Autor Wątek:  Strona Internetowa  (Przeczytany 6148 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dominik333

  • Wiadomości: 212
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Strona Internetowa
« dnia: 27 Listopada 2009, 14:40:32 »
Witajcie!
Pomyślałem kiedyś że fajnie by było założyć własną stronę internetową ;) Czytałem trochę na ten temat... Programem do tworzenia własnych stron który znalazłem był : WebSite PRO. O tym jak tworzyć witrynę dowiedziałem się z tej strony: http://www.kurshtml.boo.pl/ i stamtąd mam kody jak robić odsyłacze do podstron i takie tam :) .  I tu pojawia się problem, zrobiłem taką prowizoryczną Stronę Główną mojej strony :) i gdy otwieram Firefoxem tą stronę pojawia się coś takiego: (patrz załącznik 1) lecz gdy otwieram tę samą stronę IE wszystko jest OK. ( patrz załącznik 2 ) w Galerii też wszystko jest ok ( patrz załącznik 3 ). Może wy znacie jakieś sposoby jak to rozwiązać? A może jakieś inne łatwiejsze programy.
Pzdr!

Offline jacekst44

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 352
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Strona Internetowa
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Listopada 2009, 14:45:08 »
Masz złe podlinkowania.

Offline Dominik333

  • Wiadomości: 212
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Strona Internetowa
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Listopada 2009, 15:11:34 »
Jak je mam zmienić?

Offline libertyn89

  • Wiadomości: 2002
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: Strona Internetowa
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Listopada 2009, 16:19:14 »
Dobrze by bylo jakbys wystawil tutaj pliki zrodlowe swojej strony. Internet Eksplorerem sie nie sugeruj, bo on otworzy strone HTML nawet, gdy ta nie posiada znacznika <html>...
Pozdrawiam, Karol

Offline jacekst44

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 352
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Strona Internetowa
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Listopada 2009, 17:55:15 »
Jak je mam zmienić?
Najprościej w kodzie html.

Offline Ra

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 6310
  • Ostatni gasi światło...
    • Zobacz profil
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 340
Odp: Strona Internetowa
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Listopada 2009, 17:58:57 »
Jeśli robisz stronę internetową, to linki do plików nie mogą wskazywać na lokalny dysk. Wg komunikatu masz gdzieś napisane "c:...".
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Polecam: kręgarz Wojciech Walczak, projekt masarni

Offline Dominik333

  • Wiadomości: 212
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Strona Internetowa
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Listopada 2009, 18:02:17 »
<body><a href="C:\Documents and Settings\Dominik\Web\PKP\PKP\index.html">Galeria[/url]
<img src="C:\Documents and Settings\Dominik\Web\SG.jpg" alt="" />
 część kodu zawartego w WebSitePRO.

Offline jacekst44

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 352
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Strona Internetowa
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Listopada 2009, 18:07:31 »
No to jak wrzucisz to na serwer, nie będzie Tobie to chodziło. Bo to co jest w kodzie odnosi sie do Twojego dysku. Pewnie źle masz skonfigurowany programik do robienia stronek.

Offline ABu

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 511
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 45
Odp: Strona Internetowa
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Listopada 2009, 20:21:44 »
Przenieś wszystkie pliki do jednego folderu, a ze wszystkich adresów wywal tekst:

Cytuj
C:\Documents and Settings\Dominik\Web\PKP\PKP\

Kod powinien wtedy wyglądać tak:
<body><a href="index.html">Galeria</a>
<img src="SG.jpg" alt="" />

Zrób to w notatniku. Notatnik jest PRO, w przeciwieństwie do jakichś programików, które PRO mają tylko w nazwie :)

ABu

Offline Dominik333

  • Wiadomości: 212
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Strona Internetowa
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Listopada 2009, 20:59:13 »
Czy te index.html musi być bo tam mam wstawioną nazwę SG.html ? Tego pytania nie było :) ABu jest dobrze w 50% ponieważ kod z img działa lecz z body nie... czy inddex.html musze przenieść do jakiegoś folderu?
« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2009, 21:09:10 wysłana przez Dominik333 »

