ZTCW to podobno została wyremontowana na 50 - lecie elektryfikacji kolei w 1986 r. przez ZNTK w Mińsku Maz. i nawet poruszała się o własnych siłach.
EW51-36 została wyremontowana przez brygadę wypadkową ówczesnej Lokomotywowni Warszawa Grochów, i była to niestety wydmuszka (nie jeżdząca), z ciekawostek powiem iż zabezpieczona została oryginalna dokumentacja od EW51, która pozwoli na remont tego EZT-a w przyszłości tym bardziej że posiada on dużo pozdespołów wymiennych z EN57, m.in przetwornicę główną czy sprężarkę.
OK, a czy cokolwiek rusza się w sprawie biednego 91000/E91 (oryginalny numer i oryginalne malowanie sprzed wojny - czyli nawet nie przemalowana na EW51!) z Olszynki Grochowskiej?
Czy ta jednostka dalej stoi i niszczeje, czy ktoś wreszcie się nad nią zlituje? :/ Generalnie chodzi mi o to:
http://www.eu06.cba.pl/ew51/ew51.htmlJakby nie patrzeć, zabytek klasy zerowej po prostu (pamięta początki elektryfikacji WWK przecież).
Pytam - bo z różnych źródeł docierają do mnie różne (niekiedy sprzeczne) informacje. : (A że remont jest w planach, a że go przetoczono i już tam nie gnije, a z drugiej strony, że dalej gnije i nikogo to nie rusza. Ktoś mi mówił, że jest to własność muzeum (podobnie jak tytułowy SD80), ktoś inny twierdzi, że wcale nie. Dramat. :/