Zasugerowałem się opisem funkcji poszczególnych portów pokeys w naszej Wiki, gdzie są podane porty do równoległego wprowadzenia numeru pozycji nastawników. Faktycznie jednak ta funkcja jest nieaktywna, w każdym razie u mnie nie działa.
Zgadzam się, że impulsowe sterowanie wajch jest proste, tanie i skuteczne, ale...
Jeśli chodzi a drabinkę rezystorową, zapewne pewnym problemem było by zrobienie kilkudziesięcio pozycyjnego, niezawodnego przełącznika pod "kierownicą".
Enkoder absolutny (pozycja kierownicy czy jakiejkolwiek wajchy jest zawsze znana i powtarzalna) nie jest jakoś wybitnie skomplikowany. Próbnie wydrukowałem sobie tarczę enkodera 6 bitowego (64 pozycje), to oczywiście wymaga 6 transoptorów. Na razie robię próby jak transoptor szczelinowy widzi papier, kalkę tech.. Generalnie wyniki marnawe.. Podczerwień przechodzi przez wydruk, czy czarne czy białe. Najlepiej działało na kalce tech. zadrukowanej laserówką. Chcę jeszcze porobić próby z wydrukiem na folii, tak jak się robi np. maski do obwodów drukowanych. Nie wiem czy się porwę na taką konstrukcję, ale podumać można. Jeśli chodzi o paropozycyjne wajchy, to sprawa jest bardzo prosta. Potencjometr lub przełącznik.