Zminiaturyzowana wersja enkodera z myszki właśnie przeszła testy przy połączeniu do PoKeys. Sygnały są przekazywane prawidłowo, a i dekodowanie kierunku ruchu działa elegancko.
Użyłem elementów z myszki, gdzie detektor ma 3 piny (podwójny fototranzystor ze wspólnym kolektorem jak sądzę).
Sprawdzony schemat wygląda jak w załączniku. Wprawdzie użyłem rezystora R1 - 220 ohm, a nie 330 jak w schemacie (taki był oryginalnie na płytce w układzie zasilania diody, a nie miałem innego).
Teraz czas na wykonanie elementów mechanicznych i poskładanie całości. Jak to zrobię to i pewnie fotkę jaką podrzucę.
Zatem porzucam pomysł krańcówek, transoptorów i mechanicznego ramienia. Nastawniki jazdy i bocznikowania mam nadzieję zbudować z elementów jednej myszki :)
Dodano: 16 Lipca 2013, 02:23:22
Po eksperymentach z nastawnikiem, hamulcami i miernikami przyszła kolej na kontrolki poprzez PoKeys.
Zrobiłem stosowny układ do sterowania diodą/żarówką zasilaną z 12V poprzez transoptor i przekaźnik. Wszystko działa super. Przetestowałem kontrolkę jazdy na oporach na pinie 32 PoKeys i działa, SHP na 23 też działa, a CA na 24 nie działa.
Czy to jakiś problem z exe (tak samo jest na standardowej 394 z paczki 2013 jak i na 414) czy może jakiś inny powód?