Owszem, troche ten swiat jest martwy bez znanego nam wszystkim skrzeczenia radiostacji. Pamietam z Mechanika EN57 zapowiedz "kszzz 3 3 38 odjazd". Nagranie roznych zapowiedzi pewnie nie stanowi problemu - zgaduje ze macie cyfrowy rejestrator dzwieku. Na duzych stacjach mozna by pewnie uslyszec rozne inne komunikaty: "inny pociag odjazd", "EU07-414 zmiana kierunku manewrow", "Chelmianin gotowy", "jeszcze na dwa i pol wagonu" i pewnie mnostwo innych. Chyba najlepszym modulem do zarzadzania poleceniami ustnymi bylby VD, ktory mam napisac. Pewnie predko to nie nastapi, ale moze juz teraz warto stworzyc wykaz tego, co mozna uslyszec i w jakich okolicznosciach. Na razie mamy:
1) kierownik pociagu do mechanika: "<numer pociagu> odjazd",
2) dyzurny ruchu mowi cos do mechanika manewrujacego, np nakazuje mu zmienic kierunek jazdy, choc nie wiem, czy w rzeczywistosci tez tak sie to odbywa - napiszcie co oni mowia do siebie,
3) kierownik pociagu zglasza gotowosc do odjazdu dyzurnemu - pewnie nie zawsze, ale zdarza sie,
4) rewident naprowadza pchajacego.
Istotne jest rowniez, czy da sie rozne dodatkowe dzwieki puscic w eter - nie programowalem dotad dzwiekow i nie wiem ile tam jest zasobow i jakie. Jesli ktos mnie oswieci to bede wdzieczny.
mw158979