ello 4 2 4 0. Widze, ze coraz wiecej pojawia sie tutaj koncepcji i ukonczonych juz projektow pulpitow sterowniczych. Dolaczam sie do tego bo temat ciekawy a byc moze przyjdzie mi skorzystac z
czychichs sprawdzonych rozwiazan, a takze komus bede mogl pomoc. Otoz mnie tez sama klawiatura juz nie wystarcza i w poszukiwaniu
nowych wrazen w czasie jazdy zaczalem konstruowac cos z niczego, glownie z rzeczy zalegajacych na poddaszu.
Pulpit, ktory skladam ma byc replika pulpitu EU07-330 (czytaj jestem leniwy i nie chce mi sie tworzyc kolumny nastawnika (chetnie przygarne orginal, oczywiscie za stosowne wynagrodzenie:))). Pulpit zaczalem skladac w tym roku w styczniu, mimo ze mikroprocesory atmela, ktore mialy byc przeznaczone na ten cel zakupilem
juz 2 lata wczesniej. Poprostu jakos sie zebraloem do kupy i przestalem myslec pesymistycznie ze to
za trudne ze mikroprocesory, nowe srodowiska programistyczne itd. W okresie czasu, pomiedzy zkupem tych fantow az do tego roku szukalem gotowych interfejsow a efektem bylo znalezienie modulu MJOY16,
ktory z powodzeniem wykorzystuje sie w symulatorach lotu. Zakupilem dwie gotowe plytki (na zas gdybym popalil sciezki przy lutowaniu ;)), elementy elektroniczne i zaczalem skladac. Najnudniejsze w tym module bylo wlutowanie 96 diod, co spowodowalo, ze uklad odpalilem nie montujac wszystkich. Uklad odpalilem bez wiekszych problemow, z wgraniem softu do atmegi16 tez nie bylo. To mnie zmotywowalo do dalszego studiowania elektroniki. W miedzyczasie takze napisalem wlasny tester MJOYa, ktory nastepnie bedzie
przepisany do zrodel maszyny. Nastepnym krokiem bylo rozpoczecie budowy wlasciwego pulpitu.
Zaczalem polowac na allegro na przelaczniki i lampki i tu tez mialem duze szczescie bo natrafilem na
aukcje, gdzie koles oferowal 20 lampek i 11 przelacznikow za 20zl zas normalnie jeden taki przelacznik chodzi po 15 do nawet 30zl i lampka podobnie. Az mu przelalem 50 :D (tutaj naleza sie pozdrowienia dla TOLEINA, bo poogl w transakcji). CIezko teraz trafic na takie rzeczy, o manometrach i miernikach juz nie wspomne. Skladanie pulpitu, a wlasciwie prototypu z rzeczy znlaezionych takze przebiegalo bezproblemowo,
No moze tworzenie otworow bez odpowiednich narzedi bylo troche pracochlonne ale podolalem.
W przerwach w konstruowaniu ogarnialem strony traktujace o elektonice, o procesorach Atmel AVR.
Zaczalem skladac projekty z tutoriali, poznawac nowe srodowisko programistyczne. To wszystko na poziomie podstawowym ogarnalem w niecale 2 mce. Podczas nauki tego wszystkiego - ogarniania portu uart do komunikacji w standardzie rs232 troche odbieglem od celu projektu, tak mnie to wciagnelo - tworzac obsluge zbednych rzeczy takich jak termometry na czujnikach dallasa, wyswietlaczy lcd, PWM.
O ile termometry na pewno beda zbedne to PWM bedzie mozna np wykorzystac do obslugi miernikow
za pomoca silnikow krokowych czy sterowania fazowego. Na wszelki wypadek takze zaczalem przyswajac obsluge 7segmentowych wyswietlaczy led, bo byc moze jezeli nie zalatwie orginalnych miernikow
to bede musial sie takim rozwiazaniem zadowolic (ale wtedy bedzie to juz 330 po modernie ;)).
Aktualnie prace nad tym projektem sa zawieszone do listopada, jak dalej sie to wszystko potoczy - nie wiem.
Wiem tyle, ze na przy montowaniu mechanizmu ustalania pozycji nastawnika skorzystam z patentu kolegi Rootka, bo wydaje mi sie najbardziej trafny. Takze barzo otwarty jestem na oferty sprzedazy miernikow pradu i napiecia, nie koniecznie orginalne ale zalecane, ostateczie moga byc te nowsze wersje LUMELa
byleby wymiarowe byly. Na stonie LUMELa juz ich nie ma w ofercie (chyba ze robi na zamowienie). To samo tyczy sie miernikow cisnienia (tu nie wiem kto je produkowal). Jezeli ktos z Was posiada takowe przedmioty, w nadmiarze, badz jest w stanie zalatwic to Oferty prosze slac na PW lub GG. Jestem w stanie bardzo hojnie wynagrodzic oferenta :). Pozdro 424.
http://eu07.es/viewproject.php?who=Q424&what=projpage&pfile=P00007