No jeśli się kompletnie nie znasz na programowaniu to będzie trudno. Coś można podpowiedzieć ale raczej gotowca nie dostaniesz, w którym nic nie trzeba będzie dostosować/zmienić/poprawić.
Jeśli podłączyłeś wszystko i na testowym programie od Guy'a Ci działa ten silniczek to teraz musisz pobrać dane dla wskazań, które przychodzą z EXE po UART (to są bajty od 11 do 16) i użyć je do sterowania silniczkami.
motorX.setPosition(wartość_z_exe)
Nie wiem jak u Ciebie ale ja miałem chyba rozdzielczość co 1/3 stopnia, więc 315*3 w stałej STEPS.
Dla 3 manometrów podpiąć trzeba 7 pinów (po 2 dla każdego manometru STEP i DIR) oraz jeden RESET. Kod z przykładu uwzględnia jeden silniczek więc kolejne dwa trzeba rozmnożyć w kodzie dodając dodatkowe zmienne i linie obsługi tych silniczków.
To co jest w loop'ie trzeba zamienić kodem wykorzystującym dane z exe na kąt obrotu silniczka (zmienne BrakePress, PipePress, TankPress w moim przypadku).
Tu przykładowa funkcja obsługi 3 silniczków:
void manometry_x25() {
motor1.setPosition(map(BrakePress, 0, 1023, 0, 3126)); // przewod glowny X * 3780 / 1023
motor1.update();
motor2.setPosition(map(PipePress, 0, 1023, 0, 3126)); // przewod glowny X * 3780 / 1023
motor2.update();
motor3.setPosition(map(TankPress, 0, 1023, 0, 3318)); // przewod glowny X * 3780 / 1023
motor3.update();
}
map jest po to, żeby dopasować wartość z exe (od 0 do 1023) do użytecznego zakresu wskazań na skali manometrów (od 0 do 3xxx zależnie od manometru).