Autor Wątek:  Własny symulator nastawni kolejowej.  (Przeczytany 8553 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lukasz_cmg

  • Wiadomości: 228
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Własny symulator nastawni kolejowej.
« dnia: 24 Lutego 2009, 22:34:35 »
Jakim programem można zrobić symulator nastawni (na kostkach), ale podobny do tj. st. Osielec, czy Testowo?
„Nie każdy, kto do mnie mówi: ‚Panie, Panie’, wejdzie do królestwa niebios, lecz tylko ten, kto wykonuje wolę mego Ojca, który jest w niebiosach."
Mateusza 7:21

Offline Paul

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 523
    • Zobacz profil
    • Beskidzka Strona Kolejowa
  • Otrzymane polubienia: 16
Odp: Własny symulator nastawni kolejowej.
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Lutego 2009, 10:14:27 »
Żadnym. To się programuje - moje symulatory są napisane w Delphi.
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2009, 10:20:04 wysłana przez Paul »
automatyka sterowania ruchem kolejowym rox
www.isdr.pl | www.bsk.isdr.pl | pokrzesik.wytnij@gmail.com

Offline lukasz_cmg

  • Wiadomości: 228
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Własny symulator nastawni kolejowej.
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Lutego 2009, 10:53:38 »
A czy C++ też można?
„Nie każdy, kto do mnie mówi: ‚Panie, Panie’, wejdzie do królestwa niebios, lecz tylko ten, kto wykonuje wolę mego Ojca, który jest w niebiosach."
Mateusza 7:21

Offline Marcin1992

  • Wiadomości: 327
  • Nokia Modder
    • Zobacz profil
    • Modyfikacje telefonów Nokia - www.NokiaHacking.pl
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Własny symulator nastawni kolejowej.
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Lutego 2009, 11:08:08 »
Można. Ale Delphi (przynajmniej wg mnie) jest łatwiejsze w zrozumieniu (składnia etc.) niż C++.

Offline AtapiCl

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 4426
    • Zobacz profil
    • O warszawskiej części linii kolejowej nr 7 Warszawa – Lublin i nie tylko ;)
  • Otrzymane polubienia: 212
Odp: Własny symulator nastawni kolejowej.
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lutego 2009, 12:00:53 »
Ale Delphi (przynajmniej wg mnie) jest łatwiejsze w zrozumieniu (składnia etc.) niż C++.

Kwestia dyskusyjna...

Oczywiście komponenty napisane w Delphi można wykorzystać pracując w BCB.

Offline Ra

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 6321
  • Ostatni gasi światło...
    • Zobacz profil
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 352
Odp: Własny symulator nastawni kolejowej.
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lutego 2009, 12:44:26 »
Powiem tak, zacząłem programować w Pascalu około 1987 roku. Problemy z tym zaczęły się robić, jak potrzebowałem tworzyć dynamiczne obiekty i używać intensywnie wskaźników - pewnych rzeczy wręcz nie dało się zrobić w prosty sposób. Z Delphi praktycznie nie miałem do czynienia - wiem tylko, że jest kontynuacja Turbo Pascala. Być może coś tam jest poprawione w kwestii wskaźników.

W 2002 roku zacząłem programować w C++ (BCB). I raczej nie wrócę do Pascala/Delphi. Co prawda odczuwam niedostatek pewnych rzeczy (jak tablice z definiowanym indeksem początkowym, albo ładne nakładanie zmiennych przez ABSOLUTE), ale pisanie w C++ jest dużo wygodniejsze i bardziej przejrzyste. Ponadto dobrze napisany kod można skompilować zupełnie innym kompilatorem, nawet na mikrokontrolery AVR...
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Polecam: kręgarz Wojciech Walczak, projekt masarni

Offline lukasz_cmg

  • Wiadomości: 228
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Własny symulator nastawni kolejowej.
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Lutego 2009, 16:14:54 »
A czy jest spolszczenie do Delphi 7?
„Nie każdy, kto do mnie mówi: ‚Panie, Panie’, wejdzie do królestwa niebios, lecz tylko ten, kto wykonuje wolę mego Ojca, który jest w niebiosach."
Mateusza 7:21

Offline Winger

  • Administrator
  • Wiadomości: 1466
    • Zobacz profil
    • http://www.winger.eu07.pl
  • Otrzymane polubienia: 25
Odp: Własny symulator nastawni kolejowej.
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Lutego 2009, 17:05:49 »
A czy jest spolszczenie do Delphi 7?

Z Twoim podejściem to raczej dałbym sobie spokój z jakimkolwiek programowaniem.
Pozdrawiam,
Winger

Offline uetam

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 2641
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 6
Odp: Własny symulator nastawni kolejowej.
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Lutego 2009, 17:25:16 »
Dokladnie. Nawet w Delphi z gotowymi komponentami od Paula pisanie takiego symulatora to ciezka sprawa.

