Autor Wątek:  Trasa Drawinowo problem z S1 na SBL 736 i AI  (Przeczytany 3673 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Doktor M

  • Wiadomości: 83
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Trasa Drawinowo problem z S1 na SBL 736 i AI
« dnia: 27 Lipca 2009, 19:50:15 »
Zatem jak w temacie:
Sceneria Drawinowo v. 1.21 (skądinąd świetna), exe z Dieselpacka, misja z EP09.
Udało mi się rozwiązać problemy z taborem i AI, ale po wyjeździe z Włodowic Zachodnich, dojeżdżam do semafora SBL 736, który podaje S1, mimo że brutto z ET22 stację już dawno opuściło. Obleciałem linię na widoku zewnętrznym (F4) - żadnego rozerwanego/wykolejonego składu, AI śmiga tak jak powinno. Jakiś błąd w eventach?
« Ostatnia zmiana: 28 Lipca 2009, 17:34:55 wysłana przez REWIZOR »

Offline buczo

  • Wiadomości: 311
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Trasa Drawinowo problem z S1 na SBL 736
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Lipca 2009, 20:25:08 »
Witam !
Na tyle ile mogę Ci pomóc, to w załączniku zapodaje plik DRAWINOWO - u mnie chodzi bez problemów.
« Ostatnia zmiana: 27 Lipca 2009, 20:38:15 wysłana przez buczo »
Gdy zbudzi nas dźwięk potłuczonego szkła....

Offline Mihau

  • Wiadomości: 1695
  • Grafika - brak ciągnie z procka
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 17
Odp: Trasa Drawinowo problem z S1 na SBL 736
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Lipca 2009, 22:51:05 »
Skoro SBL wskazuje nadal sygnał S1 "Stój" zrób tak jak przepisy nakazują. W takim przypadku jazda na widoczność jest jak najbardziej wskazana. Po minięciu semafora z sygnałem S1 należy tak regulować prędkość by w razie zauważenia przeszkody móc bezpiecznie zatrzymać pociąg przy czym prędkość ta nie może przekraczać 20 km/h. Jazda z taką prędkością odbywa się aż do minięcia przez czoło pociągu kolejnego semafora SBL zezwalającego na jazdę.
« Ostatnia zmiana: 28 Lipca 2009, 00:11:52 wysłana przez REWIZOR »
Strażak-ratownik, kierowca OSP Susz

Offline Doktor M

  • Wiadomości: 83
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Trasa Drawinowo problem z S1 na SBL 736 i AI
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Lipca 2009, 23:52:22 »
Buczo - dziękuję - przejrzałem zawartość paczki. Widzę, że plik z eventami mamy ten sam. Czyli coś ze składami?

Mihau_PCC - tak też zrobiłem. Następny semafor wskazywał już S2, a dalej już było ok. Przynajmniej do Drawinowa. Z uwagi na późną porę nie testowałem dalej. Sprawdzę, co w drodze powrotnej.
« Ostatnia zmiana: 28 Lipca 2009, 08:24:47 wysłana przez Doktor M »

Offline AtapiCl

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 4421
    • Zobacz profil
    • O warszawskiej części linii kolejowej nr 7 Warszawa – Lublin i nie tylko ;)
  • Otrzymane polubienia: 200
Odp: Trasa Drawinowo problem z S1 na SBL 736
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Lipca 2009, 12:02:57 »
Problem dotyczy pliku z zapisem torowiska, a nie plików z eventami czy taborem. Albo powiązanie następnego semafora sbl z tym jest złe, albo następny semafor nie ma w torze eventu _s1 wygaszającego po przejeździe pociągu, przez co nie wyzwala się event dla interesującego nas semafora w postaci zmiany sygnału na zezwalający.

Offline libertyn89

  • Wiadomości: 2002
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: Trasa Drawinowo problem z S1 na SBL 736
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Lipca 2009, 12:20:42 »
Sprobuj usunac (mozesz tez zaremowac) z pliku scenery/drawinowo/sc3.scm ten wpis: event1 SBL1_736_s1.
Pozdrawiam, Karol

Offline Doktor M

  • Wiadomości: 83
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Trasa Drawinowo problem z S1 na SBL 736
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Lipca 2009, 14:09:07 »
Na razie zainstalowałem ponownie scenerię i problem z S1 został rozwiązany. Teraz podaje S2. Sprawdzę, co z AI, bo z tego co czytałem na Forum, były z tym kłopoty.
Jak to w życiu - jeden problem rozwiązany - pojawiły się dwa inne.Skład towarowy w Drawinowie:trainset TME1246 Drawinowo_tor4end 1.0 0.1 stoi sobie na torze i nigdzie się nie wybiera. Podmieniłem ET22 na ET40 i wyciąłem kilka eaos-ów i nic.Skład z EP40 trainset IC3514 IC_EP05_start 1.0 120.0 też nie raczył się pojawić.
« Ostatnia zmiana: 28 Lipca 2009, 17:36:47 wysłana przez REWIZOR »

Offline libertyn89

  • Wiadomości: 2002
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: Trasa Drawinowo problem z S1 na SBL 736 i AI
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Lipca 2009, 18:57:54 »
Jak rozumiem na semaforach dla tych dwoch skladow bylo caly czas S1? Jesli tak, to poprosze o loga.
« Ostatnia zmiana: 28 Lipca 2009, 19:10:44 wysłana przez libertyn89 »
Pozdrawiam, Karol

Offline Doktor M

  • Wiadomości: 83
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Trasa Drawinowo problem z S1 na SBL 736 i AI
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Lipca 2009, 20:31:39 »
Problemem okazał się być skład z EP40. Na torze początkowym, po przejechaniu kilkuset metrów stawał, co spowodowało, że nie wyzwalały się eventy związane z odjazdem brutta. Po wywaleniu EP40 i wstawieniu EP09, towarowy z Drawinowa odjeżdża, umożliwiając manewry.
Żeby nie było idealnie, wjeżdżając na tor w Grabówku, towarowy przesmarował S1 na semaforze wyjazdowym, niezrażony tym potoczył się dalej, a ja utknąłem pod wjazdowym (R2) podającym S1.
EDIT:
Działa! Po ciężkich bojach metodą prób i błędów z podmianami taboru i eventami, trasa śmiga aż miło. AI przy exe z Dizelpacka chyba nie bardzo radzi sobie z hamulcami w ET40. Jeszcze raz bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. Można zamknąć.
« Ostatnia zmiana: 29 Lipca 2009, 11:00:58 wysłana przez Doktor M »