Czy możesz przygotować listę WSZYSTKICH tego typu kontrolek?
Dla kabiny SM42 będzie tak:
Woltomierz prądnicy pomocniczej - jest w miejscu sygnału niskiego napięcia
Amperomierz prądnicy pomocniczej - chyba nie ma w Maszynie
Woltomierz prądnicy głównej - sygnał tam gdzie napięcie wysokie w lokomotywie elektrycznej
Amperomierz prądnicy głównej - sygnał tam gdzie prąd silników w lokomotywie elektrycznej (dla każdej grupy to samo równe prądowi prądnicy)
Obrotomierz silnika - tego brakuje chyba najbardziej
Obrotomierz silnika lokomotywy sterowanej - można pominąć
Manometr zbiornika głównego - normalnie
Manometr przewodu głównego - normalnie
Manometr cylindra - normalnie
Manometr zbiornika kontrolnego - brakuje, na razie pokazuje tu ciśnienie zbiornika głównego
Manometr oleju - brakuje, na razie zrobiłem symulację na mikrokontrolerze
Termometr oleju - brakuje, na razie zrobiłem symulację na mikrokontrolerze
Termometr wody chłodzącej brakuje, na razie zrobiłem symulację na mikrokontrolerze
Kontrolki (sygnały binarne):
Sygnalizacja pożaru kabina przód
Sygnalizacja pożaru kabina i szafa
Sygnalizacja pożaru lokomotywy sterowanej - wszystkie trzy nieaktywne w maszynie i małoistotne
Uszkodzenie silnika spalinowego - zrobione na mikrokontrolerze na podstawie temperatury wody, na więcej warunków nie mam pomysłu
Jazda z osłabionym wzbudzeniem - zrobione na podstawie nastawnika i przycisku "Bocznikowanie"
Zadziałanie przekaźnika ziemnozwarciowego i nadmiarowych - przychodzi sygnał z symulatora
Awaria lokomotywy sterowanej - pominięte
Załączony radiotelefon - zrobione na podstawie przełącznika "Radiotelefon"
A może macie pomysł jak można brakujące sygnały uzyskać/zasymulować na podstawie znanych parametrów? Nie chodzi nawet o jakiś hiperrealizm. W zasadzie np. temperatura wody chłodzącej może być po prostu w jakimś tam rozsądnym przedziale. Tylko w jakim? Ewentualnie uzależniona od czasu od uruchomienia silnika? Obciążenia? Z takimi obliczeniami powinien sobie mikrokontroler spokojnie poradzić... Przynajmniej do czasu uzyskania właściwej wartości przez port szeregowy. Dzięki.
2021-01-29 Zmodyfikowałem post o swoje obserwacje komunikacji z symulatorem podczas jazdy lokomotywą SM42