Offline lukasz_cmg

  • Wiadomości: 228
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Własny symulator nastawni kolejowej.
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Lutego 2009, 18:22:35 »
W gazecie Komputer Świat znalazłem kurs Pascala -Tablice i rekordy. Przepisałem ze zdjęcia i delphi zapisuje pod rozszerzenie .pas. A co zrobić by zapisywał pod .exe?
„Nie każdy, kto do mnie mówi: ‚Panie, Panie’, wejdzie do królestwa niebios, lecz tylko ten, kto wykonuje wolę mego Ojca, który jest w niebiosach."
Mateusza 7:21

Offline Rozi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1931
  • Są zdjęcia = są modele.
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 135
Odp: Własny symulator nastawni kolejowej.
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Lutego 2009, 18:28:10 »
Trzeba przekompilować.

Offline youBy

  • Deweloper
  • Wiadomości: 6166
  • Co tam?
    • Zobacz profil
    • Automat Weryfikujący Regulację i Lambdę
  • Otrzymane polubienia: 870
Odp: Własny symulator nastawni kolejowej.
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Lutego 2009, 18:32:43 »
Raczej s- niż prze-, nie zmieniasz jednej kompilacji w drugą.
Xoov
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w chwili publikacji. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyny, jak również informowania o tym.

Offline Winger

  • Administrator
  • Wiadomości: 1466
    • Zobacz profil
    • http://www.winger.eu07.pl
  • Otrzymane polubienia: 25
Odp: Własny symulator nastawni kolejowej.
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Lutego 2009, 18:41:57 »
Może sie powtarzam, ale...

@lukasz_cmg, zabrzmi to trochę nieprzyjemnie, ale widząc poziom inteligencji jaki ujawniasz w swoich postach nie wierzę, żeby w przeciągu najbliższych kilku(nastu?) lat udało Ci się stworzyć jakikolwiek program. Po prostu, wybacz, Twoje pytania i poziom rozumowania są na poziomie co najwyżej 12-latka.
Pozdrawiam,
Winger

Offline AtapiCl

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 4426
    • Zobacz profil
    • O warszawskiej części linii kolejowej nr 7 Warszawa – Lublin i nie tylko ;)
  • Otrzymane polubienia: 212
Odp: Własny symulator nastawni kolejowej.
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Lutego 2009, 18:49:21 »
Cytuj
W gazecie Komputer Świat znalazłem kurs Pascala -Tablice i rekordy. Przepisałem ze zdjęcia i delphi zapisuje pod rozszerzenie .pas. A co zrobić by zapisywał pod .exe?

Po jednej lekcji symulatora nie napiszesz... Na samą naukę języka i zagadnień z programowaniem związanych pójdzie sporo czasu. Jak poszukasz, to znajdziesz w internecie rozmaite kursy programowania od zera. Jednak w każdym kursie wymagana jest umiejętność czytania ze zrozumieniem i trochę logicznego myślenia.

Jeśli teraz masz z tym problemy, to sobie odpuść do momentu, gdy z w/w nie będziesz miał problemów ;] Resztę napisał Winger.

Offline Mariusz1970

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 3927
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 287
Odp: Własny symulator nastawni kolejowej.
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Lutego 2009, 19:12:27 »
Ja myślę, że nie ma co kolegi zniechęcać, tylko musi sobie uświadomić, że zaczyna się zabawę z programowaniem od rzeczy bardzo prostych. Kolejne lekcje jakiegoś kursu nie wystarczy przekartkować. Każdą nową instukcję poznaną, trzeba w jakiś swoich programach powielać wielokrotnie, aby utrwaliła się w pamięci. Nabiera się doświadczenia tym samym. Poźniej dochodzi się do momentu, iż jak już poznaliśmy składnię języka, to przy jakimś problemie do rozwiązania, którą drogę (czyt. instukcje, funkcje) wybrać do rozwiązania problemu. Często problem można rozwiązać na wiele sposobów. W początakch z programowaniem, sukcesem będzie, jeśli wynik będzie zgodny z oczekiwaniami. Dalszy etap, to myślenie, jak to działanie przyspieszać. To przyspieszanie, to już dział algorytmika, zajmujący się matematycznym rozwiązaniem problemu czyli optymalizacja kodu. Ta optymalizacja kodu, to taka praktycznie nigdy nie kończąca się opowieść, bo zawsze będzie można coś zrobić lepiej, szybciej.

Nie można kursu zaczynać od środka, tam pisałeś o tabilcach i rekordach. To tak jak z matematyką, jak nie znasz podstaw, to później już nic nie będziesz kumał.

Reasumując: daleka droga jest do przebycia, zanim zacznie się pisać jakiś symulator,  zaczyna się od dosłownego zera, jeśli chodzi o programowanie.
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2009, 07:45:29 wysłana przez REWIZOR »

Offline uetam

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 2641
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 6
Odp: Własny symulator nastawni kolejowej.
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Lutego 2009, 19:14:35 »
Chyba najlatwiej bedzie zrobic 'pseudosymulator' we flaszu :)