Offline RooteK

  • Wiadomości: 1244
    • Zobacz profil
    • Nieoficjalna strona węzła kolejowego Jaworzno.
  • Otrzymane polubienia: 27
Odp: Strona Internetowa
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Listopada 2009, 10:05:34 »
Nie prościej postawić stronę w PHP Fusion ? Wystarczy zainstalować zgodnie z instrukcją i w łatwy sposób można ją modyfikować bez żmudnego grzebania się w kodzie :)

Offline jageer

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1410
  • Jak Sz to tylko na Tm....
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 48
Odp: Strona Internetowa
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Listopada 2009, 20:08:28 »
Nie prościej postawić stronę w PHP Fusion ? Wystarczy zainstalować zgodnie z instrukcją i w łatwy sposób można ją modyfikować bez żmudnego grzebania się w kodzie :)

Dokładnie, lub na joomli, oczywiście, jeżeli serwer na którym jest stronka obsługuje PHP i bazy sql


<img src="SG.jpg" alt="" />

Tak, ale w przypadku gdy plik ze zdjęciem znajduje się w tym samym folderze...

Polecam PSPad Editor. Na początku nie zauważa się błędów w składni, więc nie polecam na dzień dobry notatnika:
http://www.dobreprogramy.pl/PSPad,Program,Windows,12974.html
Musi to robić delikatnie, bo jak nie umie to semafor opadnie...

Offline Dominik333

  • Wiadomości: 212
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Strona Internetowa
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Listopada 2009, 20:45:56 »
Dzięki za odpowiedzi ;)
A teraz mam pytanie trochę inne:
- Słyszałem kiedyś że jest możliwość aby zablokować stronę (żeby na nią wejść trzeba wprowadzić hasło) które zakłada osoba blokująca daną stronę. Wie ktoś coś więcej na ten temat? Możecie opisać jak takie coś można zrobić?

Offline Paul

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 523
    • Zobacz profil
    • Beskidzka Strona Kolejowa
  • Otrzymane polubienia: 16
Odp: Strona Internetowa
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Listopada 2009, 21:08:28 »
Nie prościej postawić stronę w PHP Fusion ? Wystarczy zainstalować zgodnie z instrukcją i w łatwy sposób można ją modyfikować bez żmudnego grzebania się w kodzie :)

Prościej... I potem mamy masę stron na których jest forum z 20 działami i 1 użytkownikiem oraz galeria z 50 kategoriami i 3 zdjęciami (i "zaloguj się aby dodać komentarz"). Ewentualnie artykuł z przezwiskami lokomotyw ;)
automatyka sterowania ruchem kolejowym rox
www.isdr.pl | www.bsk.isdr.pl | pokrzesik.wytnij@gmail.com

Offline jageer

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1410
  • Jak Sz to tylko na Tm....
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 48
Odp: Strona Internetowa
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Grudnia 2009, 12:00:04 »
Nie prościej postawić stronę w PHP Fusion ? Wystarczy zainstalować zgodnie z instrukcją i w łatwy sposób można ją modyfikować bez żmudnego grzebania się w kodzie :)

Prościej... I potem mamy masę stron na których jest forum z 20 działami i 1 użytkownikiem oraz galeria z 50 kategoriami i 3 zdjęciami (i "zaloguj się aby dodać komentarz"). Ewentualnie artykuł z przezwiskami lokomotyw ;)

No tak... lepiej Joomla bo jest pod strony internetowe ;) Forum nie ma sensu w jego przypadku, przynajmniej na razie... Poza tym są różne skrypty generujące galerie na stronach.
Musi to robić delikatnie, bo jak nie umie to semafor opadnie...

Offline libertyn89

  • Wiadomości: 2002
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: Strona Internetowa
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Grudnia 2009, 14:38:59 »
Pod takie male strony kompletnie nie oplaca sie stosowac CMSow. Raz, ze stosujac - co by tu duzo nie mowic - gotowce, niczego sie nie nauczysz. Pracujac samemu mozesz zrobic bardzo ciekawy design oparty na divach i do tego kod zgodny ze standardami W3C. Dwa - nie ma co uzywac kombajnu, do skoszenia trawnika :)
Pozdrawiam, Karol