawi się, to właśnie tory wokół anglików. Tam są małe różnice we współrzędnych i malutkie tory. Te różnice mogą być spowodowane albo:
a)dziurami w sensie sensu stricke, czyli traktować jako błąd i zmieniać współrzędne
b)tak ma być i nie zmieniać, a jak się zmieni, będzie źle
Problem w tym, iż program nie wie która z tych możliwości w danym momencie jest właściwa.
W innych scenreiach na 4 anglikach, gdzie były korekty współrzędnej toru przylegającego do anglika nie stwierdziłem negatywnych skutków. Tutaj widzę, iż skutek negatywny się pojawił. Widać, iż różnica na tych torach wynosi 0.02, czyli górna granica ustawionej tolerancji w programie. Myślę sobie, aby zminimalizować ewentualne skutki tak jak np. w tym wypadku ma miejsce, należy zmienić górną wartość tolerancji w programie, może niech to będzie 0.015. Poprostu trzeba dobrać optymalną wielkość. Teoretycznie można w związku z pkt. 3, ustalić na 0.01 bądź 0.011, bo jeśli przekroczy się 0.01, to ludzie zgłaszaliby wcześniej nulltracki.
Narzędzie może spełniać również funcję antynulla poprzez zwiększenie tej wartości powyżej 0.01. Dlatego ja ustaliłem tę wartość na 0.02. Widać, iż pojawił się negatywny skutek, więc trzeba ją zmiejszyć.
Tak się sprawy mają, a bugsach cisza....