Autor Wątek:  Podłączanie i odłączanie składu  (Przeczytany 6625 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline TrojanPL

  • Wiadomości: 12
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Podłączanie i odłączanie składu
« dnia: 19 Marca 2009, 19:41:24 »
Witam!
Mam problem: nie mogę podłączyć ani odłączyć składu. Szukałem forum porad jak to powinno się robić. Próbowałem połączyć lub odłączyć wg rozmaitych instrukcji i w różnych kombinacjach, ale nic mi nie działa... Mam tę wersję MaSzyny: http://eu07.pl/download/paczki/26bq-eu07_defiler.exe.html
Pozdrawiam.

Offline amdx

  • Wiadomości: 28
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Podłączanie i odłączanie składu
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Marca 2009, 19:51:47 »
Jak chcesz podłączyć to lokomotywę dociśnij do wagonów, później skieruj kamerą na sprzęg i naciśnij 2x insert.

Offline Quark-t

  • Administrator
  • Wiadomości: 3590
  • Automaty liczą...
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 47
Odp: Podłączanie i odłączanie składu
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Marca 2009, 19:55:38 »
A możesz napisać konkretnie co robisz? Dociskasz skład? Wyszedłeś na zewnątrz i "podleciałeś" blisko sprzęgu? 2xINSERT (łączenie) lub 1xDEL (rozłączanie) wcisnąłeś?
(...) później skieruj kamerą na sprzęg (...)
Ubiegłeś mnie z wiadomością, ale jedna uwaga: to co napisałeś nie jest prawdą. Sprzęg można podłączyć stojąc do niego "plecami". Ważna jest tylko odległość (<500m) i to, żeby tabor stał na jednym torze.
Pozdrawiam, dr inż. Quark-t

Offline TrojanPL

  • Wiadomości: 12
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Podłączanie i odłączanie składu
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Marca 2009, 20:05:15 »
Wychodze z lokomotywy (kamera blisko laczenia lokomotywy z wagonem), daje nastawnik na pierwsza pozycje i sobie dociska lok do skladu. Wtedy naciskam 2x insert, hamuje, odhamowuje, zmieniam kierunek jazdy i rusza mi sama lokomotywa. To samo sie dzieje przy probie odlaczenia. Probowalem roznych kombinacji, ale nic mi nie dziala...


   « Dodano: 19 Marca 2009, 20:09:11 »
Czy podczas podlaczania lub odlaczania powinien byc jakis dzwiek albo cos takiego?
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2009, 20:16:34 wysłana przez REWIZOR »

Offline Quark-t

  • Administrator
  • Wiadomości: 3590
  • Automaty liczą...
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 47
Odp: Podłączanie i odłączanie składu
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Marca 2009, 20:17:36 »
1. Tak, powinien być dźwięk.
2. Jesteś pewien, że jak
daje nastawnik na pierwsza pozycje i sobie dociska lok do skladu. Wtedy naciskam 2x insert,
to lokomotywa nie "odbija" się od składu, tylko dojeżdża, dociska i stoi?

Spróbuj tak:
- Dojedź do składu bardzo powoli
- Jak lokomotywa zatrzyma się na składzie, ustaw nastawnik na 2-3 pozycję
- Uruchom hamulec pomocniczy (1 na numerycznej) hamując maksymalnie (powinieneś zaobserwować opadnięcie wskazówki amperomierza oraz usłyszeć wyłączenie wentylatorów oporów rozruchowych), zejdź z nastawnikiem do "0"
- Wyjdź z lokomotywy (F4), podleć do sprzęgu, 2xINSERT
- Wróć do lokomotywy, odhamuj pomocniczy (7 na numerycznej)
- Zmień kierunek nawrotnika _(2 x r), odhamuj skład (4) i spróbuj ruszyć do tyłu.

I dzieje się tak na każdej scenerii?
Pozdrawiam, dr inż. Quark-t

Offline Mihau

  • Wiadomości: 1696
  • Grafika - brak ciągnie z procka
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 17
Odp: Podłączanie i odłączanie składu
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Marca 2009, 20:39:16 »
Ważna jest tylko odległość (<500m) i to...
Uuu nie za dużo?
Strażak-ratownik, kierowca OSP Susz

Offline TrojanPL

  • Wiadomości: 12
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Podłączanie i odłączanie składu
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Marca 2009, 20:42:53 »
Probowalem na Krewetkowie z EU-07. Na innych probowalem odlaczac. Co ciekawe juz kolejny raz mi sie zdarzylo, ze przy drugiej probie odlaczania/podlaczania skladu lokomotywa nie chce ruszyc. Za pierwszym razem mi rusza z calym skladem (kiedy probuje odlaczyc) lub bez (kiedy probuje podlaczyc). Nie wiem czemu tak jest.

---

Lokomotywa na pewno sie nie odbija. Probowalem zrobic jeszcze tak, ze podjechalem bardzo blisko do wagonu i sie zatrzymalem. Wtedy dalem nastawnik na pierwsza pozycje i zaraz na 0. Dalo mi to taki efekt, ze sie lok przykleil do skladu, ale podlaczyc juz sie nie chcial. Probowalem insertem na numerycznej i tym nad strzalkami i nic :|

Offline AtapiCl

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 4426
    • Zobacz profil
    • O warszawskiej części linii kolejowej nr 7 Warszawa – Lublin i nie tylko ;)
  • Otrzymane polubienia: 211
Odp: Podłączanie i odłączanie składu
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Marca 2009, 20:49:11 »
Z tym, że jak wychodzisz z loka za pomocą F4 (wtedy jesteś w trybie freefly), to nie tylko trzeba podlecieć strzałkami. Również trzeba być na odpowiedniej wysokości (klawisze Page Up/Page Down).

Uuu nie za dużo?

Ekhm... 500 m od loka jest swoją drogą, a odległość od sprzęgu to swoją drogą.

Offline TrojanPL

  • Wiadomości: 12
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Podłączanie i odłączanie składu
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Marca 2009, 21:06:55 »
Z tym, że jak wychodzisz z loka za pomocą F4 (wtedy jesteś w trybie freefly), to nie tylko trzeba podlecieć strzałkami. Również trzeba być na odpowiedniej wysokości (klawisze Page Up/Page Down).
I to byl post miesiaca :) Dzieki, teraz dziala!

Nic, tylko zamknąć :)
Quark-t
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2009, 21:11:53 wysłana przez Quark-t »