Witam! Od pewnego czasu chodzi mi po głowie pewien pomysł, który mógłby ożywić symulator. Skończyła mi się sesja i chcę poświęcić się jakiemuś przedsięwzięciu. Wszystko jednak zależy od chęci innych ludzi.
Tak więc, chciałem przedstawić wszystkim użytkownikom Maszyny swój własny projekt. Nie będzie to trasa, ale raczej pewna gra (oczywiście zastrzegam sobie, że wiem, że Maszyna nie jest grą). Cały mój pomysł polega na odzwierciedleniu całości życia kolejowego,
Wybrałem do tego scenerię Huntera – linia 546. Już porozumiałem się z Autorem i na razie wyraził zgodę co do modyfikowania trasy (właściwie to jak jest z prawami autorskimi?).
Sądzę, że ta trasa z uwagi na ciekawe układy torowe i otoczenie nadaje się do tego najlepiej. Poniżej zamieszczam w punktach przybliżone zasady takiej gry:
- na początek trzeba zrobić na papierze rozkład jazdy pociągów towarowych i pasażerskich dla tej linii, oparty byłby na miejscowych warunkach, tj. liczbie mieszkańców, rozmieszczeniu fabryk itd.
- następnie w oparciu o tej rozkład należałoby wykonać misje dla wszystkich poruszających się pociągów (tutaj byłoby trochę roboty, ale na początek można byłoby stworzyć rozkład jazdy mający niewiele obiegów pociągów, sądzę, że 2-3 osoby spokojnie z tym by się uporały, w końcu to tylko eventy)
- każda misja byłaby zamkniętym obiegiem, a więc do-powrót, tak aby odzwierciedlić właściwą pracę na kolei, ewentualnie gdyby trzeba byłoby za długo czekać na powrót zrobiłoby się dwie misje
- kolejnym punktem byłby nabór uczestników gry
- cała gra polegałaby na przechodzeniu kolejnych poziomów: maszynista sm42 dla pociągu sieciowego, sm42 dla pociągu zdawczego, elektr. dla pociągu towarowego, elektr. EZT, elektr. osob. (czyli eu07), elektr. pospieszny
- poszczególne misje wysyłane byłyby na email użytkowników, po ich przejechaniu odsyłaliby do moderatora plik loga i otrzymywaliby kolejną misję, powiedzmy, że byłby tydzień na zaliczenie każdej misji, po trzech tygodniach ciszy, użytkownik zostawałby wykreślany z listy pracowników danego zakładu kolejowego
- w ten sposób dostawaliby punkty, które odpowiednio zebrane pozwoliłyby im przejść do kolejnego zakładu (czyli kolejny poziom)
- jeśli ktoś chciałby zarobić dodatkowe punkty to mógłby zbudować kolejny odcinek linii (kawałeczek toru, albo np. powierzchnię, budynki na jakimś krótkim odcinku).
Sądzę, że ta gra pozwoli nie tylko w jakiś sposób odzwierciedlić życie kolejowe, ale także przyczyni się do rozbudowania całej scenerii. Na początek jednak trzeba poprawić błędy, które występują w tej scenerii. Nie chodzi mi tutaj o eventy, ale o rozmieszczenie semaforów, ułożenie kilometraża itd.
Dlatego najpierw pierwszym etapem będzie poprawienie trasy. Na razie wykryłem dwa błędy:
- na pierwszej stacji, gdy wyjeżdżamy w niewłaściwym miejscu są tarcze manewrowe
- brak kilometraża.
Do tych właśnie zadań potrzebuję ochotnika/ochotników, którzy poprawią błędy. Jeśli jesteście chętni napiszcie do mnie na PM. W zamian mogę zaoferować punkty, które będą rozdawane po rozpoczęciu gry. Poza tym potrzebuję dwie osoby do tworzenia eventów. To na razie byłoby na tyle, jeśli macie jakieś pytania to piszcie śmiało. Wiem, że na razie jest wszystko lekko zagmatwane, ale mam nadzieję, że z Waszą pomocą uda Nam się coś stworzyć.